verdediging-schieten

Hoe voorkom je dat je in de verdediging schiet?

Artikel uit de categorie:

Wat is in de verdediging schieten?

In dit artikel hebben we het over gesprekken die je met je partner voert, waarbij je je ineens aangevallen voelt. De reactie van veel mensen die aangevallen worden: verdedigen. Verdedigen geeft het voordeel dat je jezelf beschermt tegen pijn, ongemak of ongeluk. Het nadeel van in de verdediging schieten is dat in de pijn of ongemak vaak je groei ligt. Dus onthou je je van groei. Je schermt je af van je partner en brengt je muren omhoog met je harnas aan. Vaak wordt liefde hier buitenspel gezet en raak je uit verbinding. We gaan hier leren hoe je verdediging herkent, hoe je uit de verdediging komt en hoe je beter leert communiceren met je partner.

Hoe uit je jezelf wanneer je in de verdediging schiet?

Jezelf verdedigen betekent dat je alles doet om je positie te behouden. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in:

  • Jezelf gaan verantwoorden waarom je zo bent of zo doet.
  • De situatie of je gedrag bagataliseren: ‘stelt niks voor, het is allemaal oké’.
  • Je partner gaan ontkennen of tegenspreken: ‘dat doe ik niet’.
  • Een gesloten lichaamshouding aannemen en nee schudden met je hoofd.

Hoe zorg ik dat ik niet direct in de verdediging schiet?

1. Bewust worden van jouw overlevingsmechanisme

Stap 1 is altijd bewust worden en herkennen. Als je onbewust in de verdediging schiet dan kom je daar later pas achter (of helemaal niet). Je kunt het veranderen wanneer je gaat herkennen bij jezelf dat je in de verdediging schiet. Vaak wordt je hiervoor getriggerd in de relatie: Iets wordt geraakt of geactiveerd, waardoor jij jezelf gaat verdedigen. Dat moment is cruciaal. In dat moment kun je het voorkomen. Als het al gebeurd is kun je het reflecteren. Wanneer je bij jezelf herkent dat je jezelf wilt verantwoorden of 1 van de andere bovengenoemde voorbeelden, dan weet je dat je in de verdediging schiet. Mogelijk heb jij nog andere manieren om jezelf te verdedigen.

OPDRACHT: schrijf op welke manieren jij jezelf verdedigt tegenover je partner of tegenover anderen.

Verdediging-partner

2. Ruimte pakken in het gesprek

Even pauzeren of je partner pauzeren kan heel krachtig zijn. Je kunt aangeven dat je even wat ruimte nodig hebt. Even wat stilte en rust inbrengen doet het gesprek wonderen. Geef aan hoe je die ruimte nodig hebt. Voor de ene is dat een minuut stilte, voor de ander is dat je even ergens anders gaat zitten. Wanneer je de ruimte voor jezelf pakt, neem je de tijd voor je emoties, gedachtes en alles wat je voelt. Laat je schouders zakken en laat de reactie om te verdedigen los. Acceptatie is de sleutel . Het laat jou meteen beseffen dat je in de verdediging wilde schieten en het geeft je wat tijd om adem te halen. 

3. Ademhalen

Prachtige verruiming voor je harnas en je muren te laten zakken is simpelweg: bewust ademhalen. Even een paar keer zuchten of je ademhaling naar je buik brengen zorgt voor meer ontspanning. Je lichaam geeft zich over en daardoor worden ook je gedachtes en emoties rustiger. Je hebt direct minder de neiging om in de verdediging te schieten.

4. Luisteren zonder oordeel of reactie

Het vergt veel training en het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar luister! Zonder al je eigen bagage, oordelen en gedachtes. Gewoon luisteren. Wanneer je afstand doet van je eigen bagage kun je veel makkelijker luisteren naar wat je partner te zeggen heeft, zonder je verantwoordelijk te voelen. Je luistert naar de wereld en beleving van je partner, het is zijn/ haar waarheid. Die hoef je niet aan te vallen en je hoeft jouw wereld niet te verdedigen; ook al voelt het soms wel zo. Luister met aandacht en laat de ander uitpraten. Hierna kun je altijd even ruimte pakken en ademhalen voordat je wat zegt.

5. Grenzen aangeven

Iets anders wat je wel zou kunnen helpen is op een liefdevolle manier je grenzen aangeven bij je partner. Als de ander iets zegt wat over je grenzen heengaat, kun je dat aangeven. Je hoeft jezelf niet te verdedigen, maar simpelweg te zeggen: sorry, maar dit gaat voor mij even te ver. Opnieuw; pak hier je ruimte en neem even afstand. Je wordt hier getriggerd dus is het wijzer om te pauzeren i.p.v. door te gaan. 

aantrekken-afstoten

6. Niet alles serieus of zo zwaar aannemen van je partner

Soms kom je nou eenmaal in gesprekken waarin je partner stoom wil afblazen, ze heeft niets nodig als alleen een luisterend oor. Je hoeft niet te reageren of ergens op in te gaan. Je hoeft het zelfs niet serieus te nemen. Het is vaak een onpersoonlijk proces. Dat wil zeggen dat het niet persoonlijk aan jou ligt, zelfs al communiceert je partner dat wel. In de diepere kern gaat een verwijt, oordeel of mening altijd meer over jezelf dan een ander. Belangrijk: laat niet zien dat je het niet serieus neemt. Neem haar/ zijn gedrag en gevoelens aan. 

7. Voor gevorderden: duw niet weg en blijf staan

Ontvang alles wat je partner te zeggen heeft. Duw niet weg en neem geen afstand. Bedank je partner voor het uitspreken. Vertel hem of haar dat je alles hebt gehoord en hebt begrepen. Afhankelijk van de situatie of het gesprek kun je dieper in gesprek gaan door vragen te stellen en meer inzicht te krijgen in je partner. Vraag wat hij/ zij nodig heeft. Of: geef aan dat je er nu niet dieper op in wil gaan, maar dat je ruimte wil maken voor wat er bij hem/ haar gebeurd. Ga samen iets anders doen of zoek fysiek contact op. Omarm haar/ zijn kwetsbaarheid.

verdediging-relatie

Het patroon van verdedigen doorbreken

Om echt structureel voor het nieuwe te kiezen in plaats van je oude patroon, is het wijs om er met anderen in gesprek te gaan. Vraag aan vrienden of familie hoe ze in verdediging schieten en hoe ze hiermee omgaan met hun partner. Open dit thema en je zult merken dat je

1. een interessant gespreksonderwerp hebt

2. veel nieuwe inzichten krijgt hoe anderen dit doen.

Ook is raadzaam om een onafhankelijke relatiecoach of -therapeut te betrekken bij jouw overlevingsmechanisme. Hierdoor kun je serieus aan de slag met je persoonlijke proces en weet je zeker dat je stappen maakt in de juiste richting. Zelf bieden wij relatieweekenden aan voor koppels die de echte verbinding missen en oude patronen willen doorbreken.

Wat je moet onthouden om niet meer in de verdediging te schieten

Jezelf verdedigen betekent dat je alles doet om je positie te behouden. 

  • Jezelf gaan verantwoorden waarom je zo bent of zo doet.
  • De situatie of je gedrag bagataliseren: ‘stelt niks voor, het is allemaal oké’.
  • Je partner gaan ontkennen of tegenspreken: ‘dat doe ik niet’.
  • Een gesloten lichaamshouding aannemen en nee schudden met je hoofd.

Hoe zorg ik dat ik niet direct in de verdediging schiet?

  1. Bewust worden van jouw verdedigingsmechanisme
  2. Ruimte pakken
  3. Ademhalen
  4. Luisteren zonder oordeel of reactie
  5. Grenzen aangeven
  6. Niet alles serieus of zo zwaar aannemen
  7. Voor gevorderden: duw niet weg en blijf staan

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement