benauwend-verstikkend

Ervaar je jouw relatie als benauwend of verstikkend?

Artikel uit de categorie:

Voelt jouw relatie als benauwend of verstikkend? Verlang je naar vrijheid en zou je het liefst wat meer afstand creëren? Dan heb je misschien last van bindingsangst. In dit artikel lees je wat dit inhoudt en hoe je leert om te gaan met bindingsangst.

Hoe merk je dat een relatie als verstikkend voelt?

Een benauwend of verstikkend gevoel treedt vaak op zodra een relatie serieuzer wordt. Zo krijg je misschien de kriebels zodra je partner het heeft over samenwonen, trouwen en/of een kinderwens. Het kan ook zijn dat je een verstikkend gevoel ervaart zodra je partner graag veel tijd samen wil doorbrengen of je wil voorstellen aan de familie. Jij houdt de relatie liever luchtig, vermijdt diepgang en gaat geen emotionele verbintenis aan met je partner.

Wat zou je het liefst doen nu?

Op het moment dat je een benauwend of verstikkend gevoel ervaart, heb je waarschijnlijk de neiging om afstand te creëren. Dit kan door de relatie uit te maken of door iemand te “ghosten”. Door niet meer te reageren op berichtjes zal de relatie vanzelf doodbloeden. Zodra de relatie voorbij is, heb jij je gevoel van vrijheid terug. Hoewel dit in eerste instantie goed voelt, ervaar je al snel het gemis. Want ondanks jouw verstikkende gevoelens, was er niet per se iets mis met jouw relatie.

bindingsangst

Wat heeft dit te maken met bindingsangst?

Bindingsangst wordt ook wel het spel van het aantrekken en afstoten genoemd. Aan de ene kant wil je graag een relatie, aan de andere kant ben je er doodsbang voor. Zodra je je vrijheid hebt, verlang je terug naar je partner. Er kan hierdoor een patroon ontstaan waarmee je je partner en jezelf veel pijn kan doen. Zo zoek je je partner op zodra de eenzaamheid toeslaat. Na een bepaalde periode komt de bindingsangst weer om de hoek kijken en zul je je partner opnieuw verlaten.

Partner met verlatingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst gaan vaak hand in hand. Je kunt beide kanten van de medaille ervaren in verschillende relaties. Je kunt in de relatie met je ex last hebben gehad van bindingsangst, terwijl je bij je huidige partner verlatingsangst ervaart. In sommige gevallen heb jij last van bindingsangst, terwijl je partner verlatingsangst heeft en zich aan je vastklampt. Dit leidt tot een negatieve spiraal waarbij je elkaar vasthoudt in een ongezonde dynamiek.

bindingsangst-partner

Waardoor ontstaat dit gedrag?

Bindingsangst ontstaat (net als verlatingsangst) door een onveilige hechting als kind. Misschien heb je in je jeugd te weinig liefde gekregen of was er niet voldoende aandacht voor jouw emotionele welzijn. Een andere oorzaak van bindingsangst kunnen negatieve ervaringen in de liefde zijn. Doordat je eerder bent gekwetst, ben je nu bang om je open te stellen. Ook andere incidenten – zoals gepest worden – kunnen bindingsangst veroorzaken.

Hoe ga je om met bindingsangst?

Bindingsangst kan mentale en fysieke klachten veroorzaken. Bindingsangst kan in een keer optreden, maar ook steeds terugkeren zodra je een serieuze relatie aangaat. Sommige mensen hebben niet alleen in de liefde last van bindingsangst, maar ook op andere momenten waarop ze zich aan iemand willen hechten. Om gelukkig te worden, zul je moeten leren omgaan met bindingsangst.

De volgende tips helpen je om te leren omgaan met je bindingsangst:

Praat met je partner.

Het is heel belangrijk om je bindingsangst te erkennen en te bespreken met je partner. Leg uit wat je voelt en waardoor dit gevoel ontstaat. Je partner zal je hierdoor beter begrijpen en kunnen steunen.

Gun elkaar me-time.

Als je bindingsangst hebt wil je graag je gevoel van vrijheid behouden. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd voor jezelf kunt plannen. Een relatie aangaan betekent niet dat jij je onafhankelijkheid verliest en alles samen moet doen!

Aan de slag met je verleden

Bindingsangst ontstaat meestal door een gebeurtenis uit het verleden. Pak daarom je trauma’s aan, eventueel met behulp van een professional. Op deze manier leer jij omgaan met je bindingsangst en kun je echt gelukkig worden in de liefde.

Herken jij je in de dynamiek van bindingsangst?

Hier zijn nog wat ondersteunende artikelen:

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement