verwijten-partner

Waarom maakt mijn partner zoveel verwijten?

Artikel uit de categorie:

”Ik ben al die verwijten aan mijn hoofd kotsbeu”.

Krijg je vaker verwijten naar je hoofd geslingerd van je partner? Wat doe je verkeerd? Waarom ben jij steeds de boeman? En hoe voorkom je dat je direct in de verdediging schiet? Hier gaan we allemaal dieper op in om te kijken hoe je om kunt gaan met verwijten van je partner.

Wat valt er onder verwijten?

Verwijten zijn beschuldigingen of eerder; beschuldigingen die iemand tegen iemand anders richt, meestal om te laten zien dat ze iets verkeerd hebben gedaan of om te laten zien dat ze de oorzaak zijn van een bepaald probleem. Verwijten kunnen ook worden gezien als een manier om iemand te overtuigen om iets te doen of om iets te veranderen.

Verwijten kunnen pijnlijk aankomen

Je bent altijd te laat, je luistert nooit en hebt zelden zin in seks. ”Au!” Verwijten kunnen pijnlijk aankomen, vooral als het op een beledigende of kwetsende manier gebeurt. Verwijten richten de aandacht op wat je verkeerd heb gedaan. Er wordt geen oplossing gevonden voor het probleem. Gevoelens van schuld, veroordeling en boosheid kunnen bij je omhoog komen wanneer verwijt op je af komen. Wordt je als ontvanger getriggerd? Dan neemt al snel je overlevingsmechanisme over. En dat is vaak hoe je niet wil reageren.

relatie-verwijten-partner

Mijn partner die verwijten maakt: wat kan ik doen?

Probeer rustig te blijven en je gevoelens waar te nemen wanneer je partner verwijten maakt. Geef je grenzen aan en kom samen tot een oplossing. Laat weten dat het je raakt en waar je behoefte aan hebt. Blijf naar elkaar luisteren. Neem eventueel wat afstand en kom er later op terug, wanneer jullie beide zijn afgekoeld. Wordt je niet getriggerd, maar hoor je wel verwijten? Je kunt ze dan laten gaan en luisteren naar de kern van het verhaal van je partner. Je geeft op jouw beurt aan dat je verantwoording neemt voor je acties, dat je je partner hoort en dat je tegelijkertijd veel beschuldigingen hoort. Je vertelt alsnog wat het met je doet. Jullie hebben allebei een stem en het recht om gezien en gehoord te worden. Merk je dat er toch veel strijd ontstaat? Neem dan alsnog even afstand.

Waarom maakt mijn partner zoveel verwijten?

Verwijten in je relatie worden gemaakt om verschillende redenen. Soms kan het zijn dat iemand zich onzeker voelt of dat ze zich bedreigd voelen door iets wat de andere persoon heeft gezegd of gedaan. In andere gevallen kan iemand verwijten maken als een manier om hun eigen gevoelens te uiten of om te proberen om iets te veranderen aan de andere persoon. Het is belangrijk om te onthouden dat het maken van verwijten vaak niet productief is en kan leiden tot conflicten en negativiteit in de relatie. Daarbij leg je de verantwoordelijk volledig bij de ander bij het maken van een verwijt. Als je partner veel verwijten maakt, kan het helpen om open en eerlijk te communiceren over wat je bezorgdheden zijn en om samen te werken aan manieren om problemen op te lossen.

verwijten-relatie

Maak verwijten productief voor je relatie

Verwijten kunnen een killer zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Zeker als ze dagelijks terugkomen. Vooral omdat diegene die de verwijten maakt weinig verantwoording pakt voor gebeurtenissen of situaties. Het is makkelijk om de vinger te wijzen naar je partner in plaats van jezelf. Zie je dit veel bij je partner? Weet dat je partner ook vaak een spiegel is. Wat je in je partner ziet, is ook ergens aanwezig in jou. Als je dus merkt dat je partner veel aan je verwijt, wil dat direct ook iets zeggen over jou. Neem de woorden van je partner serieus en kijk naar je eigen aandeel. Neem wat ruimte en tijd in beslag om met je partner hiernaar te kijken en beslis vooral voor jezelf welke verandering je wil maken.

Aantrekken-afstoten

Conclusie: 6 tips om verwijten te voorkomen in je relatie

  1. Probeer constructief te communiceren: In plaats van verwijten te maken, probeer dan duidelijk te maken wat je behoeften en gevoelens zijn en om samen te werken aan oplossingen voor problemen.
  2. Luister naar je partner: Maak tijd om naar je partner te luisteren en probeer te begrijpen waar ze vandaan komen. Dit kan helpen om conflicten te voorkomen.
  3. Probeer compromissen te sluiten: Als je het niet eens bent met je partner, probeer dan samen compromissen te sluiten om tot een oplossing te komen.
  4. Wees respectvol: Probeer respect te tonen voor de mening van je partner, zelfs als je het niet met hen eens bent. Dit kan helpen om een sfeer van openheid en begrip te behouden in de relatie.
  5. Geef grenzen aan. Zowel voor jou als je partner is het belangrijk om grenzen aan te voelen en aan te geven. Worden er grenzen overschreden? Neem even een break, haal adem en spendeer even wat tijd uit elkaar. Soms kan 5 minuten al wonderen verrichten.
  6. Voer een gesprek met je partner over dit thema, kijk hoe jullie er in staan. Spreek met elkaar af om vooral naar je eigen aandeel te kijken. Beslis welke verandering jullie allebei voor jezelf willen maken. Help elkaar, want jullie zijn een team.
  7. Zoek professionele hulp: Als je het moeilijk vindt om met je partner te communiceren of als er voortdurend problemen zijn, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een relatiecoach of -therapeut kan je helpen om beter te communiceren en om problemen op een gezonde manier op te lossen.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement