relatie-twijfels

Relatie Killer: twijfelen aan je relatie 

Artikel uit de categorie:

Twijfelen kan op een belangrijk kruispunt ontstaan. Welke kant ga je op? Wat is de juiste keuze? Twijfelen als mens is natuurlijk, twijfelen over je partner ook. Maar langdurig blijven twijfelen is een echte relatie killer. Zowel voor jezelf als je partner. Wij helpen je af te rekenen met het twijfelen. Lees dit artikel en breng je onzekerheid naar vol vertrouwen. Waarom twijfel je aan je relatie? Let’s find out.

Twijfelen: hoe begint het?

Twijfelen komt uit de gedachte dat er een betere keuze bestaat. Het is het langdurig overwegen wat de beste keuze is voor jou. Twijfelen gebeurd altijd in je hoofd en wordt versterkt met gevoelens en emoties. Het kan ook de andere kant op gaan; je hebt gemengde gevoelen en emoties en dan ga je verschillende keuzes overwegen, wat omslaat naar twijfelen.

Wat is de oorzaak van twijfel?

De kern van twijfelen is dat je een onzeker, donker pad bewandelt. Je weet niet of je de juiste route pakt, waar je naar toe gaat en wat je onderweg tegenkomt. Je hebt het idee dat er meerdere keuzes zijn waarin de ene keuze beter voor je is dan de andere. Dat is de oorzaak. 

Daarnaast ga je met gedachtes alle routes uitdenken met voordelen, nadelen, bepaalde emoties en gevoelens die bij een bepaalde route omhoog komen. Door de consequenties die je allemaal bedenkt en voor je ziet, durf je geen keuze te maken. Dus je blijft twijfelen.

De moeilijkste periode in een relatie.

Twijfelen of je nog bij je partner blijft is echt één van de moeilijkste periodes in een relatie. Je weet niet welke keuze je moet maken. In beide gevallen heb je te maken met angst of pijn. 

Maak je het uit? Dan heb je te maken met de angst en pijn om elkaar los te laten.

Blijf je in de relatie? Dan heb je altijd nog een stem in je kop: had ik maar… 

De uitdaging is om bewust te blijven van je getwijfel en leren samenwerken met je twijfels. Twijfelen kan je laten vastlopen, maar het zorgt er ook voor dat je stilstaat. Je kunt het vóór je laten werken in plaats van tegen je.

‘’Er geeft niets zo veel rust als een genomen besluit. Behalve als je daarover twijfelt…”

Is het normaal dat je twijfelt aan je relatie?

Het is normaal om af en toe twijfels te hebben over een relatie, zelfs als je verliefd bent op je partner. Relaties zijn complex en er zijn vaak hoogte- en dieptepunten. Twijfels kunnen ontstaan als gevolg van veranderingen in het leven, zoals een verhuizing, een nieuwe baan, of zelfs als gevolg van gebeurtenissen in de relatie zelf zoals communicatieproblemen of conflicten.

Een relatie is niet altijd perfect en daardoor kun je twijfels hebben. Het vertekende beeld dat we krijgen over liefde door films, series en de (sociale) media kan er voor zorgen dat we twijfels hebben of je wel met de juiste partner zit. Er lijkt altijd een beter plaatje, een betere optie, een betere partner te zijn die je met je eigen fantasie kan versterken. Denken dat er een betere optie is, laat je twijfelen. 

twijfels-relatie

Waarom twijfel je aan de relatie?

Mensen die twijfelen aan de relatie in het begin of als je al een tijdje samen bent kunnen verschillende redenen hebben om in de twijfel-modus te zitten.

 1. Vergelijking: Je twijfelt aan je relatie omdat je vergelijkt met andere relaties of andere potentiële partners. Je hebt verwachtingen (die je wellicht niet open communiceert).
 2. Onzekerheid: Je twijfelt omdat je onzeker bent over de waarde van jezelf of die van je partner. 
 3. Angst voor verlies: Je twijfelt omdat je bang bent dat de relatie ten einde zal gaan, omdat je partner misschien niet meer verder wil. 
 4. Bindingsangst: Je twijfelt omdat je bang bent om je volledig te commiten aan de ander en de rest van je leven samen te zijn met dezelfde persoon.
 5. Onrealistische verwachtingen: Je twijfelt omdat je een beeld hebt hoe je partner moet zijn. Zodra je partner niet leeft naar dat ideaalplaatje begin je weer te twijfel of dit de juiste partner voor je is.
 6. Onverwerkte problemen uit het verleden: Je twijfelt omdat er onverwerkte problemen of emoties uit deze of eerdere relaties zijn die je tegenhouden om volledig liefde te geven/ ontvangen.
 7. Angst voor de verkeerde keuze: Je hebt altijd de keuze om in de relatie te blijven of te beëindigen. Zodra dit in je hoofd speelt ben je bang om de verkeerde keuze te maken.

Wat doe je als je twijfelt aan je relatie?

Als je twijfelt aan je relatie, kan het nuttig zijn om eerst een aantal dingen te overwegen:

 • Communiceer met je partner: Blijf praten over je twijfels en probeer niet alles binnen te vetten. Praat met je partner over hoe je je voelt en vraag hoe zij/hij zich voelt. Luister naar elkaar en werk samen om een oplossing te vinden.
 • Reflecteer op jezelf: Bedenk waarom je twijfelt aan de relatie en of er specifieke problemen zijn die je wilt aanpakken.
 • Zoek professionele hulp: Als je twijfels niet kunt oplossen met gesprekken met je partner, overweeg dan professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut of coach kan je perfect helpen om een richting te kiezen, relatieproblemen aan te pakken en om gezonde communicatievaardigheden te ontwikkelen.
 • Maak een beslissing: Als je tot de conclusie komt dat de relatie niet gezond is of niet gelukkig maakt, overweeg dan om de relatie te beëindigen. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om jezelf prioriteit te geven en een gezonde en gelukkige toekomst te creëren.
twijfel-relatie

Helemaal stoppen met twijfelen? Hak de knoop door.

Simpel: maak een keuze en ga er 100 dagen 100% voor. In die 100 dagen neem je elke twijfelende gedachte of gevoel niet te serieus. Je. maakt keuzes die in lijn liggen om er vol voor te gaan. Na de 100 dagen kijk je of het beter of slechter is.

Is het verbetert? Ben je gelukkig? Mooi, dan weet je dat het werkt.

Is het erger? Ben je ongelukkig? Mooi inzicht, dan weet je dat je het los mag laten. Je hebt alles gegeven. 

Hoe weet je of je relatie over is?

Eigenlijk komt het op 1 ding neer. Vertrouwen. Heb je vertrouwen dat het nog goed komt? Is er nog ergens hoop? Wil je dat het goed komt? In dat geval kun je nog bouwen. Zelfs als jij of jullie onzeker zijn over de relatie valt er nog veel winst te behalen.

De relatie is pas over wanneer één of beide partner niet meer wil, niet meer kan en geen vertrouwen meer heeft. Dan is de relatie over. 

‘’It takes two to tango’’

Daarnaast is het goed om bewust te worden van een toxische relatie. Een relatie waar één of beide partners aardig ziek worden van de relatie. Dan ben je beter af zonder elkaar dan met elkaar. Als je bij jezelf een toxische relatie herkent is er veel werk aan de winkel om de relatie gezond te maken. Of ook in dit geval: de relatie is over. 

De belangrijke graadmeters wanneer een relatie over is:

Deze graadmeters kunnen de relatie opbreken, maar zijn ook prachtige kansen voor groei. Het signalen dat het tijd is voor verandering. Relatieproblemen kunnen worden opgelost met tijd, communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Als je twijfelt of je relatie over is, contact ons. Wij hebben zoveel te maken gehad met twijfelende koppels en zelfs in onze relatie zijn er vaker twijfels omhoog gekomen. Zoek contact, ga er over in gesprek. Uiteindelijk vind jij je weg wel.

Hoe kunnen wij je helpen?

Meer kennis over relatie dynamieken

Meer weten over relatie dynamieken m.b.t. bindingsangst, communicatieproblemen en overlevingsmechanismes? Ontwikkel je relatie en snuffel lekker verder in al onze gratis content!
Gratis

Relatie Reset

Wel eens in conflict met je partner? Communicatie struggles? Voor jou hebben we een korte maar oh zo krachtige training om de verbinding te herstellen. Je voelt direct meer wederzijds begrip dan ooit tevoren.

Relatie Community

Sinds januari zijn we iets nieuws begonnen. Een community voor koppels. Met date-nights, weekendbijeenkomsten en een hele online omgeving geven we koppels een nieuwe start. Wil je je relatie ook meer tijd en aandacht geven die het verdient? Ga samen met ons het avontuur aan. Transformeer je huisgenoten-relatie weer naar echte liefde.
© 2023 Energy Movement