niet-veilig-uiten

Ik voel me niet veilig om me te uiten bij mijn partner

Artikel uit de categorie:

Het komt in relaties vaak voor dat het soms lastig is om je volledig te uiten. Vaak ontbreekt er een gevoel van veiligheid; waarbij je zeker weet dat je partner naar je luistert en helemaal beschikbaar is voor jou. ‘Ik voel me niet veilig om me te uiten bij mijn partner’ wordt door veel mensen gevoeld. In dit blog leer je onder andere waarom je je niet veilig voelt en hoe je jezelf beter kunt uiten in de relatie.

Manieren om je te uiten bij je partner

  • Gevoelens uitspreken: Vertellen wat je voelt ‘ik ben bang dat…’
  • Emoties tonen: je verdriet toelaten en laten zien dat je verdrietig bent
  • Gedachtes uitspreken: Vertellen wat er in je hoofd omgaat ‘ik denk dat…’

Samen noemen we deze 3 elementen: jouw binnenwereld. 

veilig-uiten-communiceren-partner

De angst om te uiten

We zien in de praktijk bij onze Relatie Retreats dat veel koppels wel moeite hebben om zich volledig te uiten. Hun binnenwereld voelt kwetsbaar en ze zijn bang dat ze pijn worden gedaan wanneer ze zich openen. De angst om te uiten ontstaat vaak door vervelende gebeurtenissen in het verleden. Wanneer je wordt gekwetst nadat je gehoor geeft aan je binnenwereld, geeft dat een onveilig gevoel. De kans dat je je nogmaals zo opent is vele malen kleiner. 

Bang voor de consequenties

Over koetjes en kalfjes praten hebben we niet zo’n moeite mee, maar jezelf volledig uiten gaat ook om de delen waarbij je bang bent voor de consequenties. Als je ineens merkt dat je partner over je grenzen gaat bijvoorbeeld, of dat je intens verdrietig wordt nadat je partner je enthousiast vertelt dat hij/ zij alleen op vakantie wil. We communiceren onze binnenwereld niet, omdat we bang zijn voor de consequenties. Wat gaat je partner wel niet van je vinden als je ineens gaat huilen of zeggen hij/zij over je grenzen gaat?

Wat is de reden dat je je onveilig voelt?

Als je even de tijd neemt en onderzoekt waarom je je onveilig voelt dan vind je de kern van dit gevoel. Zonder te wijzen naar de ander, probeer je eerst zelf de verantwoording te pakken voor dit onveilige gevoel. In sommige gevallen is het gevoel van onveiligheid een gebrek is aan (zelf)vertrouwen. Veiligheid kun je zelf creëren in de relatie.

veilig-uiten

Uitspreken begint bij jou


Het uiten van gevoelens kan als moeilijk worden ervaren, maar het ombuigen van negatieve overtuigingen naar positieve intenties helpt enorm. De woorden: ‘ik kan mijn gevoel niet uiten’ of ‘ik vind het moeilijk om me uit te spreken’ kunnen opkomen als gedachtes of uitgesproken worden in het contact met je partner. Dit zijn negatieve overtuigingen. Wat zou er gebeuren als je zegt: ‘ik wil mijn gevoelens delen’ of ‘ik wil me graag uitspreken’.

De verschuiving naar positieve intenties opent de deur naar betere communicatie wanneer je je innerlijke wereld tot uitdrukking brengt. Het kan zijn dat je nog niet precies weet hoe, of dat je weinig ervaring hebt met jezelf uiten in onveilige situaties. Maar dat maakt niet uit. Neem het gewoon mee wanneer je voor een lastige situatie staat met je partner.

Maak het veilig om jezelf te uiten bij je partner

Je kunt de situatie veiliger maken door duidelijk te communiceren wat je van je partner nodig hebt. Zo kun je van te voren vragen of je partner even aandachtig naar je wil luisteren. Ook helpt het om bewust te zijn van je lichaam. Adem rustig naar je buik toe en kijk of je spierspanning in je lichaam kunt loslaten. Wanneer je voelt: ‘Ik voel me niet veilig om me te uiten bij mijn partner’, geef dit aan en open het gesprek. Misschien kan je partner wel een hele mooie brug zijn om je juist veiliger te voelen.

Hoe uit je jezelf?

Communiceren vanuit de ik-boodschap

Je kunt veel communicatieproblemen voorkomen door te praten vanuit de ik-boodschap. Je kunt zeggen ‘ik voel …’ of ‘ik denk…’ Daardoor pak je de verantwoording voor wat jij voelt, denkt en ervaart. Je maakt geen verwijten of beschuldigingen, maar neemt je partner mee in jouw belevingswereld. Voor je partner is het een stuk makkelijker om aandachtig naar je te luisteren. 

Voorbeeld verwijt of beschuldiging:

  • Je liegt! Ik voel me super onveilig bij jou.

Voorbeeld ik-boodschap:

  • Ik heb het gevoel dat je liegt, hierdoor voel ik me erg onveilig.

Met de ik-boodschap laat je ruimte voor je partner om iets anders te ervaren.

De kracht van de ik-boodschap ligt in het open laten van ruimte voor je partner om zijn of haar ervaring te delen. Hierdoor ontstaat er een constructieve communicatie die misverstanden kan voorkomen en het bevordert een open dialoog met je partner.

‘Hoezo voel ik me niet veilig om me te uiten bij mijn partner?’

Voel jij je wel eens afgestoten door je partner op momenten dat jij je kwetsbaar opstelt? Of heb je wel eens momenten dat je het liefst ver uit de buurt ben van je partner? Dit heeft te maken met de dynamiek van aantrekken en afstoten. Je partner probeert jou naar zich toe te trekken en jij stoot je partner af. Of andersom. Deze dynamiek zorgt voor een onveilig gevoel en maakt het heel lastig om je te uiten bij je partner. Deze dynamiek kan koppels breken. Maar koppels kunnen deze dynamiek ook doorbreken. Wacht niet tot het te laat is…

Uiten-partner

Waarom is het beter om je te uiten bij je partner?

Wanneer je je binnenwereld verschuilt en niet durft te uiten, dan kun je nooit volledig jezelf zijn. Jouw binnenwereld is ook een deel van jou, die mag gezien en omarmt worden zoals die is. Zo ontwikkel je authenticiteit. Jouw partner krijgt een totaal ander beeld van je als je nooit je binnenwereld laat zien. Jouw binnenwereld is alleen zichtbaar en voelbaar voor jou. Wat er in je leeft kan je partner niet altijd van de buitenkant weten. Het is belangrijk om jezelf te uiten zodat je partner je beter kan zien. De uitkomst? Meer verbinding. Met jezelf en met je partner.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement