trigger-relatie

Hoe ga je om met triggers in je liefdesrelatie?

Artikel uit de categorie:

Iedere relatie kent zijn tegenslagen, dieptepunten en frustraties. Heel normaal, maar hoe ga je er mee om? Blijft dit de rest van je relatie hetzelfde of kun je er samen iets aan doen? Hoe kun je de verbinding behouden of weer herstellen nadat je hard getriggerd wordt door je partner? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat zijn triggers?

Een trigger betekent letterlijk de trekker/trigger van een geweer. Triggers zijn situaties, personen, gedachten of emoties die je laat voelen dat er iets naar jou wordt afgevuurd. Het kan een reactie veroorzaken bij iemand die eerder traumatische ervaringen heeft gehad. In een relatie kunnen triggers worden veroorzaakt door conflicten, miscommunicatie, of onverwerkte gevoelens uit het verleden.

Triggers of activatie?

Wij noemen triggers ook wel een activatie. Er wordt namelijk niet persé iets afgevuurd, er wordt eerder iets in jou geactiveerd. Triggers lijken misschien vervelend, vermoeiend of tijdrovend; maar het zijn prachtige kansen voor groei. 

Triggers zorgen voor groei

In de liefdesrelatie blijf je aan de oppervlakte wanneer je reageert op gedrag (zichtbaar), maar een trigger activeert altijd iets wat in het verleden onverwerkt is (onzichtbaar). Als er niets in het verleden was gebeurd, zou je ook niet worden getriggerd. Er is onverwerkte pijn opgeslagen in je lichaam en in het onderbewuste, die omhoog komt wanneer je wordt getriggerd. Door het erkennen, accepteren en loslaten van de emotionele pijn na zo’n trigger verliezen triggers hun kracht. Hierdoor leer je steeds beter omgaan met triggers en breng je je emotionele staat steeds verder naar volwassenheid.

Hoe uiten triggers zich in je liefdesrelatie?

Je partner spreekt iets uit, doet iets of laat iets zien en ineens. BOEM! TRIGGER! Je partner loopt bijvoorbeeld voor je weg of reageert niet op whatsapp. En ineens voel je de verlatingsangst omhoog komen. Of je partner zegt confronterende dingen die voor jou overkomen als verwijten. Zo’n trigger in je liefdesrelatie roept veel emoties, gedachtes en sensaties op. De trigger kun je fysiek heel goed herkennen: je hart gaat sneller kloppen, spieren gaan samentrekken, je voelt spanning toenemen of je krijgt het helemaal warm. Je lichaam reageert namelijk op een manier dat er gevaar dreigt te zijn. Dat zijn meestal de eerste signalen dat je getriggerd wordt.

triggers-liefdesrelatie

Jouw reactie op triggers bepaalt alles

Afhankelijk hoe goed je je kunt beheersen bij een trigger, kun je op 2 verschillende manieren reageren

(1) Je laat het escaleren of (2) je pakt je verantwoording.

1. Escalatie in de liefdesrelatie

Je kijkt naar je partner die de trigger overhaalt en wijst de vinger naar hem\ haar. Daardoor verlies je de controle en doet of zegt dingen waar je achteraf spijt van hebt. Je kan bijvoorbeeld heel erg boos worden of heel erg verdrietig en je partner daarvan de schuld geven. Vanuit die emotie kun je direct reageren met:

  • verwijten naar je partner
  • vloeken naar je partner
  • jezelf verantwoorden en ontkent wat je partner zegt
  • helemaal stil worden en dichtklappen (de koude oorlog). 

Je reageert met een aanvallende, verdedigende of bevriezende reactie. Door de escalatie blijf je in het patroon en zal deze trigger je blijven raken. Omdat je wijst naar de ander kun je niet de wortel van je probleem aanpakken.

2. Verantwoording pakken in de liefdesrelatie

Wanneer je de vinger kan wijzen naar jezelf en je bent bereid om te zien wat er geactiveerd wordt en waar het vandaan komt, dan voorkom je escalatie en neem je je eigen lessen mee. Door niet te reageren vanuit emotie doorbreek je direct een patroon. De kunst is om vervolgens wat tijd te nemen voor wat er is geactiveerd (nu of op een later moment). Hierdoor zak je dieper naar de kern van je trigger. 

trigger-liefdesrelatie

”You have to go deeper, before you aim higher.’’ 

Hoe neem ik verantwoording wanneer ik wordt getriggerd in mijn liefdesrelatie?

Communiceren en in contact blijven met je partner is een kunst. It’s an ART. Daarom een simpel 3-stappenplan wanneer je getriggerd wordt.

 ART: Activatie, Ruimte, Terugkomen.

Activatie van de trigger

Je wordt bewust dat de trigger iets in je activeert. Zonder te bevriezen, jezelf te verdedigen of de ander aan te vallen maak je je partner bewust dat je getriggerd of geactiveerd wordt. 

Ruimte na de trigger

Je geeft aan dat je wat ruimte nodig hebt en hier later op terugkomt. Koppel de ruimte met een concrete daad: iets doen waardoor je ook echt ruimte voelt. Het kan zijn dat een andere omgeving je helpt (voor de ene is dat een boswandeling en voor de ander is dat zittend in een koffietentje met een goede vriend). Wanneer je de ruimte voor jezelf pakt, neem je de tijd voor je emoties, gedachtes en alles wat je voelt. Laat alles even landen. Tijdens deze break kun je in gesprek gaan met jezelf of iemand anders, emoties uiten of goed ademhalen zodat je lichaam kalmeert. Het is belangrijk om op een gegeven moment alles los te laten. De trigger, het verhaal, de emoties en gedachtes. Alles. Wanneer je dat doet merk je na verloop van tijd dat je zowel fysiek als mentaal echt ruimte ervaart.

Terugkomen op de trigger

Het is natuurlijk mega makkelijk om het hierbij te laten en verder niets meer te doen nadat je de trigger hebt losgelaten, maar je maakt pas echte stappen wanneer je terugkomt op de trigger/ activatie. Je laat zien dat je je verantwoording pakt op het moment dat je aan je partner vertelt welke inzichten of lessen je uit de trigger hebt gehaald. Mogelijk kun je je excuses aanbieden wanneer je emoties op hem/ haar hebt afgereageerd. Terugkomen op de trigger verbetert de communicatie tussen jij en je partner.

Wat schuilt er achter de trigger?

Je wordt niet voor niets getriggerd. Er zit altijd iets onderhuids waardoor hetgeen getriggerd wordt door je partner. En wat speelt zich vaak daarna af? Een dynamiek van aantrekken en afstoten. Hoe vaak is het voorgekomen dat je nog liefdevol kunt blijven nadat jij of je partner getriggerd is? Misschien lukt het soms voor een korte tijd, maar vaak eindig je in een conflict. En een conflict is niet verkeerd, want het mag soms best even knetteren. Maar wanneer dit wekelijks of dagelijks gebeurd, is het wenselijk om hier wat aan te doen. Pakt niemand verantwoording na zo’n trigger? Dan zal de dynamiek van aantrekken en afstoten volgen. Wil je beter snappen wat deze dynamiek inhoudt en hoe je ermee om kunt gaan? Klik dan hieronder.

aantrekken-afstoten

Beter omgaan met triggers in je liefdesrelatie

Door ART toe te passen leer je steeds beter omgaan met triggers/ activaties in je liefdesrelatie. Waar het voorheen wel eens 3 jaar of 3 maanden duurde voordat je terugkwam op een gevoelig onderwerp, kun je op een gegeven moment het oplossen in 3 dagen. Later in 3 uur, nog wat later in 3 minuten. En uiteindelijk is het in 3 seconden opgelost. Dat is het mooie van ontwikkeling.

Onthoudt bij iedere trigger:

  • Heling van deze pijn is alleen mogelijk wanneer jij bereid bent om naar jezelf te kijken. ”You have to go deeper, before you aim higher.’’ 
  • Laat je het escaleren of pak je je verantwoording?
  • ART: Activatie, Ruimte, Terugkomen.

Wil je weten wat onze 4 meest voorkomende triggers zijn?

Hier schreven we een artikel over onze meest voorkomende triggers binnen onze liefdesrelatie.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement