pauze-relatie

Adempauze in je relatie: een reset voor je relatie

Artikel uit de categorie:

Soms lopen de relatieproblemen, gevoelens en onzekerheden zo hoog op dat de stekker er even uit mag. Hoe je deze stekker er uit trekt en met welke voorwaarden, is aan jou/ jullie. Maar hoe doe je dat dan? Waarom zou je een adempauze willen in je relatie? Wat levert een adempauze op? Wat communiceer je? En hoe kom je daarna weer samen? Let’s dive in to it. 

Waarom zou je een adempauze willen in je relatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een adempauze in je relatie te willen nemen. Wil je meer tijd voor jezelf hebben om aan persoonlijke problemen of groei te werken. Misschien voel je onenigheid, emotionele of fysieke afstand, gebrek aan communicatie, gebrek aan vertrouwen, of gevoelens van ontevredenheid of ongelukkigheid in de relatie. Het is belangrijk om te communiceren met je partner over je gevoelens en je redenen voor het willen nemen van een adempauze. Werk samen aan een manier om te groeien en te verbeteren als koppel. Weet dat een adempauze niet altijd een voorloper moet zijn van een break-up, het kan ook een life-saver voor je relatie zijn. Door echt even helemaal gescheiden van elkaar te zijn meerdere dagen komen jullie allebei individueel op eigen kracht. Wanneer je weer samenkomt kan dit juist jullie relatie versterken. 

Wat levert een adempauze in je relatie op?

Een adempauze in je relatie kan veel voordelen opleveren:

 • Persoonlijke groei: Een adempauze kan de ruimte geven om tijd voor jezelf te nemen, persoonlijke problemen of groei te werken en je emoties te verwerken.
 • Betere communicatie: Het kan de ruimte creëren om duidelijker en productiever te communiceren met je partner als jullie terugkomen, omdat jullie beiden meer inzicht hebben in wat jullie willen en verwachten van de relatie.
 • Meer duidelijkheid: Een adempauze kan helpen bij het verkrijgen van meer duidelijkheid over gevoelens, wensen en verwachtingen in de relatie.
 • Verbetering van de relatie: Een adempauze kan leiden tot versterking van de relatie, omdat jullie beiden tijd hebben gehad om afstand te nemen, gevoelens te verwerken en zelfreflectie te doen.
 • Meer waardering: Door tijd uit elkaar te zijn, kan er een grotere waardering voor elkaar ontstaan.
 • Rust: Misschien is de emotionele spanning nogal opgebouwd in je relatie. De tijd die je nu los van elkaar bent geeft de mogelijkheid om alle emoties en gevoelens te laten zakken. Even tijd voor jou.
 • Innerlijke kracht: Door jezelf helemaal te ontkoppelen van de ander sta je weer helemaal op je eigen benen. Dit kan uitdagingen met zich meebrengen, maar die ga je dan ook alleen aan. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en innerlijke kracht. Vooral als je ook met een gerichte intentie de adempauze vormgeeft.

Let op: een adempauze leidt niet automatisch tot een positief resultaat, het is afhankelijk van hoe het wordt aangepakt en of beide partners hun best doen om in de relatie te groeien.

relatie-pauze

Hoe regel je een adempauze in je relatie?

Hier zijn 5 simpele stappen om je adempauze krachtig neer te zetten. Je kunt het op je eigen manier inrichten.

 1. Het gesprek: Bespreek met je partner dat je toe bent aan een adempauze. Spreek je behoeftes, gevoelens en je verwachtingen uit. Neem tijd en aandacht voor elkaar om te luisteren en om op 1 lijn te komen.
 2. Het plan: Wanneer alles in het gesprek helder is geworden maak je samen een plan. Bespreek en regel de praktische zaken. Wanneer nemen jullie een adempauze? Wat moet er geregeld worden? Wanneer kom je samen? En hoe kom je samen?
 3. Intentie: Zorg dat je intentie helder is voor een adempauze. Dat kan helpen om richting te geven aan deze waardevolle tijd. Als je elkaar een week niet ziet en je hebt een week lekker gefeest, gedronken en de vrijbuiter uitgehangen schiet je er niets mee op. Zorg dat je met een intentie de adempauze vormgeeft zodat je het meeste eruit haalt. Voor jou en voor je relatie.
 4. De adempauze: Deze kan op verschillende manieren worden ingericht. Maak hiervoor een plan. Zorg dat je dit inplant en kom tot actie. Hieronder vindt je verschillende mogelijkheden hoe je de adempauze kunt vormgeven. 
 5. Herenigen: Regel een dag van hereniging. Jullie hebben met een intentie adempauze genomen, nu is het tijd om weer samen te komen. Wees niet dat stel die op zondagavond samenkomt om nog samen even te eten en meteen al weer in de planning en hectiek van volgende week verzand. Nee, creëer een speciaal moment samen. Boek een hotel, ga een dagje naar de sauna. Regel iets voor jullie samen. Maak het ontspannen. Tijdens het herenigen kun je reflecteren op de adempauze, jullie inzichten en bespreken wat jullie anders gaan doen.

Voer deze 5 stappen zorgvuldig uit en je zult merken dat een adempauze echt iets is waar jullie relatie van opknapt. 

relatie-problemen

Hoe kun je zo’n adempauze vormgeven?

Verschillende elementen die je kunt toevoegen om je adempauze vorm te geven:

Fysieke afstand: Voor een aantal dagen/ weken neem je een relatie-detox. Je gaat misschien verblijven op een hutje in de hei. Misschien verblijf je wel een week bij een vriend of vriendin. Je kunt ook voor een langere tijd uit elkaars buurt, zoals door in een andere stad of zelfs land te verblijven. Of is het nodig om uit elkaars huis te verhuizen? Bespreek de opties en behoeftes.

Contactbeperking: Dit kan inhouden dat je een tijdelijke afspraak maakt om beperkt contact met elkaar te hebben. Alleen contact op een specifiek moment of helemaal niet bellen en appen. Maak van te voren afspraken over contact.  

Emotionele afstand: Dit kan inhouden dat je je emotioneel afschermt van elkaar, zoals door bepaalde intimiteit even los te laten. Misschien zijn er bepaalde gevoelens of gespreksonderwerpen die tijdelijk niet meer wil bespreken. 

Begeleiding: Je kunt ook kiezen om professionele hulp in te schakelen, zodat je ondersteuning krijgt om relatieproblemen aan te pakken en de relatie te versterken.

Gecombineerde opties: Soms kiezen stellen voor een combinatie van de bovenstaande opties, zoals fysieke afstand en begeleiding.

Het is essentieel om te communiceren met je partner over je wensen en verwachtingen voor de adempauze. Je maakt samen afspraken over hoe de adempauze zal worden gehandhaafd. Spreek ook af hoe de communicatie tijdens de adempauze zal verlopen, hoe je samenkomt en hoe jullie omgaan met eventuele problemen die zich tijdens de adempauze voordoen. Check de 5 stappen.

relatie-spel

Hoe kom je weer samen na de adempauze? (De hereniging)

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om weer samen te komen na een adempauze in je relatie:

Communiceer: Praten over je gevoelens, verwachtingen en wat je hebt geleerd tijdens de adempauze is essentieel om een duidelijk beeld te krijgen van waar jullie beiden staan en waar jullie relatie naartoe gaat.

Luister naar elkaar: Luister met aandacht naar elkaars gedachten en gevoelens zonder oordeel.

Wees eerlijk: Wees eerlijk over je gevoelens en wat je verwacht van de relatie.

Maak afspraken: Maak afspraken over hoe jullie voortaan met problemen en emoties omgaan, en hoe jullie kunnen werken aan het versterken van de relatie.

Wees flexibel: Wees flexibel en bereid om aan te passen aan veranderingen, het is normaal dat men tijdens de adempauze heeft geleerd en gegroeid, dus de relatie kan ook veranderen na de adempauze.

Neem je verantwoordelijkheid: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en bijdrage aan de problemen in de relatie, en wees bereid om je aandeel in verbeteringen te doen.

Geef tijd: Wees geduldig en geef elkaar tijd om aan te passen aan de veranderingen en aan elkaar te wennen weer samen te zijn.

Samenkomen na een adempauze kan lastig zijn. Misschien heb je ultieme vrijheid ervaren of een grote verademing om alleen te zijn. Daarom is het heel belangrijk dat je uitspreekt wat je ervaren hebt en samen kijkt hoe je de positieve ervaringen van adempauze kunt integreren in je relatie.

Het kan tijd en inspanning vergen om de relatie terug op de rails te krijgen. Door open communicatie, eerlijkheid en wederzijds begrip werk je samen aan het opbouwen van een gezonde en gelukkige relatie.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement