gevoelens-niet-uiten

Waarom wil ik gevoelens uiten in mijn relatie?

Artikel uit de categorie:

In veel relaties komt het vaak genoeg voor dat we dichtklappen. Onze gevoelens verbergen we liever, omdat het veiliger voelt dan om ze te openen. De kans dat we onbeprepen of afgewezen worden is groot, denken we. Better safe, then sorry. Maar is dat echt zo? Is het beter om je gevoelens niet te uiten in je relatie? Of ontneem je je eigen groei en de groei van je partner? 

In dit blog duiken we dieper in waarom je gevoelens wil uiten in je relatie.

Iemand die zijn gevoelens niet uit

Wat gebeurd er met je wanneer je je gevoelens niet uit?

  • Je voelt dat je niet volledig jezelf kunt zijn.
  • Je voelt je niet veilig om je gevoelens te uiten. De drempel om je gevoelens te uiten wordt alleen maar groter.
  • Gevoelens zwerven rond in je binnenwereld zonder expressie. Je gevoelens kroppen zich op en uiten zich in frustraties, verdriet of een andere emotie.
  • Je probeert je gevoel af te sluiten. Hersenactiviteit wordt sterker; je gaat meer overdenken, rationaliseren en twijfelen
  • Je krijgt ongemakkelijke gesprekken met je partner waar je het niet of half mee eens bent. Je schiet in de verdediging of je laat je niet kennen door niks te zeggen.
  • Je bent minder in staat om je grenzen aan te geven.
  • Je verhardt van de buitenkant. Je voelt je in situaties sneller onbegrepen. Miscommunicatie komt vaker voor omdat je partner je gevoelens niet ziet, hoort of begrijpt.

Dit zijn enkele voorbeelden wat er met je gebeurt wanneer je je gevoelens niet uit. Het voordeel is dat niemand kan reageren op je gevoelens omdat je jezelf beschermd tegen de reactie, maar het is schijnveiligheid. 

De gevolgen van je gevoelens niet uiten

De gevolgen van je gevoelens niet uiten kunnen je nog veel meer emotioneel belasten dan dat je ze wel uit. En dan hebben we het nog niet eens over fysieke belasting. Je gevoelens niet uiten kan mentaal zoveel impact maken, dat je lichaam ook minder functioneert. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden. Gevoelens wel of niet uiten heeft dus op langer termijn ook effect op je lichaam. Het makkelijkste voorbeeld is ‘emotie-eten’. Telkens wanneer je niet je gevoelens uit en emoties blijven rondzwerven dan heb je nou eenmaal een uitlaatklep nodig. Veel mensen gaan daardoor veel eten en snacken. Maar er zijn genoeg andere uitlaatkleppen zoals; overwerken, veel sporten, porno kijken, aandacht zoeken, telefoongebruik, alcohol, drugs. Het is allemaal vlucht gedrag om maar niet je gevoelens te erkennen en te uiten.

Wat zijn gevoelens?

Gevoelens: Een waarneming/beleving op basis van gevoel. zoals:

  • ‘’Ik voel me niet begrepen’’
  • ‘’ik heb het gevoel dat we uit elkaar groeien”
  • ‘’Ik voel me gewaardeerd’’
  • ‘’ik voel me niet gelukkig”
  • ‘’Ik voel me aan de kant gezet’’

Gevoelens hebben vooral te maken met je belevingswereld. Het is jouw waarheid van hoe je de dingen om je heen interpreteert. Gevoelens hangen samen met emoties en gedachtes. Het verschil tussen emoties en gevoelens vindt je hier.

gevoelens-uiten

Je gevoelens niet durven uiten

Merk je dat je totaal dichtklapt op verschillende onderwerpen bij je partner? Het kan goed zijn dat je je gevoelens wel wil uiten, maar dat je het niet durft. Misschien bevries je ineens, vlucht je van de confrontatie of val je de ander aan. Een overlevingsmechanisme kan het al snel overnemen, omdat je de veiligheid niet voelt om je gevoelens te uiten. In het verleden heb je hoogstwaarschijnlijk meegemaakt dat je gevoelens werden afgewezen, genegeerd of beledigd. De onprettige situaties leerde je dat er afwijzing kwam na het openen van emoties. Er ontstond een mechanisme om je daartegen te beschermen. In de meeste gevallen is dit de hoofdoorzaak waarom je je gevoelens niet durft te uiten. Je voelt je niet veilig en hebt gebrek aan zelfvertrouwen om de reactie (wat die dan ook is) te ontvangen of te incasseren.

Ben jij eerlijk over je gevoelens?

Wanneer je eerlijk bent over je gevoelens laat je je ware zelf zien. Je bekent je kleur en opent je binnenwereld aan de ander. Je kunt veel leren over jezelf, maar ook de ander krijgt te mogelijkheid om te leren. We kunnen kiezen hoe we omgaan met de gevoelens van een ander. In de maatschappij (opvoeding, school, sociaal netwerk) leren we niet vanzelfsprekend om op een volwassen en respectvolle manier om te gaan met gevoelens van een ander. Laat staan die van jezelf. Over het algemeen zijn we ontvreemd van onze gevoelens en zijn we niet gewend om deze te tonen. Vooral in onze liefdesrelaties vreet dit je van binnenuit op. Door eerlijk te zijn over je gevoelens creëer je nieuwe situaties. Nieuwe situaties leiden ons altijd naar nieuwe lessen.

Emoties en gevoelens uiten: oefeningen

Een paar oefeningen waar je vandaag aan kunt beginnen:

  1. Begin te schrijven over je emoties en gevoelens. Gevoelens die je niet of nooit hebt geuit. Gevoelens die je moeilijk vindt om te uiten aan je partner. Schrijven is een laagdrempelige manier van uiten. Het is een indirect communicatiemiddel, waarbij je de ruimte krijgt om je gevoelens terug te lezen. Je kunt reflecteren op je woorden en kijken of deze nog kloppen met je gevoel over een aantal dagen. Het geeft je ook een mogelijkheid om dit voor te lezen aan je partner 
  2. Spreek je gevoelens harop uit naar jezelf. Zonder oordeel. Accepteer je gevoelens, je woorden en wat er gebeurd. Je hoeft niets te veranderen. Voel de acceptatie dat die gevoelens er gewoon zijn. Door je eigen acceptatie voel je al meer rust en ontspanning.
  3. Laat je begeleiden door een relatiecoach of therapeut. Deel je gevoelens daar. Heb je behoefte aan vragen, advies of wil je alleen een luisterend oor? Geef aan waar je behoefte aan hebt. 
  4. Bedenk zelf een oefening hoe je je gevoelens kunt uiten. Wellicht op een creatieve manier. Maak de stap niet al te groot. Het is de bedoeling dat je je veilig voelt en zelfvertrouwen opbouwt met het uiten en expressie geven aan je gevoelens.

Hoe kun je het verschil maken?

Heb je het gevoel dat jij en je partner een verdieping willen maken in jullie relatie? Dat kan met een bevrijdend relatieweekend. Hierbij kunnen jij en je partner al jullie gevoelens delen in een veilige setting met professionele begeleiding. Zo leer je ook meteen hoe je dat op een constructieve manier kunt doen. In een paar dagen tijd krijgen jullie inzicht in jullie relatie en voel je de intieme connectie tussen jullie weer stromen.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement