afstoten-aantrekken

Nooit meer aantrekken en afstoten? Lees dit…

Artikel uit de categorie:

Aantrekken en afstoten is een veelvoorkomende dynamiek in relaties. Beleef jij je relatie als een intense rollercoaster? Valt het je op dat jij je meer terugtrekt, wanneer je partner toenadering zoekt? Of ben je juist bang om je partner kwijt te raken, terwijl je partner steeds op zoek is naar ruimte en vrijheid? Welkom in de wereld van bindingsangst en verlatingsangst. Aantrekken en afstoten is de toepassing hier van. Aantrekken en afstoten is slechts het gedrag. De achterliggende kern is angst. Bindingsangst en verlatingsangst. In dit blog nemen we je mee in het concrete gedrag met de achterliggende angst erachter.

Hoe ziet het proces van afstoten en aantrekken eruit in een relatie?

Aantrekken en afstoten is een constante dynamiek die in alle relaties voorkomt. In meer of mindere mate. Het ene moment krijg je veel aandacht, terwijl je op andere tijdstippen merkt dat de ander zich terugtrekt. Je partner geeft wisselende signalen af. Hij of zij wil graag alleen zijn en is bang om zijn/haar vrijheid te verliezen. Je moet je partner haast smeken om met jou in contact te blijven. Tegelijkertijd ervaar jij in jezelf de angst om door je partner te worden verlaten. Het aantrekken en afstoten kan natuurlijk ook andersom van toepassing zijn. Hoe dan ook, er is vaak meer aan de hand dan je misschien denkt!

Wat heeft dit te maken met bindingsangst?

Aantrekken en afstoten gaat over iemand met bindingsangst die moeite heeft met iedere vorm van meer commitment. Jij herkent jezelf of je partner er misschien wel in. Je bent bang om je vrijheid kwijt te raken en je wilt het liefst alles openlaten. Je ziet het wel.

Jouw vrijheid gaat voor de verlangen naar je partner. Bovendien vind je het lastig om intiem te zijn zodra dit gepaard gaat met verwachtingen zoals trouwen, samenwonen en/of kinderen krijgen. Op een bepaalde manier stoot je de ander af zodat je de verbinding niet hoeft aan te gaan. 

Wat is de relatie met verlatingsangst?

Aantrekken en afstoten komt ook veel voor bij mensen die last hebben van verlatingsangst. Je bent bang om verlaten of afgewezen te worden en dus klamp jij je extra vast aan je partner. Je hebt continu bevestiging nodig. 

Dit heeft te maken met een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen. Je past je daarom volledig aan, om je partner maar niet hoeven kwijt te raken. 

Het gevolg is dat je partner de relatie als verstikkend ervaart en zich juist meer terugtrekt. Herken jij je hierin? Misschien heb je meer affiniteit met verlatingsangst dan je denkt.

Waarom houden verlatingsangst en bindingsangst deze dynamiek in stand?

De dynamiek van aantrekken en afstoten wordt vaak in stand gehouden door verlatingsangst en bindingsangst. Voor een korte tijd is er in de relatie sprake van een gelukzalig gevoel, maar zodra de angsten de boventoon gaan voeren, begint het spel van aantrekken en afstoten. 

De partner met verlatingsangst beschuldigt de partner met bindingsangst van emotionele afstandelijkheid, terughoudendheid en te weinig fysieke toenadering. Andersom beschuldigt de partner met bindingsangst de partner met verlatingsangst van veeleisendheid, claimgedrag en behoeftigheid.

Wat je ziet is dat hiermee een dynamiek in stand gehouden wordt. Als de partner met bindingsangst afstand neemt, triggert dit de verlatingsangst in de ander. Zegt de partner met verlatingsangst: ‘ik wil dit niet meer, ik stop met de relatie’ dan ervaart de partner met bindingsangst de ruimte om weer naar voren te stappen.

Deze dynamiek is slopend. Het laat zien dat er sprake is van een onveilige hechtingsstijl.

aantrekken-afstoten-relatie

Hoe doorbreek je de dynamiek? Lees onze tips hoe hiermee om te gaan!

De dynamiek van aantrekken en afstoten is een intensief proces, vooral als er sprake is van bindingsangst en verlatingsangst. 

Dit proces kan jaren doorgaan, maar sloopt beide partijen. Daarom is het belangrijk hier iets aan te doen.

Leren praten over je angst

Aantrekken en afstoten heeft een oorzaak. Beide partners moeten leren praten over hun angsten zonder daar een oordeel over te vellen, zowel bij zichzelf als bij de ander. Wat is de trigger van deze dynamiek? Wanneer je met je partner leert praten over het aantrekken en afstoten wordt er bij jullie beide meer bewust. Je leert elkaar beter begrijpen en kunt sneller op elkaar inspelen.

Geef elkaar vertrouwen

Aantrekken en afstoten is soms een pittig en moeizaam proces, maar samen komen jullie er beter uit! Gun de ander en jezelf het vertrouwen. Pak niet alles te persoonlijk op. Vertrouw dat de ander bij je terugkomt.

aantrekken-afstoten

Nooit meer aantrekken en afstoten?

Als je iets wil doen aan verlatings- of bindingsangst, dan kun je door middel van coaching of therapie teruggaan naar je jeugd en de band met je ouders. Hier ligt de oorzaak en de kern van je angst. Het ligt vaak aan een onveilige hechtingsstijl. Bewustwording en relatiecoaching kan een wereld van verschil maken.

Wil jij vandaag al de eerste stap zetten?

Wij hebben speciaal een online training gemaakt de dynamiek van aantrekken en afstoten te doorbreken. Zeker aan te raden als je te maken hebt met verlatingsangst en bindingsangst, want je gaat veel meer begrip krijgen voor bepaald gedrag wat jij zelf of je partner vertoont. Sterker nog: je leert er mee omgaan en hoe je tijdens conflict verbonden kunt blijven. Over tijd hoef je dus niet meer weg te rennen of vast te klampen aan de ander.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement