Mijn partner communiceert niet

Artikel uit de categorie:

Doordat je partner niet communiceert blijven problemen onopgelost, afspraken onduidelijk en bepaalde gevoelens vastzitten. Je partner communiceert niet, wilt het niet of weet niet zo goed hoe. De communicatie problemen stapelen zich steeds meer op en dezelfde patronen keren steeds weer terug. In dit blog help ik je om beter om te gaan met een partner die moeite heeft met communicatie, wat jij kunt doen en wat je vooral niet wil doen. 

Signalen dat je partner niet goed kan communiceren:

  • Je partner is liever stil dan dat hij/zij met je in gesprek gaat (over bepaalde onderwerpen)
  • Je partner kan niet goed zijn/ haar denkwijze en binnenwereld tonen
  • Je partner vindt het moeilijk om over gevoelens of emoties te praten
  • Je partner communiceert niet als er iets in een plan of gemaakte afspraak wijzigt
  • Je partner ontwijkt liever moeilijke gesprekken
  • Je partner raakt makkelijk getriggerd wanneer jullie het over communicatie hebben
communiceer-partner

Een uitdaging voor jou én je partner

Goed kans dat communiceren makkelijker afgaat voor jou dan voor je partner. Voor beide een uitdaging:

Jij wilt graag een betere communicatie met je partner, zodat er meer gepraat kan worden over afspraken, gevoelens, verlangens etc. Maar je partner heeft juist moeite om daarover te communiceren (terwijl hij/zij dat misschien diep van binnen wel wil).

Wat zijn de gevolgen van weinig communicatie?

Buitenom onopgeloste problemen en oplopende frustraties, raken koppels ook uit verbinding met elkaar. Zeker voor diegene die juist een stukje communicatie fijn vindt en daardoor meer verbinding ervaart. Je wilt jezelf dan ook afvragen: hoe zou het zijn als we zo 5 jaar doorgaan zoals het nu gaat? 

Waarom is communicatie belangrijk in een relatie?

Communicatie is de brug naar meer verbinding. Het helpt ons door onze gevoelens te uiten, gedachtes uit te wisselen en afspraken te maken. Een intieme relatie vraagt om communicatie. Natuurlijk kun je ook verbinding ervaren zonder te praten, maar de behoefte naar liefde, intimiteit, erkenning en begrip kunnen we pas echt ervaren wanneer we met elkaar (blijven) communiceren.

communiceert-niet

Wat doe je als je partner niet wil praten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je partner in radio-stilte verkeert. 

  • Rustig afwachten: het is vaak niet fijn als je partner niet wil praten, om er dan boven op te zitten. Hij/ zij voelt zich geforceerd om te praten en net als een kat die in het nauw gedreven wordt, kun je rare sprongen verwachten. Waneer je partner rust en ruimte ervaart, onstaat er ook meer ontspanning. Dat is altijd een beter vertrekpunt dan wanneer er stress of veel emoties aanwezig is.
  • Wacht niet te lang: lekker tegenstrijdig met rustig afwachten, maar er bestaat iets als te lang wachten. Je kan altijd maar blijven wachten tot het juiste moment, de juiste situatie of omgeving, maar misschien komt dat moment nooit. Voor je het weet zijn de problemen door het niet te delen zo lang opgebouwd, dat het gesprek alleen maar moeilijker wordt.
  • Maak het laagdrempelig: een gesprek hoeft niet zwaar te zijn. Je kan een gesprek positief beginnen. Is het een zwaar thema? Dan kun je ook bij de kern beginnen. Waar draait het om? En wat heb je nodig?
  • Durf hulp te vragen: wanneer je je partner vraagt om hulp, dan zal hij/ zij vaak ja zeggen wanneer dat kan. Spreek je behoeftes uit en stel wat kaders. Zoals: ik wil even iets vertellen en ik heb nodig dat je alleen maar luistert. Als je het moeilijk vindt of afgeleid raakt, steek dan even je hand op om te pauzeren. Jullie zijn een team. Een team die elkaar liefheeft. Vergeet dat niet. Daarom kun je elkaar helpen in lastige gesprekken of onderwerpen. Durf hulp te vragen.
  • Zoek de ingang: Een partner die niet communiceert heeft vaak niet de tools in huis om rustig over ieder onderwerp in gesprek te gaan. Er zitten hier en daar wat dingen op slot. Voor jou dus een kunst om een ingang te vinden bij je partner. Je partner gaat misschien wel helemaal op slot wanneer je je partner meteen geconfronteerd. Zoek een manier waardoor je partner zich ontspannen genoeg voelt om zich te openen. Denk aan: omgeving, tijd, setting, manier van spreken, vragen stellen. 
  • Een derde persoon: Het kan helpen om met een relatie therapeut of -coach aan de slag te gaan. Soms heb je echt een bemiddelaar nodig die jullie beide kan vertalen, waardoor jullie niet verzanden in miscommunicatie of ruzie. Door de 3e persoon worden jullie allebei gehoord en gezien in wat jullie zeggen.

aantrekken-afstoten

Je partner heeft moeite met communicatie. Hoe kun je helpen?

Ondersteun je partner door te vragen wat hij/ zij nodig heeft om zichzelf meer te openen en dingen uit te spreken. Als hij/ zij dat niet weet, dan heeft het tijd nodig of een stukje zelf onderzoek. Wanneer je genoeg zelf-kennis hebt, dan weet je wat jezelf kan helpen om beter te worden in communicatie. 

Zet zelf de eerste stap

Er komt geen verandering wanneer je blijft staan waar je staat. Je zult zelf actie moeten ondernemen om beweging te krijgen in jullie communicatie. En soms vergt dat een andere beweging die je tot heden gemaakt hebt. Hebben jullie veel moeite met geweldloze communicatie? Vallen jullie steeds in dezelfde gesprekken? Of is het gewoon tijd om iets aan jullie relatie te doen? Schroom dan niet om ons op te zoeken. Wij organiseren veel relatieweekenden voor koppels die even willen terugtrekken. Uit de dagelijkse sleur, in de bosrijke natuur. Op deze manier zorgen we dat koppels worden ontlast van alles waar ze normaal zo druk mee bezig zijn. En dan? Dan is er even écht tijd voor jullie samen en een vergrootglas op jullie communicatie. Spannend? Zeker, maar je merkt al snel hoe fijn het is om even weg te zijn uit de dagelijkse sleur en hoe bevrijdend het is om samen stappen te zetten.

”Laat jullie relatie een inspiratiebron zijn voor de generaties na jullie”

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Energy Movement