Hoe pranayama jou nieuwe levensenergie geeft, maar echt!

Rory & Lotte
  | 
24 november 2021

Wist je dat jouw ademhaling direct verbonden is aan je emoties? Als jij stress ervaart op je werk en als een malle aan het tikken bent om een deadline te halen, adem je vaak snel en oppervlakkig. Op zulke momenten kun je heel bewust jouw adem inzetten om jezelf tot rust te brengen. 

Dat doe je met behulp van Pranayama. Pranawattes? We leggen het uit. Pranayama vindt haar oorsprong in de yogafilosofie en is gericht op het beheersen (yama) van de levensenergie (prana). Pranayama is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken die je leren je ademhaling te beheersen. Tijdens onze oefeningen maken we veel gebruik van de kracht van de ademhaling. We combineren het met bewegingsoefeningen om weer in verbinding te komen met je lijf. Powerful stuff! 

Wat is de kracht van ademhaling?

Pranayama oefeningen hebben de kracht om je mentale helderheid en je fysieke gezondheid te verbeteren. Het verhoogt je energie en vermindert stress. Het verhogen van je energieniveau is iets wat we bij Energy Movement maar wat graag doen. Pranayama gaat verder dan het beheersen van je ademhaling, met behulp van specifieke technieken kun je:

 • Energie en posiviteit opwekken
 • Je geest tot rust brengen
 • Je concentratievermogen verbeteren 
 • Je immuunsysteem verhogen

Samen met beweging en meditatie vormt pranayama een krachtige drie-eenheid die wij inzetten om de regie te krijgen over je leven en om je energie te laten stromen.

Adem is leven

Ademen is het eerste en het laatste wat we doen in ons leven. Je adem is er altijd. Dat betekent dat je een van de krachtigste manieren om je lichaam en geest tot rust te brengen altijd bij je hebt. Je kunt het op elk gewenst moment inzetten. Zelfs als je moet haasten voor een belangrijke afspraak en je de autosleutels niet kunt vinden. Even diep in en uit ademen maakt al een wereld van verschil. 

Elke ochtend starten wij dankbaar onze dag met onder andere de kracht van pranayama. Het geeft ons en onze deelnemers nieuwe (levens)energie. Hierdoor voelen we ons tijdens en na de les zó fit en gemotiveerd dat we dansend de dag doorgaan!

Hoe adem je dan precies? 

Een belangrijk uitgangspunt van pranayama is de neusademhaling. In de neus wordt de lucht gezuiverd en de geuren worden waargenomen. Het ademen door de neus is daarom gezonder dan door de mond. Tijdens pranayama oefeningen leer je jouw adem te verlengen of vast te houden. Soms kan de uitademing twee keer zo lang duren als de inademing en het vasthouden van de ademhaling wel vier keer zo lang. De juiste manier van ademen verschilt per oefening. 

Pranayama techniek oefenen

Je bent vast nieuwsgierig geworden naar de kracht van ademhaling, daarom delen we een fijne pranayama techniek met je: de Bhastrika ademhaling is een opladende ademhalingsoefening die ervoor zorgt dat de energie door je lijf gaat stromen. Probeer maar eens!

 1. Ga rechtop zitten. Je kunt deze oefening uitvoeren in kleermakerszit, op je knieën of op een stoel. 
 2. Leg je handen met de handpalmen omhoog op je bovenbenen of leg je handen op je buik, zodat je jouw adem gemakkelijker naar je buik kunt sturen.
 3. Sluit je ogen en focus je op je ademhaling. 
 4. Adem krachtig in door je neus en stuur de adem naar je buik.
 5. Je spant je buikspieren aan en door middel van deze aanspanning duw je de lucht krachtig door je neus naar buiten.
 6. Je inademing is gelijkmatig aan de uitademing. Je ademt dus weer krachtig in door je neus en stuurt de ademhaling naar je buik. Voel hoe je buik boller wordt. 
 7. Herhaal deze oefeningen tien tot twintig keer. Vervolgens adem je nog vijf keer rustig in en uit en open je daarna je ogen. 

We zijn benieuwd wat deze pranayama oefening voor jou doet! Laat je het ons weten? Wil je meer voordelen van pranayama ervaren? Sluit je dan aan bij onze Morning Movement en begin samen met ons en vele anderen de dag met nieuwe levensenergie. 

https://energy-movement.nl/morning-movement/

Artikel uit de categorie:
Meer energie

0 Reacties op "Hoe pranayama jou nieuwe levensenergie geeft, maar echt!"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2022 Energy Movement