vluchtgedrag relatie

Vluchtgedrag in je relatie: hoe ga je om met vluchtgedrag van je partner?

Artikel uit de categorie:

Wat bedoelen we met vluchten?

Vluchtgedrag is een overlevingsmechanisme. Vluchtgedrag is bedoeld om zo snel mogelijk weg te rennen van het gevaar. Voor echte gevaarlijke situaties is dit nuttig, maar binnen je relatie(s) kan dit leiden tot onopgeloste situaties. Hier vindt je een duidelijke video over de overlevingsmechanismen: vechten, vluchten of bevriezen.

Vluchtgedrag in je relatie

Wanneer een situatie moeilijk wordt of onveilig aanvoelt, is het ’time to go’. Het liefst loop of ren je van de situatie weg. Je vermijd te confrontatie en gaat het liefst de consequenties uit de weg. Anders dan de andere vermijdende overlevingsmechanismen (aanpassen of bevriezen) zorgt vluchten dat je totaal geen positie aanneemt, want zelfs daar vlucht je voor weg. Binnen liefdesrelaties zien we één van de twee partners vaker vluchten in moeilijke momenten dan de ander. Of dat nu om jou gaat of je partner; de ene wil het liefst uit verbinding terwijl de ander in verbinding wil blijven. Deze dynamiek zien we ook terug in verlatingsangst en bindingsangst. De ene zoekt vooral de binding op en de ander gaat de binding uit de weg.

relatie-vluchten

Overlevingsmechanismen in de natuur

In de natuur zien we ook verschillende overlevingsmechanismen. Dit zijn vaak terugkerende patronen. We pakken voor het gemak even een chimpansee, deze reageert vaak offensief of defensief. Binnen de relatie noemen we de confronterende: de chimpansee. Aan de andere kant zien we dat schildpadden vaak terugtrekken. Ze passen zich aan in de omgeving en verschuilen zich in hun schild. Daarom noemen we de vermijdende partner binnen de relatie: de schildpad. Zo zie je dat het vlucht-gedrag hoort bij de schildpad.

overleving

Symptomen van vluchten

  • Je vermijd moeiijke gesprekken en gaat confrontatie uit de weg
  • Wanneer je wordt getriggerd loop je liever weg dan dat je het uitpraat
  • Het voelt fijn om problemen op te lossen door weg te gaan, tijd voor jezelf te nemen en zonder communicatie terug te komen bij je partner
  • In lastige situaties vind je het moeilijk om in verbinding te blijven
  • Je slikt liever woorden in dan dat je ze uitspreekt

Waarom vlucht ik in moeilijke situaties?

Vluchten is een overlevingsmechanisme om te ontsnappen van gevaarlijke situaties. Het zorgt voor veiligheid. In essentie een heel nuttig mechanisme dus. Alleen binnen je relatie kan het ervoor zorgen dat je wegloopt van problemen en ze niet aangaat, accepteert en oplost. Situaties in je relaties lijken eerder onveilig dan dat ze werkelijk onveilig zijn. Er van uitgaande dat je partner je niets aandoet en het beste met je voor heeft kan het gevoel van onveiligheid worden getriggerd door verschillende redenen. De reden is altijd een uitnodiging om dieper naar jezelf te kijken waarom je getriggerd wordt. 

relatie-spel

Hoe ga je om met vluchtgedrag van je partner? Hoe stop je het vluchtgedrag in je relatie?

Door weg te rennen pak je de kern niet aan. Wanneer je wil stoppen met vluchtgedrag zul je zelf de regie moeten pakken. Dit kun je doen door:

  1. Bewustworden en herkennen van vluchtgedrag
  2. Onderzoeken waarom je wil vluchten en waar de triggers vandaan komen
  3. De kern van je probleem aanpakken
  4. Samenwerken met je partner om meer veiligheid in de relatie te voelen
  5. Het gevoel van onveiligheid transformeren naar veiligheid

Doordat je dieper kijkt dan alleen de situaties en het vluchtgedrag pak je de wortel van het probleem aan. Je zult merken dat je hierna niet eens meer hoeft te vluchten. Heb wel geduld: dit kan maanden/ jaren duren. Patronen en mechanismen ontstaan vaak vanuit een diepe wond of traumatische gebeurtenis uit je kindertijd. Het vergt vaak veel tijd en aandacht om zulke wonden te helen. Mocht je hier begeleiding in willen, dan wilt Lotte graag met je mee kijken. Plan hier eenvoudig een gratis 1:1 call met Lotte. 

vluchten-overleving

Samenwerken met je overlevingsmechanisme

Je hoeft het vluchtgedrag niet meteen als vijand te zien, want het heeft je gebracht waar je nu bent. Het vluchten is niet ‘goed’ of ’slecht’. Je kunt nu inzien dat het je niet langer verder helpt in je ontwikkeling. En soms wel, soms is het fijn om even weg te lopen van een moeilijk gesprek. De kunst is vooral om bewustzijn te creeeren rond dit thema en te kijken hoe je hier mee omgaat. Wanneer je kunt samenwerken met het overlevingsmechanisme maak je vaker een bewuste keuze. Je kunt zorgen voor je eigen veiligheid binnen de relatie door je grenzen te bewaken. Over tijd leer je beter communiceren, waardoor je niet meer hoeft te vluchten van een moeilijk gesprek. 

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement