verlatingsangst-controle

Hoe kun je met verlatingsangst controle loslaten?

Artikel uit de categorie:

Verlatingsangst is een angst die veel mensen ervaren. Het kan een akelig gevoel geven, en kan een grote impact hebben op je leven, zowel persoonlijk als in relaties. Veel mensen met verlatingsangst hebben de neiging om controle te willen houden over hun omgeving en hun partner, in een poging om het gevoel van verlatingsangst te verminderen. Door meer te controlen vluchten ze eigenlijk van het gevoel om verlaten of afgewezen te worden. 

Maar hoe kun je controle loslaten wanneer je verlatingsangst hebt? In dit blog zullen we dieper ingaan op de oorzaken van verlatingsangst en hoe je kunt leren om controle los te laten en de angst te overwinnen.

Hoe pak je de controle in je relatie? 

Er zijn diverse manieren waarop mensen proberen controle te pakken in een relatie. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende:

  • Financiële controle: Deze vorm van controle kan zich uiten in het beheren van geldzaken, zoals het bepalen van de begroting en de beslissing over hoe geld wordt besteed. 
  • Emotionele controle: Hierbij wordt geprobeerd om de emoties van de partner te beheersen of te manipuleren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dreigementen of emotionele chantage.
  • Fysieke controle: Dit kan zich uiten in het beperken van de vrijheid van de partner, zoals het verbieden om bepaalde plaatsen te bezoeken of om contact te hebben met vrienden of familie.
  • Mentale controle: Dit kan zich uiten in het manipuleren van de gedachten van de partner, zoals het creëren van twijfel of het geven van onrealistische verwachtingen.
  • Controle over de communicatie: Hierbij wordt geprobeerd om de communicatie met de partner te beheersen, zoals het beperken van de hoeveelheid tijd die samen wordt doorgebracht of het beperken van de informatie die wordt gedeeld.

Controle pakken in een relatie is vaak een poging om angst te verminderen. In het geval van verlatingsangst is het vaak om het gevoel van onveiligheid en eenzaamheid te ontlopen. ‘te verminderen.

”Als je maar genoeg controle pakt, hoef je niet overgelaten te worden de verlatingsangst”

Deze tactieken van controle pakken hebben vaak een averechts effect op je relatie en kunnen op lange termijn veel beschadigen. In plaats van controle te pakken, is het beter om te werken aan het versterken van het vertrouwen en de communicatie in de relatie. En dat begint bij de wortel van waarom je controle pakt: verlatingsangst.

Waar komt verlatingsangst vandaan?

Verlatingsangst is een gevoel van angst en onzekerheid dat ontstaat wanneer we dreigen verlaten te worden door iemand die we liefhebben. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder ervaringen uit het verleden, genetische aanleg of een combinatie van beide. Soms kan verlatingsangst ontstaan in de jeugd als gevolg van onstabiele of onvoorspelbare omstandigheden, zoals een ouder die vaak afwezig is of een ouder die emotioneel onbeschikbaar is. Hechting speelt daarbij een belangrijke rol. Ook kan verlatingsangst ontstaan door een voorval waarbij iemand werkelijk verlaten is door iemand die ze liefhebben. Het kan ook ontstaan na een traumatische ervaring waarin iemand zich verlaten voelde. Dit kan ertoe leiden dat ze zich bezorgd maken dat hetzelfde zal gebeuren in toekomstige relaties.

Controle pakken kan leiden tot een relatiebreuk

Het verhaal van Esmee begint zoals veel verhalen van mensen met verlatingsangst. 

Ze had een liefdevolle en gezonde relatie met haar partner, maar toch kon ze niet stoppen met zich zorgen te maken dat hij haar zou verlaten. Ze begon zich steeds meer te verdiepen in zijn activiteiten en contacten, en probeerde hem steeds dichter bij haar te houden.

Esmee’s angst begon te groeien toen ze merkte dat haar partner zich steeds minder verbonden voelde met haar. Hij begon afstand te nemen en Esmee voelde zich steeds eenzamer. In plaats van haar angst te uiten, begon ze zich steeds meer te controleren. Ze begon haar partner te smeken om meer tijd met haar door te brengen en begon zich steeds meer te verzetten tegen zijn vrienden en familie.

Dit leidde tot veel ruzies en conflicten in hun relatie. Haar partner begon zich gevangen te voelen en begon zich af te vragen of hij wel gelukkig was in deze relatie. Uiteindelijk besloot hij om Esmee te verlaten.

Esmee was totaal overweldigd door deze gebeurtenis. Ze voelde zich verraden en verlaten, en kon niet begrijpen waarom haar partner haar had verlaten. 

Met de hulp van een therapeut, kwam Esmee tot inzicht dat dit te maken had met haar verlatingsangst. Ze leerde hoe ze haar angst kon overwinnen door haar verlangen naar controle los te laten. Ze leerde ook hoe ze haar gevoelens kon uiten zonder haar nieuwe partner te verstikken of te beheersen. In haar nieuwe relatie besloot dat ze zich niet meer zou laten leiden door haar angst.

Hoe kun je controle loslaten wanneer je verlatingsangst hebt?

  1. Erken je angst: Het is belangrijk om te erkennen dat je verlatingsangst hebt en dat het invloed heeft op je gedrag en je relatie. Door je angst toe te geven, kun je beginnen met het aanpakken ervan.
  2. Leer je partner kennen: Probeer je partner echt te leren kennen en vertrouwen te hebben in hun liefde en loyaliteit. Dit kan helpen om je angst te verminderen.
  3. Oefen met loslaten: Probeer geleidelijk aan controle los te laten. Dit kan bijvoorbeeld door je partner meer ruimte te geven of door niet teveel vragen te stellen over hun plannen.
  4. Werk aan je zelfvertrouwen: Probeer je zelfvertrouwen te versterken door bijvoorbeeld te werken aan je zelfbeeld of door nieuwe dingen te proberen.
  5. Zoek professionele hulp: Als je verlatingsangst ernstig is of als je moeite hebt om de situatie alleen aan te pakken, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Dit kan helpen om je angst aan te pakken en te leren hoe je met verlatingsangst kunt omgaan.

Het overwinnen van verlatingsangst kost tijd en het is niet iets dat je in één keer kunt oplossen. Het is een proces en het is belangrijk om geduld te hebben met jezelf en je partner.

controle-Verlatingsangst

De ondersteuning van je partner

Je partner kan je ondersteunen door begripvol te zijn en je angst serieus te nemen. Praten over je angst en het delen van je gevoelens kan helpen om je angst te verminderen. Ook kan je partner helpen door jou meer verantwoordelijkheid en ruimte te geven, en tegelijkertijd je grenzen te respecteren. Het is belangrijk dat je partner ook professionele hulp zoekt als dat nodig is, zoals counseling of relatietherapie.

Samenvatting: controle loslaten en verlatingsangst

Het loslaten van controle en leren vertrouwen op jezelf en de ander een belangrijke stap in het overwinnen van verlatingsangst. Het is ook belangrijk om te werken aan het verwerken van trauma’s en het ontwikkelen van gezonde coping mechanismen. Professionele hulp kan hierbij helpen.

Ook is het belangrijk om te leren accepteren dat relaties niet perfect zijn en dat er altijd een bepaald risico is dat een relatie kan eindigen. Dit betekent dat je je leert ontspannen en genieten van de tijd die je samen hebt, in plaats van te proberen elk moment te controleren.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement