Het leven is een spel

Artikel uit de categorie:

Er zijn dingen waar jij de controle over hebt en er zijn dingen waar je geen controle over hebt.

Spelen zonder grenzen. Plezier is het gewin.

Mijn hart maakt een sprongetje als ik kinderen zie spelen. Aangemoedigd door hun intrinsieke motivatie, dat wat hen van binnenuit drijft, gaan zij volledig op in hun eigen fantasie en belevingswereld. Alles is mogelijk. Ze laten los wat zich om hen heen afspeelt en raken in een flow. In het dagelijks leven spelen kinderen zonder vooropgezet doel. Zo kunnen ze zich vrij en onbevangen laten meevoeren met wat zich voordoet in het spel. Plezier is het gewin.

Herinner jij je nog wat je speelde in je kindertijd? Deed je dat het liefst samen, of alleen? Hoe voelde het voor jou om op te gaan in iets wat je helemaal zelf vorm kon geven?  

Blind voor verwondering

In de loop der jaren zijn we onze speelsheid steeds meer verloren. We zijn niet meer ontvankelijk voor onbegrensde verwondering. We gaan niet meer op ontdekkingstocht naar de talrijke mogelijkheden die een voorwerp kan hebben. We dragen oogkleppen, waardoor we enkel nog zicht hebben op de functionaliteit ervan. 

Ons ontwikkelende brein heeft ons zelfbeheersing aangeleerd, waardoor we niet meer zoals een kind direct afgaan op onze behoeften, maar sociaal wenselijk gedrag vertonen en resultaatgericht leven. Impulsiviteit heeft plaatsgemaakt voor het nadenken en het maken van afwegingen, voordat we handelen. Wat zijn we eigenlijk serieuze wezens geworden.

Deze ontwikkelingen dragen ertoe bij dat wij ons als een zelfstandige, verantwoordelijke volwassene door het dagelijks leven kunnen manoeuvreren. Daarentegen kunnen die ontwikkelingen onze vrijheid juist ook zo ontzettend beperken.   

Geniet van de reis

Bij de uitreiking van mijn propedeuse, destijds, kreeg ik van mijn studiecoach de volgende quote mee: ‘So often we become so focused on the finish line that we fail to enjoy the journey.’

Deze tekst bleek niet alleen op mijn studieleerproces van toepassing, maar eigenlijk op het hele leven. We willen doelen bereiken – het liefst zo gecontroleerd en gestroomlijnd mogelijk. Maar we vergeten zo vaak om te genieten van de reis er naartoe. We vergeten plezier te maken, te spelen onderweg.  

De stroom van het leven

Het dagelijks leven dat wij leiden zal constant in beweging zijn en vraagt veel flexibiliteit van ons. Nog te vaak willen we ons verzetten tegen de bewegingen die zich voordoen. We pogen spelleiders te zijn en het leven een bepaalde kant op te sturen. Of we willen ergens in passen, waar we niet thuishoren. We proberen controle te verkrijgen over een stroom die bedoeld is om ons mee te voeren. Hoe meer we in verzet gaan tegen die stroom, hoe meer we overspoeld raken. We kunnen namelijk niet blijven vasthouden aan iets wat we los moeten laten. We komen geen level verder als we blijven waar we nu staan, terwijl de stroom van het dagelijks leven verder wil.

Tetris leert ons dat we zullen verdwijnen als we ergens in proberen te passen. We dreigen onze authenticiteit te verliezen als we een rol in het spel willen innemen, die niet voor ons bedoeld is.

Hoe kun jij meer genieten van de reis?

Onze rol in het spel is om te anticiperen op de bewegingen die zich voordoen en op onze beurt stappen te zetten die voortkomen vanuit onze intrinsieke motivatie. Stappen die onderstrepen wie wij werkelijk zijn. Dat is het enige waar wij volledig de controle over hebben. Als we continu vooropzetten wat ons drijft en waar wij plezier van krijgen, komen we vanzelf in control met het spel. We winnen onze verloren speelsheid terug.

Hoe kun jij meer genieten van de reis? Welke beweging is ervoor nodig om het vlammetje in jou aan te wakkeren? Geniet je van het level waarin je je begeeft, totdat je toe bent aan een volgend level?

Neem het allemaal niet te serieus. Geniet. Maak plezier. Het dagelijks leven speelt wel verder. 

Life is a game. Play with it.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement