triggers-bindingsangst

Bindingsangst: de triggers op een rij!

Artikel uit de categorie:

Bindingsangst kan je relatie verstikkend maken. Ben je bang om je vrijheid te verliezen? Ontdek wat bindingsangst is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om ervan af te komen.

Bindingsangst: wat is het?

Als je bindingsangst hebt, is het lastig om een hechte band met iemand op te bouwen. Komt iemand emotioneel of fysiek te dichtbij, dan voelt dit voor jou al snel benauwend. 

Binnen een relatie ervaar je na een tijdje een beklemmend gevoel en ook vind je het lastig om een commitment aan te gaan. Wordt de relatie je iets te serieus, dan ben je geneigd om dit af te kappen, bang om je vrijheid kwijt te raken. 

Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van twijfels, maar wanneer deze angst structureel en overheersend is, dan kan er sprake zijn van bindingsangst. 

Bindingsangst wordt getriggerd wanneer…

Bindingsangst haalt je continu uit het hier-en-nu en leidt tot het schrikbeeld ‘voor altijd’. Er zijn allerlei triggers die dit beeld kunnen versterken. Doorgaans zie je een trigger bij iedere stap die de relatie officiëler maakt.

Dit is al mogelijk bij een van de eerste dates waarbij duidelijk wordt dat jullie elkaar leuk vinden. Zodra het een wat meer officiële vorm krijgt, grijpt de angst je bij de strot. 

We hebben nog een aantal triggers voor je op een rij gezet:

  • Na de eerste date afspreken voor een volgende date
  • De relatie officieel een relatie noemen
  • Via social media laten weten dat je in een relatie zit
  • Familie vertellen dat er een relatie is
  • Schoonfamilie ontmoeten
  • Samenwonen
  • Een kinderwens
  • Een huis kopen
  • Trouwen

Bindingsangst en de paradox van nabijheid

Bindingsangst wordt altijd getriggerd door de ander. Het gaat altijd om de persoon die een beweging maakt naar meer verbinding . Bijvoorbeeld:

  • Je partner vraagt om meer tijd samen door te brengen, maar jij wilt je terugtrekken en tijd voor jezelf.
  • Je partner deelt persoonlijke gevoelens en gedachten met jou, maar jouw haren gaan ervan overeind staan, je schiet in de verdediging of je sluit je emotioneel af.
  • Je partner praat in gezelschap over jullie relatie, maar jij reageert met oppervlakkigheid en vermijdt diepgaande gesprekken.
  • Je partner zoekt fysieke nabijheid of affectie, maar jij voelt je ongemakkelijk en duwt deze toenadering weg.
  • Je partner probeert conflicten op te lossen door communicatie, maar jij vermijdt confrontatie en sluit je af van de discussie.

Natuurlijk kan ook bij de persoon met bindingsangst (jij dus!) het idee ontstaan dat de verbinding meer wordt. Of de verbinding nu emotioneel of fysiek is, je merkt dat je afstand neemt en probeert de desbetreffende persoon te vermijden. 

trigger-bindingsangst

Het contact houd je liever oppervlakkig dan dat je er echt tijd en energie instopt. Diep van binnen is er wel behoefte aan liefde en genegenheid, maar de angst om je vrijheid te verliezen is groter dan het verlangen naar een relatie. 

Bindingsangst: hoe ontstaat het?

Bindingsangst schopt je leven soms flink overhoop. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken waar de angst voor commitment bij jou vandaan komt. De angst om je te binden aan de ander ontstaat niet zomaar, vaak is er een legitieme reden waarom je dat doet. 

De belangrijkste oorzaak voor bindingsangst lijkt vooral te liggen in hechtingsproblematiek. Een onveilige hechting in je jeugd ligt hier mogelijk aan ten grondslag. Je bent bijvoorbeeld door je ouders in de steek gelaten of verwaarloosd, of misschien ben je wel mishandeld. 

Straffen na een negatieve ervaring of juist een beklemmende relatie met je ouders, het zijn allemaal mogelijke oorzaken voor het ontstaan van bindingsangst. Bang zijn om je aan iemand te hechten is echter niet altijd te herleiden naar een onveilige thuissituatie. Pesten en een pijnlijke eerdere relatie kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van bindingsangst. 

Bindingsangst overwinnen: Praktische tips voor een hechtere relatie

Bindingsangst kan een krachtige invloed hebben op je leven, ongeacht de oorzaken en triggers. Wat kan je doen om de vicieuze cirkel te doorbreken?

1. Blijf communiceren met je partner om spanningen te voorkomen en misverstanden tegen te gaan;
2. Neem de tijd om aan een relatie te wennen en duik er niet halsoverkop in;
3. Ga in gesprek over je angsten met naasten of andere koppels en vraag feedback hoe zij kijken naar jouw angsten.
4. Verzet je niet tegen negatieve gevoelens die horen bij bindingsangst. Bekijk ze zonder oordeel en ga in gesprek met een professional.

5. De perfecte partner bestaat niet, focus op de kwaliteiten van je partner en probeer in te zetten op een eerlijke en oprechte verbinding.
6. Kom je er samen niet uit? Dan is het ook een optie om samen te gaan voor relatietherapie of -coaching.

Laat bindingsangst niet de overhand nemen. Kom in actie en geef jezelf de vrijheid en het comfort dat je verdient.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement