afstoten-aantrekken

De dynamiek van aantrekken en afstoten in je relatie: hoe zit dit?

Artikel uit de categorie:

De dynamiek van aantrekken en afstoten is een veelvoorkomend verschijnsel in relaties. Beleef jij je relatie als een intense rollercoaster? Valt het je op dat jij je meer terugtrekt, terwijl je partner juist bang is om je kwijt te raken en verlaten te worden? Welkom in de wereld van bindingsangst en verlatingsangst! Wat heeft dit te maken met het proces van aantrekken en afstoten en op welke manier doorbreek je deze pittige dynamiek?

Hoe ziet het proces van afstoten en aantrekken eruit in een relatie?

In veel relaties is er een constante dynamiek van aantrekken en afstoten. Het ene moment krijg je veel aandacht, terwijl je op andere tijdstippen merkt dat de ander zich terugtrekt. Je partner geeft wisselende signalen af. Hij of zij wil graag alleen zijn en is bang om zijn/haar vrijheid te verliezen. Je moet je partner haast smeken om met jou in contact te blijven. Tegelijkertijd ervaar jij in jezelf de angst om door je partner te worden verlaten. Het aantrekken en afstoten kan natuurlijk ook andersom van toepassing zijn. Hoe dan ook, er is vaak meer aan de hand dan je misschien denkt!

Wat heeft dit te maken met bindingsangst?

Iemand met bindingsangst gaat iedere vorm van commitment uit de weg. Jij herkent je er misschien wel in. Je bent bang om je vrijheid kwijt te raken en je wilt het liefst alles openlaten. 

De angst voor binding is belangrijker dan je verlangen naar je partner. Bovendien vind je het lastig om intiem te zijn zodra dit gepaard gaat met verwachtingen zoals trouwen, samenwonen en/of kinderen krijgen. Daarom stoot je de ander af zodat je de verbinding niet hoeft aan te gaan. 

aantrekken-afstoten-relatie

Wat is de relatie met verlatingsangst?

Aantrekken en afstoten komt ook veel voor bij mensen die last hebben van verlatingsangst. Je bent bang om verlaten of afgewezen te worden en dus klamp jij je extra vast aan je partner. Je hebt continu bevestiging nodig. 

Dit heeft te maken met een lage eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen. Je past je daarom volledig aan, om je partner maar niet hoeven kwijt te raken. 

Het gevolg is dat je partner de relatie als verstikkend ervaart en zich juist meer terugtrekt. Herken jij je hierin? Misschien heb je meer affiniteit met verlatingsangst dan je denkt.

Waarom houden verlatingsangst en bindingsangst deze dynamiek in stand?

De dynamiek van aantrekken en afstoten wordt vaak in stand gehouden door verlatingsangst en bindingsangst. Voor een korte tijd is er in de relatie sprake van een gelukzalig gevoel, maar zodra de angsten de boventoon gaan voeren, begint het spel van aantrekken en afstoten. 

De partner met verlatingsangst beschuldigt de partner met bindingsangst van emotionele afstandelijkheid, terughoudendheid en te weinig fysieke toenadering. Andersom beschuldigt de partner met bindingsangst de partner met verlatingsangst van veeleisendheid, claimgedrag en behoeftigheid.

Wat je ziet is dat hiermee een dynamiek in stand gehouden wordt. Als de partner met bindingsangst afstand neemt, triggert dit de verlatingsangst in de ander. Zegt de partner met verlatingsangst: ‘ik wil dit niet meer, ik stop met de relatie’ dan ervaart de partner met bindingsangst de ruimte om weer naar voren te stappen.

Deze dynamiek is slopend. Het laat zien dat er sprake is van een onveilige hechtingsstijl.

Hoe doorbreek je de dynamiek? Lees onze tips hoe hiermee om te gaan!

De dynamiek van aantrekken en afstoten is een intensief proces, vooral als er sprake is van bindingsangst en verlatingsangst. 

Dit proces kan jaren doorgaan, maar sloopt beide partijen. Daarom is het belangrijk hier iets aan te doen.

Aan de slag met je verlatingsangst of bindingsangst

De oorzaak van zowel verlatings- als bindingsangst ligt in onveilige hechtingsstijlen. Door aan de slag gaan met tools als opstellingen, innerlijk kind werk en ademhaling leer je hoe je deze pijn in jezelf oplost. Dit zorgt ervoor dat ook angst en vermijding minder centraal komen te staan.

Leren praten over je angst

Beide partners moeten leren praten over hun angsten zonder daar een oordeel over te vellen, zowel bij zichzelf als bij de ander. Kijk naar de oorzaak van het aantrekken en afstoten. Wat is de trigger van deze dynamiek? Wanneer je met je partner leert praten over het aantrekken en afstoten wordt er bij jullie beide meer bewust. Je leert elkaar beter begrijpen en kunt sneller op elkaar inspelen.

Geef elkaar vertrouwen

Gun de ander en jezelf vertrouwen. De dynamiek van aantrekken en afstoten is soms een pittig en moeizaam proces, maar samen komen jullie er beter uit! Pak niet alles te persoonlijk op. Vertrouw dat de ander bij je terugkomt. Kun je wel wat extra hulp gebruiken? Start hier.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

Relatie-reset

De Relatie Reset

Deze online training geeft een nieuw perspectief op je relatie.

Hoe kunnen wij je helpen?

Meer kennis over relatie dynamieken

Meer weten over relatie dynamieken m.b.t. bindingsangst, communicatieproblemen en overlevingsmechanismes? Ontwikkel je relatie en snuffel lekker verder in al onze gratis content!
Gratis

Relatie Reset

Wel eens in conflict met je partner? Communicatie struggles? Voor jou hebben we een korte maar oh zo krachtige training om de verbinding te herstellen. Je voelt direct meer wederzijds begrip dan ooit tevoren.

Relatie Community

Sinds januari zijn we iets nieuws begonnen. Een community voor koppels. Met date-nights, weekendbijeenkomsten en een hele online omgeving geven we koppels een nieuwe start. Wil je je relatie ook meer tijd en aandacht geven die het verdient? Ga samen met ons het avontuur aan. Transformeer je huisgenoten-relatie weer naar echte liefde.
© 2023 Energy Movement