samen-bindingsangst

Bindingsangst: Hoe beïnvloed dit mijn relatie?

Artikel uit de categorie:

In jullie relatie schuilt bijna onvermijdelijk de dynamiek van bindingsangst en verlatingsangst. Wat voor invloed heeft dat op jullie relatie? Hoe kun je dit herkennen? En kunnen we dit oplossen? 

Bindingsangst in relatie: 6 verschijnselen

Je ziet veel gedrag en communicatie te maken hebben met bindingsangst. Zodra je hier bewust van wordt kun je veel ontwikkelen op dit gebied. Hieronder zijn 6 bindingsangst verschijnselen in relatie. 

1. Confrontatie uit de weg gaan

Confrontatie uit de weg gaan kan een symptoom zijn van bindingsangst, omdat iemand met bindingsangst vaak angstig is om zich te binden aan een andere persoon. Als gevolg hiervan kan deze persoon de neiging hebben om conflicten of confrontaties uit de weg te gaan, omdat deze situaties de angst voor binding kunnen versterken. Conflicten en confrontatie kunnen niet gebeuren zonder communicatie. Communiceren betekent verbinden. De bindingsangst gaat dat vaak liever uit de weg.

Iemand met bindingsangst kan daarom ook de neiging hebben om weg te lopen van problemen in een relatie, in plaats van ze aan te pakken. Dit kan leiden tot meer gebrek aan communicatie in de relatie, die opnieuw weer de angst voor binding versterkt. Want de verbinding opzoeken is opnieuw confronterend. Een ”never ending loop’’ dus.

Tenzij je samen kunt bouwen aan een veilige sfeer in de relatie, zodat er stapsgewijs steeds makkelijker gepraat wordt over dingen die niet lekker liggen.

2. Gevoelens en emoties niet uiten

Iemand met bindingsangst kan vaak moeite hebben met het uiten van gevoelens en emoties, omdat dat ze dan het meest kwetbaar zijn voor afwijzing. Niet begrepen worden, niet serieus genomen worden, uitgelachen worden of in conflict komen na het uiten van gevoelens en emoties is al vaak genoeg bij iemand met bindingsangst gebeurd. Vandaar dat ze liever zwijgen dan dat ze zichzelf openen. Niet bij allemaal, maar de meesten hebben moeite met het uiten van gevoelens en emoties. 

Zij kunnen moeilijk vanuit hun zelf alles op tafel gooien.Door gevoelens en emoties niet uit te drukken kan iemand met bindingsangst proberen om afstand te bewaren van de relatie. Dit kan vervolgens makkelijk leiden tot communicatieproblemen. Niet weten wat er bij de ander speelt zorgt voor verwarring en blindheid. 

Daarnaast kan het niet uiten van emoties leiden tot opgekropte emoties die op een later moment tot uitbarsting komen. Dan zijn de poppen aan het dansen.

De vraag aan jullie als koppel: waar heb je behoefte aan? Door behoeftes uit te spreken kun je makkelijker bij gevoelens en emoties komen. Voor diegene met bindingsangst kan het helpen om vaker gevoelens en emoties van je af te schrijven. Het bouwt een brug om ze te uiten.

bindingsangst-in-relatie

3. Veel behoefte aan afstand en ruimte 

De partner met bindingsangst heeft wat meer behoefte aan afstand en ruimte dan de partner met verlatingsangst. Hij/ zij wil het gevoel van vrijheid niet verliezen. De partner met verlatingsangst wil het liefst heel veel samen zijn. De partner met bindingangst heeft op zijn of haar tijd echt behoefte aan afstand en ruimte. Dit kan emotionele ruimte zijn, verbale ruimte of fysieke ruimte.

Emotionele ruimte: de tijd hebben om emoties te verwerken en niet eindeloos over emoties te praten. Wanneer er emoties gevoeld worden, dan kan emotionele ruimte heel veel brengen voor iemand met bindingsangst.

Verbale ruimte: stilte of een bepaalde onderwerp even los laten. Er pas later op terug komen wanneer hij/ zij daar klaar voor is. 

Fysieke ruimte: letterlijk even weg zijn van elkaar. Daardoor kan de partner met bindingsangst op eigen benen staan, verantwoording pakken voor zijn/ haar dag. Dingen zelf regelen. Dat geeft de partner met bindingsangst vaak een gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen.

De behoefte van afstand en ruimte kan goed doen, maar het kan ook een mechanisme zijn om te vluchten. Het is makkelijker om emotionele intimiteit uit de weg te gaan. En niet alleen dat, ook de angst om te binden voel je niet door veel afstand en ruimte te creëren.

De partner met bindingsangst kan steeds verder en vaker weglopen van de relatie en controleert de intimiteit en het samenzijn.

Het is essentieel om elkaar ruimte en vrijheid te geven en tegelijkertijd te communiceren wanneer iets niet goed voelt of te veel wordt. 

bindingsangst-relatie

4. Aantrekken en afstoten

Mensen met bindingsangst hebben vaak een sterk mechanisme gebouwd van aantrekken en afstoten. Terugkomend op afstand en ruimte: wanneer iets te intiem wordt of te dichtbij komt dan komt de angst om te binden omhoog. Dit kan in situaties voorkomen wanneer ze voelen dat de relatie serieuzer wordt. Bijvoorbeeld bij het uitspreken van gevoelens of bespreken van kinderen of samenwonen. Dit kan een cyclus van aantrekking en afstoting creëren, waarbij de persoon met bindingsangst erg moet wennen aan de nieuwe laag van intimiteit of zoals hij/ zij voelt: ‘binding’.

Het verschil met ‘afstand en ruimte’ ligt hem veel in de communicatie. Aantrekken en afstoten wordt zowel verbaal als non-verbaal gecommuniceerd. Voorbeelden van aantrekken: complimentjes, initiatief tonen, intimiteit opzoeken, geïnteresseerd zijn, etc.

Voorbeelden van afstoten: afwijzen, uitlachen, uitkotsen, gesloten houding, grenzen van intimiteit duidelijk kenbaar maken.

Nu zijn deze voorbeelden van aantrekken en afstoten subjectief. Dat betekent: het gevoel dat je aangetrokken wordt of afgestoten wordt is verschillend per persoon. Wat je wel snel merkt is dat de energie zomaar ineens kan wisselen wanneer je in relatie bent met iemand met bindingsangst.

Dus het ene moment krijg je complimentjes en een knuffel, het andere moment moet je partner niets van je hebben. 

Verwarrend en kwetsend

Dit gedrag kan verwarrend en kwetsend zijn voor zowel de persoon met bindingsangst als hun partner. De partner met bindingsangst wordt soms ineens overgenomen door de angst of door een overlevings- of copingmechanisme. De andere partner kan het gevoel hebben dat hij/ zij niet belangrijk is of niet goed genoeg.

Het helpt wel om aantrekken en afstoten soms niet te persoonlijk op te vatten wanneer je partner dit vertoont. In de essentie stoot de partner met bindingsangst niet zijn/ haar partner af, maar zichzelf.

5. Moeite hebben met commitment

De angst om te binden zegt al genoeg. Dat betekent dat een partner met bindingsangst vaak moeite heeft met afspraken nakomen, woorden naleven en congruent zijn. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Soms willen ze wel, maar de praktijk laat iets anders zien. Dat kan behoorlijk beschadigen in het vertrouwen van de omgeving, maar ook van hun zelf. Wanneer de commitment te verstikkend of vernauwend voelt gooien ze de handdoek in de ring en laten ze het los. Soms zie je dan een nieuwe laag van gedrag: ze doen alsof het niet belangrijk is of gaan hard in verzet van het gevoel van ‘gebrek aan vrijheid’.

twijfel-relatie

6. Gevoelig voor verleiding en verslaving

Wanneer je bindingsangst hebt ben je in staat om alles te doen om niet de binding aan te gaan. De binding aangaan is kans op pijn voelen. Sowieso hebben erg veel mensen in onze samenleving een sterke voorkeur aan pijn vermijden, waardoor ze vooral plezier opzoeken. Ze gaan de pijn en weerstand niet aan en verdwijnen in alles wat je verder weg brengt van je gevoel. Met bindingsangst ben je hier extra gevoelig voor. Roken, alcohol, drugs, sex, overwerken, porno, telefoongebruik, reizen, sporten, gokken zijn allemaal verleidingen en verslavingen die je kunnen helpen om niet te voelen. Om het gevoel van (ver)binding uit de weg te gaan. In de mensheid is er een duidelijk patroon van wegrennen van onze problemen. De illusie is alleen dat we wegrennen van onze problemen, terwijl we ze eigenlijk alleen maar groter maken.

Bindingsangst: Hoe kun je het oplossen in een relatie?

Herken je deze verschijnselen in je relatie? Bij jezelf of bij je partner? Ga er over in gesprek. Zonder oordeel, verwijt, verwachting of uitkomst. Praat er over met liefde en begrip naar elkaar. Kijk wat jullie behoeftes en verlangens zijn. Weet je überhaupt wat de kernwaardes van je partner zijn? Het gedrag van je partner kun je herleiden vanuit zijn of haar kernwaardes. Wil je aan de slag met de kernwaardes binnen jullie relatie? Wij hebben een gratis spel ontwikkeld: Re•connect. Zo kom je op een speelse manier erachter wat jullie drijft en waar bepaald gedrag vandaan komt. Wil je zelf een nieuwe stap zetten om jullie relatie te versterken? Probeer dan onze Relatie Reset. In 4 modules krijg je veel meer begrip voor de relatie-dynamiek tussen jou en je partner. Je leert om te gaan met conflicten en zal een groot verschil merken in de communicatie binnen jullie relatie. Kleine bonus: niet alleen de relatie met je partner verloopt soepeler, maar ook alle andere relaties in je leven.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement