partner-wisselende-signalen

Mijn partner geeft wisselende signalen af in de relatie, wat nu?

Artikel uit de categorie:

Eindelijk, je hebt de partner van je leven ontmoet! Je bent superblij, maar toch bekruipt je ergens ook een onbehaaglijk gevoel. Na enkele succesvolle dates of een paar maanden in de relatie merk je dat het initiatief bij de ander afneemt. 

De wisselende signalen maken je onzeker, want het ene moment is er behoefte aan contact, terwijl je op andere ogenblikken precies het tegenovergestelde waarneemt. 

Het lijkt wel of je partner de relatie als benauwend ervaart. Hoe zit dit, waarom geeft je partner zoveel wisselende signalen af en welke relatie is er met bindingsangst

Welke wisselende signalen geeft je partner af?

De wisselende signalen die je partner afgeeft, maken je soms radeloos. De ene dag is er behoefte aan intensief contact, terwijl je op de andere dag niets hoort, zelfs niet via WhatsApp. En als je ergens naar vraagt op de app, krijg je geen duidelijkheid en ook worden er geen vragen aan jou gesteld. 

Je date of partner vindt het wel heerlijk om met je uit eten te gaan, de sauna te bezoeken of een film op Netflix te bekijken. Zodra je echter over samenwonen, voorstellen aan familie of kinderen begint, kruipt je geliefde in zijn haar of schulp waardoor jij je al snel afvraagt wat je toch verkeerd doet. 

Wat heeft dit te maken met bindingsangst?

De wisselende signalen die je date of geliefde afgeeft, hebben vaak te maken met bindingsangst. De wisselende signalen kun je ook zien als de dynamiek van afstoten en aantrekken. Hierbij wordt het woord ‘relatie’ door de desbetreffende persoon zoveel mogelijk vermeden. 

De ander lijkt vooral bang om zijn of haar vrijheid te verliezen. En daarom probeert hij of zij afstand te creëren, om niet gekwetst te worden. 

Bindingsangst weerhoudt mensen ervan om waardevolle relaties aan te gaan. De drang om vrij en onafhankelijk te leven is zeer sterk en een commitment wordt bij voorkeur uit de weg gegaan. 

Terugtrekken in een relatie lost dit ‘probleem’ echter niet op. Vaak is er meer aan de hand. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken waardoor bindingsangst ontstaat en wat iemand kan doen om hier zinvol mee om te gaan. 

relatie-bindingsangst

Waardoor ontstaat bindingsangst?

De belangrijkste oorzaak van bindingsangst heeft te maken met hechtingsproblematiek. De relatie die iemand heeft met zijn of haar moeder, bepaalt grotendeels hoe de relatie met een partner wordt ervaren. In de eerste jaren is een kind grotendeels afhankelijk van de moeder. 

En daar kan bewust of onbewust iets zijn misgegaan. Sommige kinderen hebben soms te lang op hun moeder moeten wachten, terwijl ze juist aandacht, liefde en zorg nodig hadden. 

Dit kan resulteren in bindingsangst: iemand is bang om niet te krijgen waar hij of zij recht op hebt. Of deze persoon is angstig om een afwijzing te moeten incasseren. Die angst en pijn kunnen zo diepgeworteld zitten, dat dit ook nu nog effect heeft op hoe ze relaties aangaan. 

Daarnaast kan bindingsangst ook ontstaan door een traumatische gebeurtenis of een eerdere relatie. Wees daarom niet bang wanneer je partner wisselende signalen afgeeft. Vaak is er meer aan de hand en gelukkig is er ook iets aan te doen!

Hoe ga je om met wisselende signalen bij je partner?

Worstel jij met een partner die wisselende signalen afgeeft? Geeft de ander aan jullie dates en/of relatie als verstikkend te ervaren? Onderstaande tips helpen jou en je partner om op een helpende manier met bindingsangst om te gaan:

wisselende-signalen-partner

Oude patronen doorbreken

Om oude patronen te doorbreken, is het belangrijk om de grootste angst in de ogen te kijken. Vertel je partner dat het niet erg is, maar dat je er voor hem of haar bent. Houd hierbij wel je eigen grenzen in de gaten. Je hoeft niet alles te accepteren omdat je de ander snapt.

Rouwen om oude pijn

Geef de ander ruimte om te rouwen om oud zeer en veroordeel het gedrag niet. Zeker wanneer je partner bereid is om de bindingsangst aan te kijken kan er oud zeer naar boven komen. Geef hiervoor de ruimte.

Durf je partner ook de ruimte te geven

Probeer je partner echt de ruimte te geven. Zowel in tijd als in energie. Hoe meer eigen ruimte hij of zij heeft, hoe minder beklemmend het zal voelen. Let wel: het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat bindingsangst en verlatingsangst vaak in dezelfde relatie voorkomen. Op het moment dat je partner bindingsangst heeft kan dit verlatingsangst bij de ander triggeren. Verdiep je hierin zodat je herkent wat er gebeurd.

Tijd om op te laden

Neem af en toe ook tijd voor jezelf om op te laden. Dit helpt bij het aangaan van een oprechte verbinding met je partner.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement