niet-veilig-uiten

Ik voel me niet veilig om me te uiten bij mijn partner

Artikel uit de categorie:

Het komt in relaties vaak voor dat het soms lastig is om je volledig te uiten. Vaak ontbreekt er een gevoel van veiligheid; waarbij je zeker weet dat je partner naar je luistert en helemaal beschikbaar is voor jou. ‘Ik voel me niet veilig om me te uiten bij mijn partner’ wordt door veel mensen gevoeld. In dit blog leer je o.a. waarom je je niet veilig voelt en hoe je jezelf beter kunt uiten in de relatie.

Manieren om je te uiten bij je partner

  • Gevoelens uitspreken: Vertellen wat je voelt ‘ik ben bang dat…’
  • Emoties tonen: je verdriet toelaten en laten zien dat je verdrietig bent
  • Gedachtes uitspreken: Vertellen wat er in je hoofd omgaat ‘ik denk dat…’

Samen noemen we deze 3 elementen: jouw binnenwereld. 

veilig-uiten-communiceren-partner

De angst om te uiten

We zien in de praktijk bij onze Relatie Retreats dat veel koppels wel moeite hebben om zich volledig te uiten. Hun binnenwereld voelt kwetsbaar en ze zijn bang dat ze pijn worden gedaan wanneer ze zich openen. De angst om te uiten ontstaat vaak door vervelende gebeurtenissen in het verleden. Wanneer je wordt gekwetst nadat je gehoor geeft aan je binnenwereld, geeft dat een onveilig gevoel. De kans dat je je nogmaals zo opent is vele malen kleiner. 

Bang voor de consequenties

Over koetjes en kalfjes praten hebben we niet zo’n moeite mee, maar jezelf volledig uiten gaat ook om de delen waarbij je bang bent voor de consequenties. Als je ineens merkt dat je partner over je grenzen gaat bijvoorbeeld, of dat je intens verdrietig wordt nadat je partner je enthousiast vertelt dat hij/ zij alleen op vakantie wil. We communiceren onze binnenwereld niet, omdat we bang zijn voor de consequenties. Wat gaat je partner wel niet van je vinden als je ineens gaat huilen of zeggen hij/zij over je grenzen gaat?

Wat is de reden dat je je onveilig voelt?

Als je even de tijd neemt en onderzoekt waarom je je onveilig voelt dan vind je de kern van dit gevoel. Zonder te wijzen naar de ander, probeer je volledig zelf de verantwoording te pakken op dit onveilige gevoel. Ik geloof dat onveilig voelen altijd een gebrek is aan (zelf)vertrouwen. Veiligheid kun je zelf creëren in de relatie.

veilig-uiten

Uitspreken begint bij jou

‘Ik kan mijn gevoel niet uiten’ of ‘ik vind het moeilijk om me uit te spreken’ zijn negatieve overtuigingen die het moeilijker maken dan het is. Je weet misschien niet hoe of je hebt weinig ervaring met jezelf uiten wanneer je je onveilig voelt. Buig die overtuigingen om naar ‘ik wil mijn gevoelens delen’ en ‘ik wil me uitspreken’. Die woorden geven je kracht wanneer je je binnenwereld uitspreekt. 

Maak het veilig om jezelf te uiten bij je partner

Je kunt de situatie veiliger maken door duidelijk te communiceren wat je van je partner nodig hebt. Zo kun je vragen naar extra aandacht of bepaalde steun tijdens of na het uiten van je gevoelens. Ook helpt het om in contact te blijven met je lichaam. Adem rustig naar je buik toe en kijk of je spanning in je lichaam kunt loslaten. Wanneer je voelt: ‘Ik voel me niet veilig om me te uiten bij mijn partner’, geef dit aan en open het gesprek. Misschien kan je partner wel een hele mooie brug zijn om je juist veiliger te voelen.

Hoe uit je jezelf?

Uiten met betrekking op jezelf

Wanneer je vooral betrekt op jezelf wat jij ervaart voorkom je al snel communicatieproblemen. Je kunt zeggen ‘ik voel …’ of ‘ik denk…’ Daardoor pak je in de communicatie meteen de verantwoording voor wat jij voelt, denkt en ervaart. Je maakt geen verwijten of beschuldigingen, waardoor het voor je partner ook een stuk makkelijker is om aandachtig naar je te luisteren. 

Emoties uiten

Daarnaast zijn emoties soms ook een big issue voor veel relaties. Om volledig emoties toe te laten en te kunnen omarmen kan het fijn zijn om wat begeleiding te krijgen. Zowel individueel als samen als koppel. Zelf begeleiden we veel vrouwen en koppels met ademsessies om opgeslagen emoties te bevrijden. Ook geven we boks-sessies en koutraining om mensen meer in contact te laten komen met hun gevoel. Mocht je hier meer over willen weten, bekijk dan onze Mentorship trajecten en Relatie Retreats of begin lekker laagdrempelig met onze online relatie training.

Uiten-partner

Waarom is het beter om je wel te uiten bij je partner?

Wanneer je je binnenwereld verschuilt en niet durft te uiten, dan kun je nooit volledig jezelf zijn. Jouw binnenwereld is ook een deel van jou, die mag gezien en omarmt worden zoals die is. Zo ontwikkel je je authenticiteit. Daarbij krijgt jouw partner een totaal ander beeld van je als je nooit je binnenwereld laat zien. Jouw binnenwereld is alleen zichtbaar en voelbaar voor jou. Wat er in je leeft kan je partner niet altijd van de buitenkant weten. Het is belangrijk om jezelf te uiten zodat je partner je beter kan zien. De uitkomst? Meer verbinding. Met jezelf en met je partner.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement