bindingsangst-vrijheid

Bang om vrijheid te verliezen in een relatie: wat nu?

Artikel uit de categorie:

Ben je bang om in een relatie je vrijheid te verliezen? Bang om je te binden waardoor je vastgezet wordt in wat je wilt en wat je doet? Onder de angst om je vrijheid te verliezen zit vaak bindingsangst. Graag leggen we je uit hoe deze angst ontstaat, hoe je het herkent en ontvang je tips hoe hiermee om te gaan. 

Hoe merk je dat je bang bent om de vrijheid kwijt te raken en op welke manier uit zich dat?

Dat je bang bent om je vrijheid kwijt te raken, merk je wanneer het je stoort als de ander in je nabijheid is. Liefde voelt voor jou verstikkend en het benauwt je wanneer er een extra stapje gezet moet worden qua binding. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je partner je wil voorstellen aan zijn of haar familie, wanneer samenwonen een vraagstuk wordt of wanneer je partner wil trouwen of kinderen wil. 

Hoewel je diep van binnen graag de verbinding zoekt met je partner, wil je ook graag je vrijheid behouden. Je trekt je terug en neemt emotioneel afstand. Je partner merkt misschien dat er iets speelt, maar liever praat je er niet over waardoor er mogelijk communicatieproblemen en conflicten ontstaan. 

bindingsangst

Wat heeft dit te maken met bindingsangst?

Dat je bang bent om je vrijheid te verliezen in een relatie heeft alles te maken met bindingsangst. Je bewaart namelijk afstand tot je partner en je gaat een volledige verbinding uit de weg. In beide gevallen ben je bang om je vrijheid kwijt te raken. 

Je denkt niet meer met anderen te kunnen/mogen afspreken en je bent vooral ook bang om je authenticiteit te verliezen. Het gevoel dat je ergens voorgoed aan vastzit, werkt verstikkend zodat je jezelf steeds meer in het nauw drijft.

Waardoor ontstaat bindingsangst?

Er zijn allerlei oorzaken voor bindingsangst. Meestal komt het voort uit hechtingsproblematiek met een van je ouders. Het kan zijn dat je in je opvoeding bent afgewezen, uitgelachen of genegeerd. Als kind is je natuurlijke reactie om je te beschermen. Hier kan bindingsangst ontstaan.

Daarnaast kan bindingsangst ook voortkomen uit verlatingsangst of nare gebeurtenissen uit een vorige relatie. Je bent ontzettend bang om je over te geven aan anderen, want je loopt het risico om (opnieuw) gekwetst te worden. Dit soort gevoelens zijn niet alleen lastig voor jezelf, ze hebben ook impact op je relatie en partner. 

relatie

Waarom is het voor een ander lastig wanneer jij bang bent je vrijheid te verliezen?

Bindingsangst kan heel ingrijpend zijn voor jou en je partner. Mogelijk ga je allerlei redenen verzinnen om onder je relatie uit te komen. Toch is geen enkele reden legitiem en ook je partner begrijpt niet goed waar je precies mee worstelt. 

Dit kan leiden tot allerlei conflicten en ruzies. Bovendien voelt ook jouw partner zich door je afgewezen omdat het lijkt alsof je geen commitment wil aangaan. Daarom is het belangrijk dit onder ogen te komen en te onderzoeken waar deze angst bij jou vandaan komt.

Hier komt bij dat partners vaak in een dans van verlatingsangst en bindingsangst terecht komen. Wanneer jij aan de kant van de bindingsangst zit en je partner in de verlatingsangst dan trigger je elkaar continu.

vrijheid-verliezen

Hoe ga je om met de angst om je vrijheid kwijt te raken?

Bang zijn om je vrijheid te verliezen in een relatie heeft veel impact op je dagelijks leven. Gelukkig betekent dit niet dat je relatie geen toekomst heeft. Bindingsangst is namelijk goed te behandelen door middel van coaching of therapie. Daarbij speelt ook je eigen kwetsbaarheid een belangrijke rol. 

Erken dat je bang bent om je vrijheid kwijt te raken in een relatie. Ren niet weg voor onderliggende angsten, maar rouw om wat je in het verleden vanuit een ouder of verzorger hebt moeten missen. Tot slot: gun elkaar de ruimte. Het is niet erg om regelmatig tijd voor jezelf of vrienden in te plannen. Liefde is namelijk een dans waarbij je er voortdurend voor kiest om een relatie met de ander en elkaar aan te gaan.

Aan de slag met een coach

Herken jij je in de dynamiek van bindingsangst? Je kunt met een coach aan de slag om te kijken naar de angsten en patronen die hieronder zitten. Ook wij geven individuele en koppelbegeleiding. Heb je interesse? Plan eenvoudig een 1:1 call in met Lotte. Wij helpen je graag verder. Wil je ons eerst nog iets beter leren kennen? Check dan onze instagram of bezoek de gratis pagina vol relatie versterkende tools.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Retreat? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij ontzorgen en begeleiden jullie met het relatie retreat. Midden in de bossen.
© 2023 Energy Movement