afstoten-relatie

Waarom gebeurd aantrekken en afstoten in je relatie?

Artikel uit de categorie:

We zien dat veel koppels te maken hebben met het gedrag van aantrekken en afstoten. Dat kan op twee manieren:

  1. Als individu; dus dat jij zelf je partner aantrekt en dan weer afstoot. Of je partner doet dit bij jou.
  2. Als koppel; de dynamiek dat je je partner aantrekt en dat je partner jou afstoot. Na enige tijd draait dit weer om. 

In dit artikel zoomen we vooral in op het individu die aantrekt en afstoot. Want wat betekent aantrekken en afstoten? Waarom is je partner aan het aantrekken en afstoten? Wat is de relatie tussen bindingsangst en aantrekken en afstoten? Hoe ga je er mee om? En hoe kom je ervan af?

Wat betekent aantrekken en afstoten?

Aantrekken en afstoten, ook wel bekend als ‘push-pull’, is een patroon van gedrag waarbij iemand iemand anders aantrekt en vervolgens weer afstoot. Dit kan leiden tot verwarring en onzekerheid voor de persoon die wordt aangetrokken en kan een negatieve invloed hebben op de relatie. Dit patroon kan voorkomen in verschillende soorten relaties, waaronder romantische relaties, vriendschappen en zelfs werkrelaties. Ben je bewust van dit patroon? Mooi, dan kunnen we aan de slag.

Waarom zou je partner aantrekken en afstoten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je partner aantrekt en afstoot. Soms voelt je partner zich onzeker over de relatie of over zichzelf, waardoor hij/ zij zich veilig voelt door zelf de controle te hebben over hoe dichtbij iemand bij hem/ haar komt. Het kan ook zijn dat je partner een geschiedenis heeft van hechtingstrauma of andere emotionele problemen die dit patroon triggert. Dit kan te maken hebben met de beschikbaarheid van ouders. Wanneer papa of mama niet consistent aanwezig is of als ze emotioneel afstandelijk of ongevoelig zijn, zal het kind over tijd zich afstandelijk en onafhankelijk gedragen. Onveilige hechting kan leiden tot problemen in sociale- en liefdesrelaties en kan invloed hebben op de mentale gezondheid.

Aantrekken en afstoten in relatie tot bindingsangst

Aantrekken en afstoten kan een teken zijn van bindingsangst, wat betekent dat je partner moeite heeft om emotioneel verbonden te zijn in jullie relatie. Een partner met bindingsangst vertoont al snel het patroon van aantrekken en afstoten, omdat hij/zij bang is om te dichtbij te komen en om gekwetst te worden. Ze kunnen zich afstandelijk of onafhankelijk gedragen en moeite hebben om emotioneel open te zijn en te delen. 

Hoe herken je bindingangst?

Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van hoe iemand met bindingsangst zich kan gedragen:

  1. Een persoon met bindingsangst kan moeite hebben om emotioneel verbonden te raken en kan zich afstandelijk of onafhankelijk gedragen. Dit kan zich uiten in het weigeren om te praten over gevoelens of behoeften of het moeilijk vinden om tijd met de ander door te brengen.
  2. Een persoon met bindingsangst kan bang zijn om te dichtbij te komen en kan moeite hebben om emotioneel verbonden te raken. Dit kan zich uiten in het moeilijk vinden om intiem te zijn of het weigeren om de ander te laten weten wat er gaande is in het leven.
  3. Een persoon met bindingsangst kan moeite hebben om te vertrouwen op de ander en kan denken dat de ander niet betrouwbaar is. Dit kan zich uiten in het weigeren om de ander te vertrouwen met persoonlijke informatie of het moeilijk vinden om te geloven wat de ander zegt.
  4. Een persoon met bindingsangst kan moeite hebben met het idee om afhankelijk te zijn van de ander en kan bang zijn om te dichtbij te komen. Dit kan zich uiten in het moeilijk vinden om hulp te vragen of het weigeren om te laten zien dat je emotioneel afhankelijk bent van de and

Oke, leuk deze informatie en hoe nu verder?

partner-afstoten-aantrekken

Je partner met bindingsangst, hoe ga je er mee om?

In het geval dat je partner bindingsangst heeft en vaker de wisselwerking tussen aantrekken en afstoten laat zien, kun je het volgende doen:

  • Inzicht: telkens realiseren dat het aantrekken en afstoten in de kern niets met jou te maken heeft. Natuurlijk zijn er triggers waarop je partner reageert, maar iedere trigger heeft een verleden. Pak het dus niet te persoonlijk op. Neem waar wat er met jou gebeurd en pak de verantwoording voor je eigen emoties en gevoelens.
  • Blijf communiceren: stop dit thema niet in de dove pot. Blijf communiceren wat jouw verlangens en behoeftes zijn. Uit je gevoelens en emoties. Hou contact. Luister naar elkaar. Kijk samen naar oplossingen.
  • Vertrouwen: merk je dat je veel aan het twijfelen bent? Bespreek het met anderen en doe dingen zodat je vertrouwen krijgt in jezelf en in je relatie. Kenmerkend aan aantrekken en afstoten is dat na afstoten het altijd weer terugkomt op aantrekken. Heb dus vertrouwen in het proces. Soms is het nodig om de bittere pil even te slikken en zelf te ventileren.
  • Geef ruimte: het heeft geen zin om veeleisend te zijn en verwachtingen bij je partner op te leggen. Zodra je partner afstand neemt, dan kan het helpen om ruimte te geven. Je kan wel uitspreken wat het met jou doet, maar laat je partner vrij in zijn/ haar keuzes.
  • Zoek contact met vrienden/ familie: echte steun kun je vinden wanneer je anderen om je heen heb waarbij jij je verhaal kunt doen. Daarbij is bindingsangst en verlatingsangst een universeel begrip. Bijna iedere relatie heeft hiermee te dealen. Ga er over in gesprek en stel vragen hoe andere koppels ermee omgaan. In onze Relatie Community bespreken we ook dit soort thema’s zodat je je nooit eenzaam hoeft te voelen in je proces.

Minder aantrekken en afstoten, meer verbinding

Helemaal loskomen van aantrekken en afstoten is een moedig streven. Vaak komt afstoten voor na een trigger. Het overlevingsmechanisme neemt het over. Afhankelijk van de jeugd en de situatie zie je verschillende soorten reacties van je partner. Triggers komen altijd voor in je relatie. De frequentie hoe vaak een trigger voorkomet en hoe je er op reageert kunnen verschillen. Jij kan het verschil maken door zelf aan de slag te gaan en een innerlijke beweging te maken. Bewust wordingen en perspectief verbreden zijn mooie eerste stappen. Wanneer je echt aan je relatie wil bouwen, individueel of samen; dan is het vinden van een goede relatiecoach of -therapeut.

Heb je zelf te maken met bindingsangst of wil je er meer over weten?

Bekijk deze artikelen:

Hoe kunnen wij je helpen?

Meer kennis over relatie dynamieken

Meer weten over relatie dynamieken zoals aantrekken en afstoten? Snuffel lekker verder!
Gratis

Doorbreek deze dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Together Community

Geef jullie relatie de tijd en aandacht die het verdient.
© 2023 Energy Movement