Je staat jezelf niet toe om echt de verbinding aan te gaan met anderen. Zeker niet in een liefdesrelatie: zodra de relatie zich lijkt te verdiepen, kies jij het liefst het hazenpad. Bij elke stap die de relatie officiëler maakt, zou je het liefst willen vluchten.
Herkenbaar? In dit blog duiken we in het denken en voelen van iemand met bindingsangst. Bindingsangst kan grote invloed uitoefenen op een relatie. Of je dit nu bij jezelf herkent of je een partner hebt waarbij je dit herkent.
De angst om vrijheid te verliezen: hoe voelt dit?
Vrijheid is een belangrijke waarde voor mensen met bindingsangst. Je wilt wel een diepgaandere relatie aangaan, maar wordt daarbij gehinderd door de angst je vrijheid te verliezen.
Dit zijn de uitersten waartussen je continu balanceert. Dus je wilt verbinding en je wilt geen verbinding.
Zodra een relatie serieuze vormen aanneemt, ontstaat er paniek en neem je afstand. Ervaar je ruimte, dan zoek je juist weer verbinding. Zo ontstaat makkelijk een dynamiek van afstoten en aantrekken. Dit is niet alleen lastig voor jou, maar ook voor je partner.
Wat voelt en wat denkt iemand met bindingsangst?
Wanneer jij je herkent in bindingsangst ben je als de dood dat je jouw vrijheid verliest. Dat ervaar je vooral wanneer de verbinding met een ander sterker wordt. Zou je dit zwart-wit vertalen dan betekent meer verbinding, minder vrijheid. Een deel van jou raakt dan in paniek.
Wanneer je bindingsangst hebt, houd je altijd een achterdeurtje open. Zodat je weg kunt wanneer je dit wilt. Dus is de verbinding die je voelt te heftig? Dan kun je altijd nog weggaan. Dat is ook de reden dat je liever geen commitment aangaat. Dit uit zich in situaties waarin je liever niet officieel kenbaar maakt dat je een relatie hebt. Of dat je samenwonen uitstelt omdat dit wel heel definitief voelt.
Waarom doe je dit?
De reden dat je steeds op zoek bent naar een uitweg heeft te maken met een stukje bescherming van jezelf. Je hebt geleerd dat je veiliger bent wanneer je afstand neemt en niet te veel in verbinding gaat met een ander. Dit is een mechanisme wat vaak ontstaat in je kindertijd. Je mag gaan zien dat dit mechanisme je nu niet meer helpt. Maar dat vraagt van jou, dat je bereid bent om dit proces aan te gaan.
Wanneer en waardoor wordt je bindingsangst getriggerd?
Bindingsangst kan getriggerd worden door ieder willekeurig persoon in je leven. Gemiddeld gezien komt dit in een relatiedynamiek het meest heftig naar voren. Zodra je partner dichtbij komt, gaan de alarmbellen af. Of je partner nu een serieus gesprek wil voeren, je wil voorstellen aan zijn/haar familie, van je verwacht dat je je stapavonden beperkt of over samenwonen begint; je bent bang je te veel te moeten aanpassen en de controle over je eigen leven te verliezen.
Wanneer je partner toenadering zoekt, krijg jij het benauwd. Want straks zit je ‘vast’, heb je voor je gevoel geen keuzevrijheid meer en bestaat de kans dat je weer gekwetst gaat worden. Let wel: het hoeft niet altijd zo te zijn dat een ander daadwerkelijk verwacht dat je vrijheid inlevert. Soms kan het idee wat zich in je hoofd nestelt al voldoende zijn om afstand te nemen.

Waarom heb je bindingsangst?
Bindingsangst komt vaak voort uit het verleden. Ervaringen in je jeugd hebben je laten geloven dat verbinding met anderen pijn of teleurstelling met zich meebrengt. Lichamelijke of geestelijke mishandeling, verwaarlozing, gepest worden of het verliezen van een ouder of partner; op het moment dat je je hechtte aan iemand, werd je gekwetst of afgewezen.
Om jezelf nog meer verdriet te besparen, ben je de mensen om je heen emotioneel op afstand gaan houden.
De kans is groot dat jij je hier helemaal niet zo bewust van bent. Je creëert afstand in hun relaties als een vorm van zelfbescherming, of je beperkt je relaties tot kort, oppervlakkig contact. Zo kom je niet tot het punt waarop jij je misschien kwetsbaar moeten opstellen tegenover de ander.
Hoe doorbreek je de bindingsangst?
Het is van belang om de angst bij jezelf (of je partner) te erkennen en te herkennen. Welke situaties zorgen ervoor dat de angst weer opspeelt? Maak die gevoelens bespreekbaar. Als je partner niet weet waar je op dat moment mee worstelt, groeien jullie verder uit elkaar. Door goede communicatie kun je de spanning uit de lucht halen en misverstanden in de toekomst voorkomen.
Communiceren helpt je ook om tot concrete oplossingen te komen die werken voor jullie als stel. Heb jij of heeft je partner behoefte aan veel bewegingsvrijheid? Gun de ander ruimte om zijn/haar eigen dingen te doen en neem de tijd om naar elkaar toe te groeien.
Focus daarnaast op het positieve in jullie relatie. Je partner heeft bepaalde eigenschappen waar je voor gevallen bent. Geen enkele relatie is perfect en jullie zullen ongetwijfeld met kleine en grote uitdagingen te maken krijgen. Zie deze uitdagingen als een leerproces: het samen overwinnen van obstakels versterkt jullie band. En zodra de druk op jullie relatie is verminderd, kun je weer ontdekken waarom je voor deze persoon gekozen hebt.