voelen-denken

Hét probleem in relaties: Voelen vs. Denken

Artikel uit de categorie:

Een grote barrière tussen koppels: de ene communiceert vanuit zijn gevoel (emotioneel) en de ander vanuit het verstand (rationeel). De ene praat over gevoelens en heeft een luisterend oor en medeleven nodig. De ander denkt aan oplossingen, kansen en vooruitzicht. Het kan goed samenwerken, maar ook flink botsen. In dit blog gaan we kijken naar het verschil tussen ‘denken’ en ‘voelen’. Hoe je communiceer vanuit je hoofd of vanuit je gevoel? Waarom kan het botsen? En hoe kan het met elkaar samenwerken?

Wat is gevoel?

Een woord met vele misvattingen, of beter gezegd: meerdere perspectieven. Met het woord ‘gevoel’ wordt er niet altijd hetzelfde bedoeld. Verschillende interpretaties van gevoel: Emoties, onderbuikgevoel, intuïtie, hart, fysieke sensaties, ‘voelen’ als zintuig. Zo zijn er vast nog vele andere begrippen en verklaringen van ‘gevoel’. In elk geval gaat het er om wat je gevoelswereld beleeft. Twee belangrijke onderscheidingen die we willen maken:

  • Ego:

Lichamelijke sensaties en emoties die persoonlijk worden ervaren door een gebeurtenis in het verleden, heden of in de toekomst. Het is veranderlijk en vluchtig. Het ene moment voel je bepaalde sensaties of emoties en het andere moment kunnen die volledig verdwenen zijn. Emoties bewegen als een golf en zijn nooit constant. De lichamelijke sensaties die we bedoelen zijn bijvoorbeeld: een knoop in de maag omdat je partner niks tegen je zegt of een snel kloppend hart omdat je denkt dat je schoonmoeder boos op je is. Dit zijn allemaal gevoelens aangeduid door fysieke sensaties.

  • Hoger weten:

Je intuïtie, je hart of je onderbuikgevoel geeft je soms een direct signaal welke keuze goed is voor je en welke niet. Later kom je er met verstand bij waarom je deze keuze hebt gemaakt. Ook dit kan worden aangeduid door fysieke sensaties, maar worden niet geleidt door emoties.

Wat is verstand?

Het denkvermogen dat we als mens door de jaren heen ontwikkelen. Het verstand komt vanuit de hersenen. Met het verstand creëren we gedachtes, een denkwijze (manier van denken) en we kunnen terugdenken aan het verleden of vooruitkijken in de toekomst. Dankzij het verstand kunnen we snel tot oplossingen komen en tot nieuwe manieren van communicatie komen. Ook technologie is een gevolg van het verstand. 

Gevoel en verstand

Binnen communicatie kan dit goed samen gaan, maar ook hard triggeren. Dit komt vaak voor bij vrouwen en mannen, waarin vrouwen vanuit hun gevoel delen (denk aan emoties en hoe ze zich voelen in een bepaalde situatie). Terwijl mannen vaker vanuit gedachtes communiceren (denk aan oplossingsgericht communiceren, verleden en toekomst). Dit kan nogal triggeren in een relatie.  De ene reageert rationeel op de gevoelens van de ander. Beide met goede bedoelingen eindigen ze toch in veel onbegrip. Je begrijpt elkaar verkeerd en er ik sprake van miscommunicatie.

triggeren-voelen-denken

Waarom triggert dit?

Een vrouw kan makkelijk getriggerd worden wanneer zij haar gevoelens deelt over een situatie, terwijl de man met allerlei oplossingen komt. De vrouw heeft vaker gewoon steun en een luisterend oor nodig, dan oplossingen hoe ze het de volgende keer beter kan doen. Aan de andere kant kan een man weer helemaal gek worden wanneer een vrouw allemaal vragen stelt over zijn gevoel. 

“Hoe voelt dat voor jou? Wat voel je dan?’’ 

” Ja, geen idee!” 

KLEINE DISCLAIMER: Het is niet altijd zo dat mannen niet voelen en vrouwen niet denken. In verschillende relaties of situaties zie je het andersom. Alleen over het algemeen reageren mannen iets vaker rationeel en vrouwen emotioneel.

Hoe kom je weer dichter bij elkaar?

Als jullie het gevoel hebben dat jullie volledig langs elkaar heen praten, kan het helpen om even te checken waar jullie behoefte aan hebben (individueel). Zo kan de ene wat kaders schetsen en zeggen dat ze behoefte heeft aan een luisterend oor, zonder oordeel of oplossing. De ander kan zijn grenzen aangeven en vertellen dat hij tijd en ruimte nodig heeft om over zijn gevoel te praten. Behoeftes uitspreken is een belangrijk onderdeel als jullie samen op één lijn willen komen.

Die fucking relatiepatronen

Merk je dat je vaak in dezelfde vervelende situaties terecht komt met je partner? Van die negatieve patronen die zich herhalen, waar je samen niet uit komt? Wij hebben een speciale training gemaakt voor koppels om negatieve relatie patronen te doorbreken. (Zowel individueel als samen te volgen). Laat je relatie weer stromen en volg deze relatie training.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

Relatie-reset

De Relatie Reset

Deze online training geeft een nieuw perspectief op je relatie.

Hoe kunnen wij je helpen?

Meer kennis over relatie dynamieken

Meer weten over relatie dynamieken m.b.t. bindingsangst, communicatieproblemen en overlevingsmechanismes? Ontwikkel je relatie en snuffel lekker verder in al onze gratis content!
Gratis

Relatie Reset

Wel eens in conflict met je partner? Communicatie struggles? Voor jou hebben we een korte maar oh zo krachtige training om de verbinding te herstellen. Je voelt direct meer wederzijds begrip dan ooit tevoren.

Relatie Community

Sinds januari zijn we iets nieuws begonnen. Een community voor koppels. Met date-nights, weekendbijeenkomsten en een hele online omgeving geven we koppels een nieuwe start. Wil je je relatie ook meer tijd en aandacht geven die het verdient? Ga samen met ons het avontuur aan. Transformeer je huisgenoten-relatie weer naar echte liefde.
© 2023 Energy Movement