Onveilheid-relatie

Onveiligheid in je relatie, hoe ga je daarmee om?

Artikel uit de categorie:

Veel koppels struikelen over het gevoel van onveiligheid in de relatie. Wanneer één van jullie zich onveilig voelt in een situatie kan er direct een overlevingsmechanisme geactiveerd worden. Op dat moment verloopt de communicatie tussen jullie heel anders dan normaal. Let op: dit blog gaat niet over fysieke onveiligheid (agressiviteit en geweld). De informatie van dit artikel is met betrekking op emotionele veiligheid.

Wat bedoelen we met onveiligheid in je relatie?

Het gaat vooral om het veilig voelen in de relatie. Wanneer je je niet op je gemak voelt bij je partner, voel je je vaak ook niet veilig. Het gaat om emotionele veiligheid. Emotionele veiligheid ervaar je wanneer je partner emotioneel beschikbaar is. Je partner kan jou steunen wanneer je emoties hoog oplopen en staat klaar wanneer je hem/ haar nodig hebt. Dit is wat anders dan fysieke veiligheid. Waarin fysieke veiligheid meer gaat om een liefdevolle, geweldloze interactie. Lichamelijk contact, fysieke uiting en lichaamshouding spelen daar de hoofdrol. Fysieke veiligheid ondersteunt emotionele veiligheid.

Waarom triggert het gevoel van onveiligheid?

De primaire behoefte van ieder levend wezen: veiligheid. Wanneer we ons niet veilig voelen (emotioneel of fysiek) gaan er alarmbellen af. Hoe je omgaat met situaties die onveilig voelen hebben te maken met de ervaringen die je in het verleden hebt gehad. Deze ervaringen zijn vaak terug te leiden naar je kindertijd.

Hoe creëer je meer veiligheid in je relatie?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen wat veiligheid voor jou betekent en wat het met je doet. Daarnaast wil je je afvragen op welke momenten je veilig voelt en wanneer niet. Zodra je meer bewustwording krijgt, kun je ook beter peilen hoe je veiligheid voor jezelf en in de relatie kunt creëeren. Het is belangrijk dat je je eigen grenzen stelt en helder kan communiceren aan je partner.  Veiligheid in de relatie komt niet vanzelf. Communicatie is daarom erg belangrijk. In dit blog gaan we dieper in hoe je je meer veilig kunt voelen in de relatie.

Wat kun je doen als je je niet veilig voelt in je relatie? Een aantal tips:

  • Vraag je partner om hulp (wees open en eerlijk)
  • Neem wat afstand en ruimte voor jezelf
  • Vraag jezelf af wat je nodig hebt om je weer veilig te voelen
  • Zoek hulp bij een relatiecoach of therapeut
  • Bespreek het met vrienden/ familie
onveilig-voelen

Wat als je niet op je partner kunt rekenen?

Niet op je partner kunnen rekenen kan een gevoel van wantrouwen en onveiligheid oproepen. Mooi als je daarover in gesprek kunt gaan met je partner. Niet meteen in verwijten schieten, maar gewoon een open gesprek voeren waarin je kan uitleggen hoe het voor jouw voelt. Daarbij kan het helpend zijn dat je afspreekt om echt naar elkaar te luisteren zonder dat je elkaar in de rede valt. Doe dit vooral op een moment dat jullie beide schikt en wanneer je de tijd en ruimte voor elkaar hebt. 

Kun je je behoeftes, emoties en gevoelens nog niet uiten omdat je partner simpelweg niet beschikbaar is? Bijvoorbeeld omdat hij/zij zelf wordt getriggerd of niet wil luisteren, dan is het raadzaam om relatiehulp te zoeken. Dit kan een relatiecoach of -therapeut zijn die ervoor zorgt dat je samen dichterbij elkaar komt. Negatieve patronen in jullie relatie worden versterkt als je er samen niet op de juiste manier mee omgaat. Met de juiste begeleiding kun je zulke patronen veel makkelijker doorbreken en de relatie weer laten stromen. 

Triggers leren herkennen

Het is belangrijk dat je leert te herkennen welke triggers jouw het gevoel van onveiligheid geven. Op het moment dat je weet dat je getriggerd wordt kun je ook ingrijpen en anders handelen. Ook dit helpt wanneer je het met je partner bespreekt. Je partner kan je beter begrijpen in situaties wanneer het onveilig begint te voelen voor jou. Is je partner diegene die zich vaak onveilig voelt bij jou?

Lees dan hier het blog: Mijn partner voelt zich onveilig bij mij

De beste manier om de relatie weer veilig te maken

Herken jij je in het gevoel van onveiligheid? Dan zijn er waarschijnlijk gevoelens en gebeurtenissen die ingrijpend zijn geweest. Die wil je niet langer bij je dragen. Dat vraagt om verandering. De beste verandering kun je maken door hierover in gesprek te gaan en beide elkaars kant te begrijpen. Sterker nog; je moet elkaar gaan omarmen in de kwetsbare delen van elkaar. En dit kan alleen door echt even uit de dagelijkse sleur te stappen en hier de tijd voor te nemen. Een relatieweekend zorgt voor de ideale setting. Met professionele begeleiding wordt je geholpen met communicatie en elkaar te begrijpen. Soms is het nodig om stil te staan, zodat je verder kunt gaan.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement