Relatiecoaching

Relatietherapie en relatiecoaching: hét verschil

Artikel uit de categorie:

Relatietherapie kan er bij elk stel verschillend uitzien. Afhankelijk van wie jullie zijn, hoe jullie relatie in elkaar zit en tegen welke problemen jullie aanlopen, gebruiken therapeuten verschillende behandelmethoden en gesprekstechnieken. Maar ook in het type hulpverlener zit een verschil. Zo zijn er relatietherapeuten en relatiecoaches. Wat is precies het verschil en bij welke hulpverlener kloppen jullie aan?

Wat is een relatietherapeut?

Een relatietherapeut is een professional die is opgeleid om te helpen bij het oplossen van problemen in sociale- en liefdesrelaties. Een therapeut is een afgestudeerd psycholoog met de specialisatie relatietherapie. Relatietherapeuten kunnen werken met individuen, stellen of gezinnen en kunnen verschillende soorten problemen behandelen, zoals communicatieproblemen, conflicten, emotionele afstand en bindingsangst. Ze kunnen ook helpen bij het versterken van relaties en het ontwikkelen van gezonde communicatievaardigheden, zoals grenzen aangeven en naar elkaar luisteren. Als je moeite hebt met het behouden van gezonde en veilige relaties, kan het helpen om professionele hulp te zoeken van een relatietherapeut. Ze helpen je om beter te communiceren met je partner en om problemen op een gezonde manier op te lossen.

Wat is een relatiecoach?

Een relatiecoach is iemand die relaties ondersteunt. Vaak focust een coach zich meer op gedrag en communicatie. Een coach hoeft niet een opleiding gedaan te hebben om zichzelf coach te noemen. Vaak zie je dat relatiecoaches wel enige achtergrond hebben in persoonlijke ontwikkeling of in relaties. Daarnaast heeft een relatietherapeut zich al snel bewezen in zijn/ haar achtergrond, een coach heeft dat nog wel te doen. Een coach heeft dus soms minder wetenschappelijke of theoretische kennis over de psychologie, maar kan natuurlijk wel veel ervaring in, affiniteit met, en gevoel voor het vakgebied van relatietherapie hebben.

relatietherapeut

Het verschil tussen relatiecoach en een relatietherapeut?

Er zijn een aantal verschillen tussen een relatiecoach en een relatietherapeut:

  1. Scholing en regulering: Vanwege de scholing die een relatietherapeut moet hebben om zichzelf relatietherapeut te noemen weet je zeker dat een relatietherapeut over genoeg kennis bevat over de psychologie van relaties. Deze kennis reikt over het algemeen verder en is meer verdiepend dan een relatiecoach (afhankelijk van de kennis en ervaring van de coach). Relatietherapeuten zijn gereguleerd door de overheid en moeten voldoen aan bepaalde opleidings- en ervaringsvereisten. Relatiecoaches zijn niet gereguleerd op dezelfde manier. Iedereen mag zich coach noemen, omdat de titel ‘coach’ officieel niet beschermd is in Nederland. Relatiecoaches kunnen dus aardig verschillen van kennis, opleiding en ervaring. Het is raadzaam om altijd even te checken of de relatiecoach of relatietherapeut aansluit. Heb je er een goed gevoel bij? Heb je het idee dat je echt verder wordt geholpen in de relatie? De enige manier om daar achter te komen is gewoon proberen. Sluit het niet aan? Next!
  2. Inhoud: Relatietherapie gebeurd over het algemeen vaak in gesprekstherapie. Dingen uitpraten. Eventueel een oefening tussendoor. Praten over de problemen en de dingen die dwarszitten. Relatie coaching kan ook deze vorm uiten (afhankelijk van de scholing en achtergrond van de relatiecoach), maar relatiecoaching kan ook andere creatieve vormen laten zien. Bij Energy Movement geven we namelijk relatiecoaching door middel van een Online Relatie Training of een Relatie Retreat. De inhoud van deze vormen verschillen. Deze online training gaat bijvoorbeeld over de dynamiek van aantrekken en afstoten en hoe je om leert gaan met deze dynamiek. In een Relatie Retreat komen bijvoorbeeld ademsessies, bokssessies of een familie-opstelling in terug. Alles om de relatie te verbeteren tussen partners. Een soort persoonlijke ontwikkelingstrein voor stellen. Zo zie je maar, dat relatiecoaching weer op hele andere vormen terecht kan komen. Natuurlijk kan dit bij een relatietherapeut ook wel, maar over het algemeen zie je dat een therapeut het vanuit de scholing en opleiding doet en zich specialiseert op een specifiek gebied zoals vreemdgaan of een psychische aandoening. Sommige relatietherapeuten hebben een eigen visie of werkwijze gecreëerd wat ook een relatietherapeut kan onderscheiden van de rest .
  3. Aanpak: Relatiecoaching gaat sneller over verbeteren en optimaliseren van de relatie. Relatietherapie gaat eerder over het oplossen van (psychische) problemen. Dat maakt dat de uiting van relatietherapie of relatiecoaching van elkaar veel kan verschillen. Coaching komt wat positiever over, omdat het vaak over tools, tips en nieuwe dingen leren gaat. Terwijl therapie iets sneller zwaar beladen overkomt, omdat je het eerder over problemen hebt in de relatie. Relatiecoaching is ook eerder voor koppels die versterking en verdieping willen (eventueel met kleine relatieproblemen waar ze tegen aan lopen). En Relatietherapie is eerder voor koppels die echt tegen dingen aanlopen waar ze niet zonder professionele hulp uit kunnen komen (denk aan intense bindingsangst, verlatingsangst, persoonlijkheidsstoornissen, depressie, trauma of verslaving). Nu kan het per relatiecoach en per relatietherapeut ook nog eens verschillen, dus ook hier geldt: ervaar het. Neem contact op wanneer je behoefte hebt aan meer verbinding in je relatie. Beide gaan er voor zorgen dat je de verbinding met jezelf en met je partner herstelt/ versterkt. 
  4. Tijdsduur: Relatietherapie kan langere tijd duren en kan enkele maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de ernst van de problemen en de vooruitgang die wordt geboekt. Dat is vaak omdat relatietherapie dus op zwaarder beladen thema’s richt dan relatiecoaching (over het algemeen). Relatiecoaching kan ook zolang duren, maar is vaak minder lang omdat het stel minder grote problemen heeft en dus sneller geholpen is. Een relatieweekend duurt een aantal dagen, waarbij een stel zich voldoende geholpen kan voelen. Zo’n weekend kan overigens zowel door een relatiecoach en relatietherapeut gegeven worden.
  5. Prijs: vanwege scholing en achtergrond kan relatietherapie wel duurder zijn dan relatiecoaching, maar dat is lastig te zeggen omdat het aanbod nogal kan verschillen tussen de therapeuten en coaches.

Wel belangrijk om te benoemen: door de verschillende werkwijze, visie en achtergrond van een individu is relatie coaching en relatietherapie niet zo zwart-wit te scheiden. De bovengenoemde verschillen zijn niet altijd zichtbaar of aanwezig (behalve punt 1). 

Relatietherapie

Relatietherapie of relatiecoaching: Wat sluit beter bij jou aan?

Ons advies zou zijn om te kijken naar de volgende vragen:

  • Heeft één van jullie of beide psychische aandoeningen wat moeilijk is in de omgang met elkaar? (Denk aan autisme, borderline, bipolaire stoornis, depressie, etc.) > Probeer een relatietherapeut.
  • Heeft één van jullie of beide wat relatieproblemen waar je tegen aanloopt, maar gaat het over het algemeen goed? > Probeer een relatiecoach of een relatietherapeut. Kijk vooral waar de hulpverlener zich op richt.
  • Heeft één van jullie of beide geen relatieproblemen maar willen jullie wel meer verbinding en verdieping in de relatie? > Probeer een relatiecoach of een relatietherapeut. Kijk vooral waar de hulpverlener zich op richt.

Het is een kwestie van goed voelen en afstemmen op je behoeftes

Wat zijn jouw/ jullie behoeftes? Waar loop je tegenaan? Wat zijn je verlangens in de relatie? Welke dingen zou je willen, maar komt er steeds niet van? Wanneer je helder hebt wat jouw/ jullie intenties en doelen zijn, kun je veel beter inschatten welke coach of therapeut daarbij aansluit. Misschien houden jullie er van om in beweging te zijn of zijn jullie echte natuurliefhebbers, dan is een relatieweekend in de bossen met een sportsessie een hele goede optie.

Best of both worlds.

Je kunt altijd nog van coach of therapeut wisselen. Ben je bij een relatiecoach begonnen, maar lijken de problemen grotere dan verwacht? Dan kan je relatiecoach altijd naar een therapeut doorverwijzen. Andersom kan ook. Misschien gaat de therapie wel zo goed, dat je daarna nog maandelijks of jaarlijks relatie-onderhoud pleegt bij een relatiecoach.

Andere opties voor koppels

Trajecten bij coaches of therapeuten kunnen veel tijd en geld kosten. Dus hier zijn ook wat andere opties die de relatie kunnen versterken.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement