relatie-diepgang-communicatie

Geen diepgang in de relatie

Artikel uit de categorie:

In dit artikel beschrijven we wat het precies betekent om geen diepgang in de relatie te hebben, hoe je meer diepgang in je relatie kunt krijgen en waarom dit zo belangrijk is. We hebben het niet alleen over diepgang in communicatie, maar ook de diepere verbinding (intimiteit) die je voelt met je partner.

Wat is een oppervlakkige relatie?

Geen diepgang in de relatie zorgt voor een oppervlakkige relatie. Een oppervlakkige relatie kenmerkt zich vooral aan een stukje verbinding die ontbreekt om elkaar op een dieper level te zien, te horen en te (willen) begrijpen. 3 factoren spelen hier in een belangrijk rol.

1. WAT je doet.

Altijd dezelfde routines en gewoontes in activiteiten en gesprekken kan ervoor zorgen dat het al snel saai en eentonig is. Dezelfde vakanties, dezelfde sportroutines, dezelfde vragen, dezelfde antwoorden kunnen gaan vervelen en geeft een gebrek aan variatie en vernieuwing. 

2. HOE je het doet

Per definitie hoeft hetgeen wat je doet nog niet zo’n grote invloed te hebben op de diepgang die ontbreekt. Maar zodra het stukje verbinding mist in elkaar op een nieuwe manier leren kennen en begrijpen, dan kan het al snel voelen dat de diepgang in de relatie ontbreekt. (Denk maar aan de diepgang die je ervaart wanneer je elkaar net leert kennen of wanneer jullie net de relatie instappen. Alles is nieuw, interessant en jullie zijn vol op ontdekkingstocht met elkaar).

3. WAAROM je het doet

Alles op de automatische piloot hetzelfde doen zonder vragen of bewustwording is in zekere zin oppervlakkig. Wanneer je met je partner kunt bespreken waarom jullie individueel bepaalde keuzes maakt geeft altijd een diepere betekenis. Belangrijke ingrediënten zijn hiervoor wel: luisteren naar elkaar, verantwoording nemen voor je eigen ‘waarom’ en de ander vrij laten in zijn/ haar antwoord.

Diepgang-relatie

Wat is diepgang in de relatie?

Kort gezegd: als je elkaar beide liefdevol kunt ontmoeten in de hoogste pieken en de diepste dalen. De grootste successen, de leukste evenementen en meest lachwekkende gebeurtenissen delen, verbind elkaar op een dieper niveau. Elkaar ondersteunen in de meest donkere tijden, pijnlijke momenten en grootste fouten verbind elkaar op een dieper niveau. 

Waar zorgt diepgang in de relatie voor?

Diepgang zorgt voor verbinding. Je kunt met elkaar blijven praten zonder verveeld te raken. Je raakt niet uitgeluld en je blijft elkaar interessant vinden. Diepgang geeft betekenis en een gevoel van waarde in de relatie. Dat jij èn je partner er toe doen. Door diepgang voelen jullie je allebei gezien, gehoord en gewaardeerd. Het is niet saai, eentonig of simpel. Er zijn mooie tijden en zware tijden, waar je samen doorheen gaat. Jullie zijn een team die elkaar versterkt en aanvult. 

Moeite met oppervlakkige gesprekken

De meeste stellen die wat diepgang missen zullen dit wel herkennen: die oppervlakkige gesprekken. Hey schat, alles goed? Ja hoor. Met jou ook? Ja, super. Hoe was je dag vandaag: ja wel prima, eigenlijk. En de jouwe? Mhua, kan beter, maar wel oké… Dezelfde vragen en dezelfde antwoorden. Heb je moeite met deze oppervlakkige gesprekken? Lees dan vooral verder.

Hoe kom je van oppervlakkige gesprekken af?

  1. Uitdaging. Daag elkaar uit door vragen te stellen die ander moet laten nadenken. Daag elkaar uit door een ander perspectief in te nemen. Daag elkaar uit om met vragen als, wat zou je doen als…? Wat zou je de volgende keer anders willen doen…? Waarom doe je dat zo? 
  2. Ervaring. Nieuwe ervaringen leiden tot nieuwe gesprekken. Altijd dezelfde routine in je dag leiden vaak tot dezelfde gesprekken. ’Think outside of the box’ en ga samen nieuwe avonturen beleven. Uit je comfortzone. Ga samen naar een Relatie Retreat, doe een activiteit die je nog nooit hebt gedaan of maak een verre reis. 
  3. Speel. Er zijn genoeg spelletjes die leiden tot nieuwe gesprekken. Je hebt veel spelletjes met allerlei soorten vragen met thema’s als: zingeving, seksualiteit, familie etc. Het zijn simpele tools waardoor je elkaar al beter leert kennen. Reconnect is ook een tijdloos spel die die je gemakkelijk op nieuwe, diepgaande gesprekken toe leidt. 
meer-diepgang

Hoe krijg je nog meer diepgang in je relatie?

Bovenstaande punten leiden je al naar meer diepgang in gesprekken, maar ook intimiteit leidt tot een diepergaande verbinding. Zo zou je al kunnen uitzoeken hoe jullie beide meer intimiteit ervaren. Zowel in de fysieke vorm als op mentaal en emotioneel vlak. Denk aan een ademsessie samen doen, een tantra workshop of een dansles. Wanneer je elkaar in een nieuw daglicht zet en elkaar in een hele nieuwe setting leert kennen geeft dat veel meer diepgang in de relatie. 

Wat dacht je van een relatie weekend…

Even helemaal uitstaan voor de buitenwereld en samen met z’n 2e weg. Het kan ter voor ontspanning, maar ook voor ontwikkeling om dichter naar elkaar te groeien. Wij organiseren Relatie Retreats waar je het beste van beide hebt. Ontspanning én ontwikkeling. Mocht je interesse hebben, plan vooral een verkennende call in en wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement