aantrekken-partner

Aantrekken afstoten: Ik voel me niet aangetrokken tot mijn partner

Artikel uit de categorie:

Aantrekken en afstoten: wanneer je verliefd wordt, voel je een sterke aantrekkingskracht tot de ander. Het is alsof je hart een sprongetje maakt en je het gevoel hebt dat je de hele wereld aankunt. Maar wat gebeurt er wanneer deze aantrekkingskracht vervaagt en je niet de aantrekking meer voelt tot je partner? Dit kan een moeilijke en verwarrende tijd zijn, en het kan gevoelens van onzekerheid, twijfel en frustratie veroorzaken bij zowel jou als je partner.

Aantrekkingskracht missen in je relatie hoeft gelukkig niet te betekenen dat je relatie ten einde is. Sterker nog: iedere relatie heeft hier mee te dealen. Het is een uitnodiging om te kijken naar de wortel waarom aantrekkingskracht mist. Hierover in gesprek gaan en actie ondernemen zorgt ervoor dat jullie samen nieuwe zaadjes planten.

Aantrekken: gebrek aan aantrekkingskracht

Aantrekkingskracht in je relatie kan verdwijnen door verschillende factoren. Stress, vermoeidheid of andere levensomstandigheden hebben invloed op onze emotionele en fysieke gezondheid. Dat werkt door op je relatie. Denk aan je partner die veel in gewicht toeneemt of vaak in de verdediging schiet en emotioneel wordt wanneer je iets vraagt. Aantrekkingskracht neemt af na verloop van tijd. De partner die je in het begin zag, zie je niet meer. Verder spelen communicatie, fysieke intimiteit of veranderingen in persoonlijkheden en interesses ook een belangrijke rol om aangetrokken te zijn tot je partner.

Het verliezen van aantrekkingskracht leidt tot minder vertrouwen, emotionele onveiligheid en zelfs een relatiebreuk. Neem deze signalen serieus als je je relatie wilt redden. Aantrekkingskracht herstellen en onderzoeken waar de oorzaken liggen? Lees verder.

Aantrekkingskracht verliezen: de oorzaken 

Merk je dat je niet meer aangetrokken voelt tot je partner? Schrijf op wat voor jou de oorzaken zijn. Wanneer je die begrijpt, kun je makkelijker actie ondernemen om de aantrekkingskracht in je relatie te herstellen. Hier zijn een aantal redenen waarom je je niet meer aangetrokken voelt tot je partner:

 • Stress: Wanneer je gestrest bent, kan dit leiden tot een vermindering van de zin in seks en een afname van fysieke intimiteit. Dit kan leiden tot een gevoel van afstand tussen jou en je partner, waardoor de aantrekkingskracht afneemt.
 • Verveling: Als je relatie te voorspelbaar of saai is, kan dit leiden tot een gebrek aan interesse en aantrekkingskracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als jullie altijd dezelfde activiteiten doen en er geen nieuwe ervaringen worden gedeeld of juist wanneer jullie weinig tot geen tijd meer met elkaar doorbrengen. 
 • Verwaarlozing: Als jij of je partner zich niet gewaardeerd of verwaarloosd voelt, kan dit leiden tot een afname van de aantrekkingskracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je te weinig aandacht hebt voor je partner of als je te veel bezig bent met je eigen leven en carrière (of andersom).
 • Communicatieproblemen: Wanneer er een gebrek aan communicatie is in je relatie, kan dit leiden tot misverstanden, onbegrip, verwarring en uiteindelijk tot een vermindering van de aantrekkingskracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als jullie niet open en eerlijk met elkaar praten over jullie gevoelens en behoeften.
 • Veranderingen in persoonlijkheid en interesses: Mensen veranderen na verloop van tijd en als de interesses en persoonlijkheid van de partners uit elkaar groeien, kan dit leiden tot een afname van de aantrekkingskracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als jullie verschillende doelen en dromen hebben voor de toekomst of als jullie andere hobby’s en interesses hebben ontwikkeld.
 • Gebrek aan fysieke fitheid: Een gebrek aan fysieke fitheid kan ook een reden zijn voor een gebrek aan aantrekkingskracht. Als een partner niet de tijd neemt om voor zichzelf te zorgen, kan dit leiden tot minder zelfvertrouwen en minder aantrekkelijkheid voor de ander.
 • Gebrek aan romantiek: Een gebrek aan romantische momenten kan leiden tot een afname van de aantrekkingskracht. Als een partner zich niet gewaardeerd en geliefd voelt, kan dit leiden tot een afname van de romantische gevoelens.
 • Eerdere emotionele of fysieke pijn: Als een partner in het verleden emotioneel of fysiek gekwetst is, kan dit leiden tot minder vertrouwen en een afname van de aantrekkingskracht.
 • Angst voor intimiteit: Als een partner angst heeft voor intimiteit of verplichtingen in de relatie, kan dit leiden tot een gebrek aan aantrekkingskracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een partner in het verleden gekwetst is en bang is om opnieuw gekwetst te worden.
 • Mismatch in waarden en doelen: Als partners niet dezelfde waarden en doelen hebben, kan dit leiden tot een afname van de aantrekkingskracht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een partner een gezinsleven wil en de ander zich meer op zijn of haar carrière wil richten.

Aantrekkingskracht verliezen: de impact

Niet aangetrokken voelen op je partner kan een diepgaande invloed hebben op je relatie en de emotionele verbondenheid tussen jullie. Eindeloos getwijfel, onrust, frustratie, verdriet, teleurstelling maken veel impact op beide partners. Hierdoor kun je in een negatieve spiraal naar beneden glijden, waardoor je het licht aan het einde van de tunnel niet meer ziet.

Het effect van die negatieve spiraal? Je ziet vaak twee verschillende mechanismes.

 1. Je brengt meer shit in de relatie en gaat klagen over alles wat er ontbreekt aan je partner. Je gaat klagen tegen je partner of je klaagt over je partner met anderen.
 2. Je neem je shit mee buiten de relatie. Alle gebreken vul je op met iets externs. (Denk aan vreemdgaan, alcohol, feesten, drugs, gokken, porno etc.)
Aantrekken

Beide brengt linksom of rechtsom meer spanning op de relatie. Naarmate de tijd verstrijkt neemt de aantrekkingskracht alleen nog maar meer af en wordt je eerder huisgenoten van elkaar dan een liefdeskoppel. Het gebrek aan aantrekkingskracht zorgt voor een afname van intimiteit en seksuele activiteit tussen jullie.

Vooral het opvullen; zoeken van affectie en intimiteit buiten de relatie kan onmenselijk veel emotionele schade brengen op de partner die trouw blijft.

aantrekkingskracht

Herstellen van aantrekkingskracht in een relatie

Om negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om al je gevoelens te erkennen en actief aan te pakken. Je zult tijd en moeite moeten nemen om eens goed te praten met je partner. Hierbij kan professionele begeleiding een grote aanwinst zijn.

Het erkennen en aanpakken van deze gevoelens kan de relatie een nieuwe kans geven. Het leidt tot open communicatie tussen jullie en maakt ruimte voor veel nieuwe inzichten. Door samen te werken aan oplossingen en veranderingen in de relatie, kan de aantrekkingskracht tussen jullie worden hersteld.

Aantrekkingskracht herstellen kan tijd en toewijding vergen, maar het is de moeite waard als je de relatie wilt behouden. Onthoud dat het normaal is om ups en downs te hebben in elke relatie en dat het belangrijk is om de tijd te nemen om aan deze uitdagingen te werken.

In deze opsomming hebben we nog wat tips op een rijtje gezet:

 1. Erken en bespreek het probleem: Het is belangrijk om het gebrek aan aantrekkingskracht te erkennen en bespreekbaar te maken met je partner. Probeer te begrijpen waarom je je niet meer aangetrokken voelt en deel deze gevoelens met je partner.
 2. Werk aan communicatie: Een goede communicatie is essentieel in elke relatie. Probeer open en eerlijk te praten met je partner over wat je nodig hebt en wat je verlangens zijn. Door te luisteren naar je partner en te begrijpen wat zijn/haar behoeften zijn, kun je samen werken aan het herstellen van de aantrekkingskracht.
 3. Creëer nieuwe ervaringen: Een gebrek aan aantrekkingskracht kan soms worden veroorzaakt door verveling. Probeer nieuwe activiteiten te ondernemen met je partner, ga samen op reis, probeer nieuwe hobby’s, ga samen sporten, etc. Het delen van nieuwe ervaringen kan helpen om de band tussen jullie te versterken.
 4. Neem de tijd voor elkaar: Het is belangrijk om tijd te maken voor elkaar en te genieten van elkaars gezelschap. Plan regelmatig tijd samen en maak afspraken om je telefoons en andere afleidingen uit te schakelen. Dit kan helpen om de connectie tussen jullie te versterken.
 5. Werk aan fysieke intimiteit: Fysieke intimiteit is een belangrijk onderdeel van elke relatie. Probeer te werken aan het verbeteren van de fysieke connectie tussen jullie. Dit kan bijvoorbeeld door te experimenteren met nieuwe seksuele activiteiten of door samen te werken aan een gezonde levensstijl.
 6. Werk aan jezelf: Als je niet goed in je vel zit, kan dit een negatief effect hebben op je relatie. Werk aan je eigen zelfvertrouwen en zorg goed voor jezelf. Dit kan helpen om jezelf aantrekkelijker te maken voor je partner en de aantrekkingskracht te herstellen.
 7. Overweeg professionele hulp: Soms kan het helpen om professionele hulp in te schakelen om de aantrekkingskracht in je relatie te herstellen. Een relatietherapeut kan je helpen om te begrijpen waarom je je niet meer aangetrokken voelt tot je partner en kan je tools geven om de aantrekkingskracht te herstellen.
aantrekkingskracht-partner

Wanneer het tijd is om verder te gaan

Hoewel het herstellen van aantrekkingskracht een belangrijk aspect is van het redden van een relatie, zijn er helaas situaties waarin het gebrek aan aantrekkingskracht niet kan worden opgelost. Misschien hebben jij en je partner geprobeerd om te werken aan jullie communicatie, fysieke intimiteit en emotionele verbinding, maar merken jullie dat het niet meer werkt. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, verdriet en teleurstelling. Besef dat het niet altijd mogelijk is om alle problemen in een relatie op te lossen. Soms kan het nodig zijn om verder te gaan en een relatie te beëindigen.

Aantrekken en afstoten: het actieplan wanneer je je niet aangetrokken voelt tot je partner

Het actie plan:

 1. Onderzoek en schrijf op waarom je niet aangetrokken voelt. Wat zijn de oorzaken van het verlies in aantrekkingskracht?
 2. Wat is jouw aandeel en wat is het aandeel van je partner?
 3. Hoe maak je dit bespreekbaar?
 4. Wat zijn jouw/jullie acties?
 5. Hoe ziet jullie ideale toekomst eruit?
 6. Go for it.

Onthoud dat het herstellen van de aantrekkingskracht in een relatie tijd kost en inspanning vereist. Maar als jullie beiden bereid zijn om eraan te werken, kan het jullie relatie sterker en gezonder maken dan ooit tevoren.

Hulp nodig? Check dan deze online training: doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement