Hoe kan ik beter communiceren met mijn partner?

Artikel uit de categorie:

De vraag ”Hoe kan ik beter communiceren met mijn partner?” is een veelgestelde vraag. In dit blog vind je daarom 10 tips om je communicatie te verbeteren met je partner. Je leert om jezelf beter uit te spreken, jezelf en de ander beter te begrijpen en nieuwe stappen te zetten, waardoor de communicatie flink zal verbeteren. Jezelf uitspreken gaat niet vanzelf. Het kan in het begin zeer ongemakkelijk zijn; over woorden struikelen, emotie uitspattingen en veel schaamte of angst kunnen allemaal gepaard gaan met jezelf vaker uitspreken tegenover je partner (vooral over thema’s die je normaal gesproken verbergt). Jezelf uitspreken tegenover je partner vergt moed, vertrouwen en vooral veel trainen.

Waarom wil je beter communiceren met je partner? 

Veelal de meeste relatieproblemen ontstaan en worden groter door verkeerde of geen communicatie. Wanneer je bereid bent om je communicatie te verbeteren en je binnenwereld durft te delen, zul je de verbinding versterken. Als jij op dit moment iemand bent die een angst heeft om iets uit te spreken naar je partner (maar je weet wel dat je partner dit hoort te weten), dan is dit blog helemaal voor jou. Deze tips gaan er voor zorgen dat je de angst om jezelf uitspreken gaat overwinnen. Het is toepasbaar voor bepaalde onderwerpen waar je graag op terug wil komen, nooit behandelde thema’s en taboe’s die je in je relatie wil doorbreken.

Hoe merk je dat de communicatie niet soepel loopt?

Dit zul je snel opmerken wanneer je bij jezelf of je partner signaleert dat de spanning oploopt. Lichaamshouding, stem-intonatie, woordgebruik en oogcontact (vermijdend of juist heel indringend) kunnen je veel informatie vertellen. Wanneer jij of je partner wordt getriggerd zal de energie in een gesprek al snel veranderen: Je partner begint met verwijten naar jou en jij schiet in de verdediging. Er zijn veel problemen in communicatie die kunnen voorkomen. 

Waarom is communicatie in een relatie soms lastig?

Het makkelijkste om dit uit te leggen is aan de hand van planeten. Stel voor dat jij een planeet bent; op die planeet heb je allemaal verschillende steden, dorpen en wijken. Elke grote stad staat voor iets anders; emoties, gedachtes, gevoelens, geloofsovertuigingen, prikkels. De dorpen zijn gebouwd op specifieke emoties bijvoorbeeld boosheid, of een dorp gebouwd op de gedachte ‘ik ben oke’. De wijken zijn alle herinneringen, ervaringen en kennis. Als je dit kunt voorstellen dan snap je vast ook wel dat de planeet van je partner er heel anders uit ziet. Om dan van de ene planeet naar de andere planeet te communiceren voelt soms als een hele andere taal omdat jullie een totaal andere belevingswereld hebben. Ja, er zijn overeenkomsten en dingen die je meteen van elkaar snapt. Maar dat neemt niet weg dat er bruggen gebouwd moeten worden wanneer je communiceert over wat minder ontwikkelde steden, dorpen of wijken.

communiceren partner

10 tips om je communicatie te verbeteren

Tip 1: Begin met schrijven

Schrijf al je gedachtes, gevoelens, ideeën en angsten op. Wat er leeft er in jouw binnenwereld? Kies een plek waar je alleen bent en niet gestoord wordt. Laat geen woord weg, want dit moment is ervoor bedoeld dat je ongenuanceerd jezelf mag uiten. Alles waarvoor je je schaamt, waarop je boos bent of andere zaken die je normaal niet durft te uiten kun je hier kwijt. Er is niemand die je kan beoordelen, behalve jijzelf (en ook daar kun je over schrijven). Na het opschrijven kun je het later teruglezen en communiceer je nog niets met je partner, zodat je ook het gevoel krijgt dat alles ok is wanneer je je binnenwereld hebt kunnen uiten.

Dit is voor mij de eerste brug geweest om beter te communiceren in de relatie. Ik kon soms niet eens de juiste woorden vinden voor alles wat er in mijn binnenwereld leefde. Ik werd boos en het frustreerde me. Hoe moet ik dat überhaupt communiceren? Door op te schrijven wat er in je leeft, kun je alles uiten zonder jezelf in te houden: puur en eerlijk. Je kunt alles teruglezen en met een nieuwe blik invoelen op alle woorden die je hebt opgeschreven.

Tip 2: Spreek uit wat je hebt opgeschreven

Nadat je je hebt kunnen uiten in het schrijven en het even hebt losgelaten, is het tijd dat je dit gaat communiceren. Nog niet aan je partner, maar eerst hardop voor jezelf of iemand die dichtbij jou staat; die er helemaal voor jou kan zijn. Wanneer je dit uitspreekt kun je zelf (en met de ander) reflecteren hoe dit overkomt en hoe dit voor jou voelt.

Door dit te openen, krijg je mogelijk nieuwe inzichten en ontstaat er ruimte voor nieuwe perspectieven. Wanneer je je echt uitspreekt komt je verhaal in beweging. In sommige stukken zal je misschien twijfelen (vraagt om verandering) en in sommige stukken voel je bevestiging (geeft meer vertrouwen).

Tip 3: Creëer een veilige setting

In de meeste gevallen heb je nooit zin om te beginnen over een kwetsbaar onderwerp. Je voelt je misschien ook niet helemaal veilig om jezelf te uiten. Daarom moet jij zelf zorgen voor een geschikt moment waar jij je verhaal kunt doen. Creëer een veilige setting. Het is fijn voor beide partijen dat je een moment pakt wanneer je helemaal geen afspraken hebt. Ook de omgeving waar je voelt dat je helemaal jezelf kan veel helpen. Aan het einde van de avond in een druk restaurant is misschien een minder goed idee, terwijl thuis of wandelend in natuur op een vrije middag een beter idee is.

Tip 4: Geef kaders en verwachtingen mee

Zonder kaders en verwachtingen kan ieder gesprek eindigen in complete chaos. Begin daarom het gesprek met een inleiding, een verzoek wat je van je partner nodig hebt en wat je na je verhaal denkt nodig te hebben. Hierdoor krijgt je partner meer hoogte van wat er van hem/ haar verwacht wordt.

Voorbeeld:

‘’Ik wil je vragen of je even de tijd wil nemen om echt naar me te luisteren; zonder me te onderbreken en misschien kun je daarna wachten voordat je reageert?

Hier geef je je partner een concreet verzoek. Het is meteen duidelijk wat er verwacht wordt. Je partner kan daarna laten weten of hij/ zij hieraan kan voldoen.

Beter-communiceren

Tip 5: Open en eerlijkheid voorop

Hoe opener je bent over je gevoel, hoe meer de ander jou kan zien. Soms laten we delen weg omdat je onzeker bent hoe bepaalde woorden aankomen. Dit is een mooie kans om jezelf nog meer te openen.

Voorbeeld:

‘Ik wil iets met je delen. Ik vind het eerlijk gezegd heel moeilijk en spannend omdat het misschien aanvallend overkomt, maar zo bedoel ik het niet. Het is gewoon hoe ik het ervaar…’’

In dit voorbeeld geef je direct aan wat het met jezelf doet en laat je een kwetsbaar deel zien. Je zegt iets over wat je wil zeggen. Dat noemen we meta-communicatie: communicatie over de communicatie. Wat je meegeeft is een extra open en eerlijkheid van jezelf en je laat de ander zien dat je bewust bent van je eigen perceptie.

Tip 6:  Betrek het verhaal op jezelf

Er ontstaan makkelijker problemen wanneer je in communicatie de vinger wijst naar je partner. ‘’Jij zegt dit en jij doet dat’’. Voor de ander wordt het een stuk lastiger om jou te begrijpen en te helpen, wanneer die zich aangevallen voelt. Dit werkt averechts voor jou. Wanneer je je uitspreekt naar je partner, neem dan volledig verantwoording voor alles wat je voelt, doet en zegt. Dit maakt het een stuk prettiger voor je partner om naar je verhaal te luisteren.

Voorbeeld:

Wijzen naar de ander: ‘’Jij hebt me niet geholpen, maar je hebt me bedrogen!’’

Betrekken op jezelf: ‘’Ik voelde me bedrogen’’.

In dit voorbeeld neem je de verantwoording voor je eigen gevoel. Je geeft niemand de schuld van jouw pijn. Ook hier laat je zien dat dit je eigen perceptie is. Daarin kan je partner alsnog zich aangevallen voelen, maar dit is uiteindelijk zijn/ haar verantwoording. En dat is ok.

Tip 7: Uitspreken zonder emotionele keuzes

Jezelf uitspreken zal mogelijk nieuwe dingen kunnen triggeren/ activeren in je partner. Hierdoor kun jij zelf ook geraakt worden, waardoor de emoties hoog kunnen oplopen. Spreek daarom met jezelf (en je partner) af dat je geen keuzes maakt in of na dit gesprek, maar dat je pas keuzes maakt wanneer de emotionele golf van jullie beide over is. Zelfs al duurt dat een aantal dagen.

Tip 8: Geef je grenzen aan

Aansluitend op tip 4 is het belangrijk om rekening te houden met elkaars grenzen. Wanneer je je eigen grenzen kent en kunt aangeven wordt communiceren met je partner veel beter. Mocht jij of je partner even geraakt zijn of niet verder kunnen in het gesprek: geef het aan. Voel even wat er nodig is, kom met een concreet verzoek of laat elkaar eventjes los.

Tip 9: Neem ruimte en afstand

Een tip die ook kan worden gebruikt als je getriggerd wordt en de eerste reactie liever wilt uitwachten: neem even de ruimte voor jezelf. We kunnen ons soms zo opvullen met de energie van je partner, dat het goed is om ook even afstand te nemen van de situatie, het verhaal en je partner. Het hoeft niet lang te zijn, want het gaat niet om tijd. Die ruimte moet je vooral voelen in je lijf. Door even alleen te zijn, rustig te ademen en je lichaam te ontspannen kan de spanning langzaam je lichaam verlaten. Hierdoor krijgt alles ook wat meer ruimte en kunnen jij en je partner later weer bij elkaar komen. Soms is het nodig om het er dan nog even over te hebben hoe het nu voelt. En soms is het goed om het los te laten en samen verder te gaan met de dag.

Communiceren_partner

Tip 10: Zoek hulp

In moeilijke gesprekken en kwetsbare onderwerpen laten we van onszelf niet altijd de beste kant zien. Er worden soms pijnlijke woorden uitgesproken, radicale keuzes gemaakt vanuit een gekwetste emotie of voelen ons compleet afgewezen en onbegrepen. De verbinding herstellen duurt soms uren, dagen en soms zelfs jaren. Woorden raken en doen soms meer pijn dan goed. Het kan een eenzaam proces zijn, daarom is het super-belangrijk om hulp te zoeken; zodat de pijn (in ieder geval van jou) wordt gezien, begrepen en kan worden geholpen. Deze hulp kan komen van vrienden, familie of andere geliefden. Een luisterend oor biedt altijd steun.

Heb je meer ondersteuning? Dan bieden wij persoonlijke begeleiding aan, waarbij de communicatie tussen jou en je partner centraal staat (mocht dit je werkelijke hulpvraag zijn). Wij kijken met persoonlijke begeleiding altijd naar de dieperliggende oorzaak. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier hoe we jou kunnen helpen met persoonlijke begeleiding. Mocht je ons eerst wat beter willen leren kennen, dan kun je ook altijd beginnen met onze online training: Relatie Reset.

Onthou

  • Communiceren is soms lastig omdat jij en je partner allebei een andere belevingswereld hebben
  • De 10 tips om je communicatie te verbeteren:
  1. Begin met schrijven
  2. Spreek uit wat je hebt opgeschreven
  3. Creëer een veilige setting
  4. Geef kaders en verwachtingen mee
  5. Open en eerlijkheid voorop
  6.  Betrek het verhaal op jezelf
  7. Uitspreken zonder emotionele keuzes
  8. Geef je grenzen aan
  9. Neem ruimte en afstand
  10. Zoek hulp

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement