Pranayama ademhaling geeft je nieuwe levensenergie

Artikel uit de categorie:

Vaker gestresst, getriggerd of overprikkeld? Pranayama ademhaling geeft je nieuwe levensenergie. Leer in de blog meer over je ademhaling. Je ademhaling is direct verbonden aan je emoties. Als je stress ervaart op je werk of je wordt door je partner getriggerd ga je vaak snel en oppervlakkig ademhalen. Op zulke momenten kun je heel bewust jouw adem inzetten om jezelf tot rust te brengen. 

Dat doe je met behulp van Pranayama. Pranawattes? We leggen het uit. Pranayama vindt haar oorsprong in de yogafilosofie en is gericht op het beheersen (yama) van de levensenergie (prana). Pranayama is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken die je leren je ademhaling te beheersen. Tijdens onze oefeningen maken we veel gebruik van de kracht van de ademhaling. We combineren het met bewegingsoefeningen om weer in verbinding te komen met je lijf. Powerful stuff! 

Wat is de kracht van ademhaling?

Pranayama oefeningen hebben de kracht om je mentale helderheid en je fysieke gezondheid te verbeteren. Het verhoogt je energie en vermindert stress. Ook zijn er verschillende ademtechnieken waardoor je diepere emoties kunt voelen, verwerken en loslaten.

”He he, eindelijk hoef ik die zware shit niet meer te dragen.”

Het verhogen van je energieniveau is iets wat we bij Energy Movement maar wat graag doen. Pranayama gaat verder dan het beheersen van je ademhaling, met behulp van specifieke technieken kun je:

 • Energie en positiviteit opwekken
 • Lichamelijke spanning loslaten
 • Je hoofd vol gedachtes tot rust brengen
 • Emoties verwerken en loslaten
 • Je concentratievermogen verbeteren 
 • Je immuunsysteem verhogen

Samen met beweging en meditatie vormt pranayama een krachtige drie-eenheid die wij inzetten oude dingen los te laten en om nieuwe energie te laten stromen.

ademhaling-pranayama

Adem is leven

Ademen is het eerste en het laatste wat we doen in ons leven. Je adem is er altijd. Dat betekent dat je een van de krachtigste manieren om je lichaam en geest tot rust te brengen altijd bij je hebt. Je kunt het op elk gewenst moment inzetten. Zelfs als je moet haasten voor een belangrijke afspraak en je de autosleutels niet kunt vinden. Even diep in en uit ademen maakt al een wereld van verschil. 

Elke ochtend starten wij dankbaar onze dag met onder andere de kracht van pranayama. Het geeft ons en onze deelnemers nieuwe (levens)energie. Hierdoor voelen we ons tijdens en na de les zó fit en gemotiveerd dat we dansend de dag doorgaan!

Hoe adem je dan precies? 

Een belangrijk uitgangspunt van pranayama is de neusademhaling. In de neus wordt de lucht gezuiverd en de geuren worden waargenomen. Het ademen door de neus is daarom gezonder dan door de mond. Tijdens pranayama oefeningen leer je jouw adem te verlengen of vast te houden. Soms kan de uitademing twee keer zo lang duren als de inademing en het vasthouden van de ademhaling wel vier keer zo lang. De juiste manier van ademen verschilt per oefening. 

ademhaling-belangrijk

Pranayama techniek oefenen

Je bent vast nieuwsgierig geworden naar de kracht van ademhaling, daarom delen we een fijne pranayama techniek met je: de Bhastrika ademhaling is een opladende ademhalingsoefening die ervoor zorgt dat de energie door je lijf gaat stromen. Probeer maar eens!

 1. Ga rechtop zitten. Je kunt deze oefening uitvoeren in kleermakerszit, op je knieën of op een stoel. 
 2. Leg je handen met de handpalmen omhoog op je bovenbenen of leg je handen op je buik, zodat je jouw adem gemakkelijker naar je buik kunt sturen.
 3. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. 
 4. Adem krachtig in door je neus en stuur de adem naar je buik.
 5. Je spant je buikspieren aan en door middel van deze aanspanning duw je de lucht krachtig door je neus naar buiten.
 6. Je inademing is gelijkmatig aan de uitademing. Je ademt dus weer krachtig in door je neus en stuurt de ademhaling naar je buik. Voel hoe je buik boller wordt. 
 7. Herhaal deze oefeningen tien tot twintig keer. Vervolgens adem je nog vijf keer rustig in en uit en open je daarna je ogen. 

Wil je verdieping met persoonlijke ademsessies? Plan dan een 1:1 verkennende call met Lotte. Zij begeleid vrouwen in Mentorship trajecten, waarbij ze veel gebruik maakt van haar buitengewoon krachtige ademsessies.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement