partner-praat-niet-over-gevoelens

Mijn partner praat niet over gevoelens

Artikel uit de categorie:

Zij heeft behoefte om gevoelens uit te spreken, gehoord en begrepen te worden. Hij praat niet over gevoelens, Hij praat alleen over oplossingen.

In de meeste gevallen praten vrouwen graag over emoties en gevoelens. Mannen niet. Mannen voelen wel, maar communiceren niet alles wat in hun binnenwereld leeft. Of is dit bij jullie anders?

Dat is mogelijk.

Dit blog is geschreven voor zowel mannen als vrouwen. Het is geschreven voor diegene die wél over gevoelens wil praten, maar de partner niet.

”Waarom praat mijn partner niet over gevoelens? Wat kan ik hier aan doen? Kan ik het mijn partner makkelijker maken om over zijn/ haar gevoel te praten?”

Terechte vragen. Lees verder voor de antwoorden.

Gevoelens zijn echt persoonlijk

Lotte & Rory: ‘In onze relatie wilde Lotte vooral over gevoelens praten en ik niet. Ik had er veel moeite mee om mijn gevoelens bloot te leggen en was bang dat ik daarop afgekeurd werd. Ik heb nooit geleerd om mijn gevoelens te delen, want vroeger keerde veel mensen hun rug naar me toe wanneer ik mijn gevoelens deelde. Ik bouwde nieuwe overlevingsmechanismen op om mezelf te beschermen, die ik ook ging toepassen in de relatie met Lotte. Lotte miste daardoor emotionele steun in de relatie. En daar had ik tijd en ruimte nodig om die te kunnen geven (aan mezelf en aan haar). We verlangde allebei naar iets anders van elkaar, maar konden elkaar niet veranderen. Door de jaren heen zijn we erachter gekomen dat we allebei een andere beweging moesten maken. Ik ben meer over mijn gevoelens gaan praten en heb geleerd hoe ik beter kan communiceren met haar. Lotte heeft mij meer ruimte gegeven in het praten over gevoelens. Het resulteerde in meer verbinding en een diepere connectie. Iets wat we zoveel koppels toewensen. Maar je komt het vaak tegen in relaties: dat één van de partners niet praat over gevoelens.

partner-praat-niet-over-gevoelens

Wie praat er niet over gevoelens?

Wie wilt er in jullie relatie wel over gevoelens wil praten? En wie niet? Vaak zie je vrouwen daar minder moeite mee hebben dan mannen. De ene stelt zich meer emotioneel beschikbaar op dan de ander. Het hoeft niet altijd zo zwart-wit te zijn, want het kan ook zijn dat dit per thema in de relatie verschilt. Misschien ben jij wel meer open over je gevoelens in de seksualiteit, terwijl je partner sneller praat over zijn gevoelens die hij heeft over zijn familie. Welk thema het ook is, er ontstaan communicatie problemen; jullie voelen je niet veilig om je te uiten, iemand schiet in de verdediging of vlucht liever van de situatie etc. Jullie gaan uit verbinding. Het doel van dit blog is om meer balans te brengen in het openen van gevoelens, waardoor beide partners zich meer geliefd, gewaardeerd en gehoord voelen. 

De signalen van de partner die wel over gevoelens praat

  • Je wilt praten met je partner over emoties en gevoelens.
  • Je verlangt naar emotionele steun en begrip van je partner.
  • Je wilt gezien, gehoord omarmd worden op momenten dat het emotioneel zwaar voor je is.
  • Je wilt dat je partner ook praat over zijn/ haar emoties en gevoelens.

De signalen van de partner die niet over gevoelens praat

  • Je vindt het prima om niet altijd alles te bespreken met je partner (m.b.t. gevoelens en emoties).
  • Je lost dingen graag op non-verbaal. Je kunt er op jouw manier wel zijn voor je partner.
  • Je hebt moeite om over je eigen gevoelens en emoties te praten met je partner.
  • Je wordt getriggerd of schiet in een overlevingsmechanisme wanneer je partner over gevoelens wil praten en jij niet.
mijn-partner-praat-niet-over-gevoelens

Waarom praat mijn partner niet over gevoelens?

Dit kunnen meerdere redenen zijn.

1. Opvoeding

Als je kijkt naar zijn/ haar opvoeding dan kan het zijn dat de ouders ook niet over gevoelens praatte of emotioneel beschikbaar zijn geweest. Het is dan letterlijk copy-paste hoe je bent opgevoed. Hij/ zij neemt gaat om met gevoelens hoe (één van) de ouders ook met gevoelens omgaan.

2. Nooit geleerd

Wanneer je het niet van je ouders leert of van iemand anders, dan weet je ook niet goed hoe je over gevoelens moet praten. Er ontbreken voorbeelden en dus is er ook geen referentiekader.

3. Gekwetst

Als laatste is er een goede kans dat hij/ zij als kind gekwetst is wanneer gevoelens werden geuit. Wanneer een kind wordt gestraft, afgewezen of genegeerd leert een kind de negatieve gevolgen van gevoelens uitten. Uit zelfbescherming zal het kind zich minder snel openen en gevoelens verstoppen. Hier ontstaat vaak een overlevingsmechanisme wat meegenomen wordt naar toekomstige liefdesrelaties.
Alle 3 de redenen hebben bewustzijn en aandacht nodig om tot ontwikkeling te leiden. 

aantrekken-afstoten

Waarom is het zo belangrijk om wel over gevoelens te praten?

Door over gevoelens te praten met je partner creëer je meer openheid en volwassenheid over een thema. Belangrijke elementen van dat gesprek is dan wel dat beide partners zich gerespecteerd, gewaardeerd en veilig voelen. Wanneer je alle gevoelens inslikt en wegstopt, wordt je geestelijk en lichamelijk belast. Onverwerkte emoties gaan vastzitten in je lijf en resulteert na verloop van tijd in ziektes of aandoeningen. Doordat je kunt praten over gevoelens kun je zwaarbeladen thema’s lichter maken en makkelijker de emotionele balast loslaten. Over het algemeen zie je praten over gevoelens sneller terug bij vrouwen. Begrip en verbinding is vaak de onderliggende behoefte. Zonder oplossing. Een uitdaging voor de meeste mannen, omdat zij vaak denken in oplossingen. Met een oplossing sla je nog wel eens de plank mis. Emotionele steun wordt namelijk niet altijd gegeven door middel van oplossingen. Oplossingen bieden de kans aan om te veranderen, terwijl gevoelens en emoties vaak eerst nog volledig geaccepteerd moeten worden voordat ze losgelaten kunnen worden. 

Hoe omgaan met iemand die zich afsluit

Gevoelens uiten in de relatie is een lastige taak voor diegene zich liever afsluit. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat vooral tijd, ruimte, bewustwording en begrip ervoor heeft gezorgd dat ik me meer kon openen in de relatie. De vraag is alleen: werkt dat voor iedereen die zicht afsluit? Nee. Dus vraag naar de behoefte van diegene die zich afsluit en stem op elkaar af wat je van elkaar nodig hebt.  

praat-niet-over-gevoelens

Hoe laat je je partner over zijn gevoel praten?

Door in ieder geval de druk van de ketel te halen door niet te verwachten dat je partner meteen over zijn/ haar gevoel gaat praten; omdat jij dat wilt. Ik geloof dat een gezonde relatie bestaat uit 2 partners die elkaar helpen om de beste versie van hunzelf te zijn, zonder dat je van elkaar verwacht om te veranderen. Openstaan voor verandering is een vrije keuze. Ik zie gezonde relaties sterker worden door een diepe acceptatie van elkaar, eerlijkheid en vertrouwen. Vanuit dat oogpunt kun je dus wel je behoeftes communiceren. Zo kun je aangeven dat je bijvoorbeeld wat kwijt wil en vragen of je partner alleen maar wilt luisteren. 

Verandering en ontwikkeling is een persoonlijk proces, waarin de ander niet verantwoordelijk hoeft te zijn voor de ander zijn/ haar groei.

De behoefte techniek

Vaak helpt het om in een behoefte gelijk een verzoek mee te geven met bepaalde kaders. 
Bijvoorbeeld: jij hebt behoefte om over je gevoel te praten omdat de emoties te hoog oplopen. Je spreekt uit naar je partner:

‘Ik heb het even nodig om wat gevoelens naar je uit te spreken, zou je me 5 minuten kunnen geven om alles op tafel te gooien. Het enige wat ik van jou nodig heb is dat je luistert. Ik hoef geen oplossing, maar alleen een luisterend oor en een dikke knuffel op het einde.’

Hier geef je aan wat je behoefte is met meteen een concreet verzoek aan je partner. Dit kan ontzettend helpen binnen communicatie omdat het duidelijkheid schept wat er van je partner verwacht wordt. Daarin kan je partner ook makkelijker ja of nee zeggen. 

  • Mocht het een ‘nee’ zijn, dan is er opnieuw een uitnodiging: kun je dat accepteren en met een nieuw verzoek komen?
  • Het zou ook kunnen zijn dat je een ‘ja’ krijgt van je partner, maar tijdens je verhaal luistert je partner niet meer of wordt hij/ zij getriggerd in iets van je verhaal. Probeer dan de rust er in te houden en zoek samen naar een nieuwe manier wat voor jullie beide wel werkt.

Wanneer je er samen niet uit komt

Heb je het gevoel dat je er samen niet uitkomt? Dan wordt het tijd voor een andere aanpak. Wij organiseren regelmatig relatieweekenden voor koppels die moeilijk over gevoelens praten. Door samen echt een weekendje weg te zijn in een boshuisje neem je de tijd voor gesprekken waar je normaal niet aan toe komt. Met onze begeleiding zorgen voor een veilige setting, waarbij er uitgesproken wordt wat er uit moet. We zien dat veel koppels zich weer helemaal herenigd en verbonden voelen na het weekend. Ben je ook toe aan qualitytime samen? Ben je ook toe om een sprong te maken op gebied van gevoelens uiten? Klik dan hier.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement