triggers-bindingsangst

Wat triggert bindingsangst: de triggers op een rij!

Artikel uit de categorie:

Ervaar je jouw relatie als verstikkend of benauwend? Ben je voortdurend bang om je vrijheid definitief te verliezen? Mogelijk worstel je met bindingsangst. Dit kan ingrijpend zijn, want meestal veroorzaakt het de nodige spanningen in een relatie. Wat is bindingsangst precies, hoe ontstaat het en op welke manieren wordt het getriggerd? Plus: wat kan je doen om ervan af te komen? In dit artikel vind je de antwoorden op al deze vragen. 

Wat is bindingsangst?

Als je bindingsangst hebt, is het lastig om een hechte band met iemand op te bouwen. Komt iemand emotioneel of fysiek te dichtbij, dan voelt dit voor jou al snel benauwend. 

Binnen een relatie ervaar je na een tijdje een beklemmend gevoel en ook vind je het lastig om een commitment aan te gaan. Wordt de relatie je iets te serieus, dan ben je geneigd om dit af te kappen, bang om je vrijheid kwijt te raken. 

Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van twijfels, maar wanneer deze angst structureel en overheersend is, dan kan er sprake zijn van bindingsangst. 

Wanneer wordt bindingsangst getriggerd?

Bindingsangst haalt je continu uit het hier-en-nu en leidt tot het schrikbeeld ‘voor altijd’. Er zijn allerlei triggers die dit beeld kunnen versterken. Doorgaans zie je een trigger bij iedere stap die de relatie officiëler maakt.

Dit is al mogelijk bij een van de eerste dates waarbij duidelijk wordt dat jullie elkaar leuk vinden. Zodra het een wat meer officiële vorm krijgt, grijpt de angst je bij de strot. 

We hebben nog een aantal triggers voor je op een rij gezet:

  • Na de eerste date afspreken voor een volgende date
  • De relatie officieel een relatie noemen
  • Via social media laten weten dat je in een relatie zit
  • Familie vertellen dat er een relatie is
  • Schoonfamilie ontmoeten
  • Samenwonen
  • Een kinderwens
  • Een huis kopen
  • Trouwen

Meer verbinding is de absolute trigger

Bindingsangst wordt altijd getriggerd door een ander persoon. Dit is iemand dichtbij of veraf. En bijna altijd gaat het om een persoon die een beweging maakt naar meer verbinding dan eerst. 

Natuurlijk kan ook bij de persoon met bindingsangst (jij dus!) het idee ontstaan dat de verbinding meer wordt. Of de verbinding nu emotioneel of fysiek is, je merkt dat je afstand neemt en probeert de desbetreffende persoon te vermijden. 

trigger-bindingsangst

Het contact houd je liever oppervlakkig dan dat je er echt tijd en energie instopt. Diep van binnen is er wel behoefte aan liefde en genegenheid, maar de angst om je vrijheid te verliezen is groter dan het verlangen naar een relatie. 

Hoe ontstaat bindingsangst?

Bindingsangst schopt je leven soms flink overhoop. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken waar de angst voor commitment bij jou vandaan komt. De angst om je te binden aan de ander ontstaat niet zomaar, vaak is er een legitieme reden waarom je dat doet. 

De belangrijkste oorzaak voor bindingsangst lijkt vooral te liggen in hechtingsproblematiek. Een onveilige hechting in je jeugd ligt hier mogelijk aan ten grondslag. Je bent bijvoorbeeld door je ouders in de steek gelaten of verwaarloosd, of misschien ben je wel mishandeld. 

Straffen na een negatieve ervaring of juist een beklemmende relatie met je ouders, het zijn allemaal mogelijke oorzaken voor het ontstaan van bindingsangst. Bang zijn om je aan iemand te hechten is echter niet altijd te herleiden naar een onveilige thuissituatie. Pesten en een pijnlijke eerdere relatie kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van bindingsangst. 

Op welke manier doorbreek je bindingsangst?

Wat de oorzaak van jouw bindingsangst ook is en wat de triggers ook zijn die dit oproepen, er is iets aan te doen! Deze angst hoeft je leven namelijk niet continu te beheersen. Wat kan je doen om de vicieuze cirkel te doorbreken?

1. Blijf communiceren met je partner om spanningen te voorkomen en misverstanden tegen te gaan;
2. Neem de tijd om aan een relatie te wennen en duik er niet halsoverkop in;
3. De perfecte partner bestaat niet, probeer daarom altijd in te zetten op een eerlijke en oprechte verbinding met de ander;
4. Verzet je niet tegen negatieve gevoelens die horen bij bindingsangst. Bekijk ze zonder oordeel en ga in gesprek met een professional;
5. Kom je er samen niet uit, dan is ook relatietherapie of coaching een optie.

Kort samengevat: bindingsangst werkt verlammend, maar heeft nooit het laatste woord. Doe er iets aan en gun jezelf een vrij en comfortabel bestaan!

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement