partner-begrijpt-niet

Mijn partner begrijpt mij niet

Artikel uit de categorie:

Wat is er aan de hand als je partner je niet begrijpt?

Je partner begrijpt je niet. Jullie liggen niet op 1 lijn. Het onbegrip tussen jullie kan op verschillende vlakken voorkomen. Hier zijn een aantal voorbeelden: 

Je gevoelens worden niet gegrepen door je partner

Voel je je niet gezien? Maar je partner begrijpt gewoon niet waarom, dan heb je te maken met onbegrepen gevoelens.

Je partner begrijpt je niet in je communicatie

Jij spreekt wat uit en dit komt totaal anders aan bij je partner. Je partner begrijpt je verkeerd en vraagt om uitleg. Dit kan uitmonden in allerlei communicatieproblemen.

Je emoties worden niet begrepen

Je bent ineens verdriet of heel boos, maar je partner begrijpt maar niet waarom. Je kan het uitleggen, maar alsnog snapt je partner niet waar die emoties vandaan komen.

Je partner begrijpt jouw gedrag niet

Je hebt een bepaalde keuze gemaakt; iets nieuws gekocht of een leuke activiteit gepland, maar je partner begrijpt niet waarom. Je partner had daar een heel ander idee over…

Je partner begrijpt niets van jouw denkwijze

Je hebt een idee of oplossing bedacht en vertelt dit aan je partner. Die zit met gefronste wenkbauwen naar je te kijken en snapt totaal niet waar die gedachtes vandaan komen.

onbegrip-relatie

Je partner begrijpt jouw normen en waarden niet

Vrijheid is voor jouw een belangrijke waarde; vandaar dat je graag de tijd neemt om leuke dingen te doen, zonder dat je de tijd in de gaten houdt. Soms kom je wel eens ergens te laat of vergeet je wat spullen mee te nemen. Je partner kan je niet volgen, want je partner vindt verantwoordelijkheid belangrijker.

Je partner begrijpt jouw overtuigingen niet

Je heb een overtuiging hoe je met geld om moet gaan, je moet er hard voor werken en het stroomt vooral wanneer je actie onderneemt. Je partner heeft hele andere overtuigingen over geld en begrijpt totaal niet waar jij vandaan komt in de omgang met geld.

Op al deze verschillende vlakken kan je partner dus een ander perspectief hebben dan jou. Dat is te overzien, maar waarom raakt het zo wanneer je niet begrepen wordt door je partner?

Waarom triggert de onbegrip in je relatie? En wat heb je nodig om die trigger los te laten?

We zijn sociale wezens en hebben nou eenmaal behoefte aan erkenning en begrip. Hierdoor voel je meer verbondenheid met anderen. Voel je je begrepen door je partner? Dan voel je je gezien, gehoord en geliefd. Valt dat begrip weg? Meestal geen probleem, want je kunt erover praten. Maar wordt je op een dieper niveau niet begrepen (m.b.t. gevoelens, emoties of kwetsbare onderwerpen) dan kan het gevoel van gezien, gehoord en geliefd worden ineens *poef* verdwenen zijn. De verbinding valt weg en je wordt geraakt. Dit heeft te maken met het verleden. Hoe je vroeger bent omgegaan met onbegrip, zo doe je het nu waarschijnlijk nog steeds. Vaak is een trigger de directe spiegel naar het verleden. Het is dan aan jou om te zien waar het vandaan komt, zodat je de trigger kunt loslaten. 

relatie-onbegrip

Hoe leer je omgaan met een partner die je niet begrijpt?

Natuurlijk hebben jij en je partner even veel verantwoordelijkheid als het gaat om communicatie. Het is een samenwerking. Omdat jij dit artikel leest willen we net iets minder nadruk leggen op je partner en iets meer kijken wat jij kunt doen. Als je alleen maar je partner de schuld geeft dat hij/zij je niet begrijpt, dan blijf je in een vicieuze cirkel. Je geeft alle kracht om te ontwikkelen weg. Ben je bereid om naar jezelf te kijken? Laat je partner dan even los en vraag jezelf eens af: 

  • Waarom wordt ik niet begrepen?
  • Heeft dit te maken met mijn communicatie of de ervaring die alleen ik meegemaakt heb?
  • Op welke gebieden wordt ik niet begrepen?
  • Hoe kan ik zorgen dat mijn partner me beter kan begrijpen?
  • Op welke andere manieren kan ik hetzelfde uitleggen?
  • Waarom wil ik zo graag begrepen worden?
  • In welke situatie/ op welk vlak voel ik me vooral onbegrepen?
  • Wat zou het met me doen als mn partner ‘in deze situatie’ me begrijpt?

Mooie opdracht voor jou en je partner:

Neem even de tijd om de antwoorden van bovenstaande vragen op te schrijven. Kijk wat er naar boven komt en bespreek dit eventueel met je partner. Zo wordt je partner ook bewust van jouw wereld en daardoor ook bewust van haar/ zijn aandeel. Belangrijk is om van te voren af te spreken, dat je elkaar niet afwijst of aanvalt omdat één van jullie getriggerd wordt. Dat kan natuurlijk gebeuren in gevoelige onderwerpen. 

Zodra je samen meer bewustwording op dit thema legt, leren jullie elkaar steeds beter kennen. Je kunt beter op elkaar afstemmen.

Een nieuwe invalshoek

Kom je er niet uit alleen of met z’n tweeën? Schakel dan professionele hulp in. Iemand die met je meekijkt en waarbij je een nieuwe invalshoek krijgt. Vaak wordt er te laat hulp gezocht in relaties en dan is er heel wat voor nodig om jullie weer dichterbij elkaar te brengen. Wil je aan de slag met je relatie op een laagdrempelige manier, dan kun je een start maken aan onze online relatie training.

Hoe kunnen wij je helpen?

Meer kennis over relatie dynamieken

Meer weten over relatie dynamieken zoals aantrekken en afstoten? Snuffel lekker verder!
Gratis

Doorbreek deze dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Together Community

Geef jullie relatie de tijd en aandacht die het verdient.
© 2023 Energy Movement